Navigacijska pot

Dodatna orodja

  • Natisni
  • Pomanjšaj besedilo
  • Povečaj besedilo

Potovanje

Če se na pot odpravljate z avtom, letalom, vlakom ali ladjo, boste v tem poglavju našli praktične informacije o vozniškem dovoljenju, avtomobilskem zavarovanju, prometni varnosti, cestninah, pravicah potnikov v letalskem prometu, varnostnih ukrepih na letališčih in pravicah potnikov v železniškem prometu.

Potovanje z avtom

Vozniško dovoljenje

Veljavno vozniško dovoljenje, ki ga izda država članica EU, velja na vsem ozemlju EU. V nekaterih državah morate poleg vozniškega dovoljenja imeti pri sebi tudi veljaven dokument o registraciji vozila.

V večini držav je najnižja dovoljena starost za vožnjo avtomobila 18 let. Najnižja dovoljena starost za najem avtomobila ni določena na ravni EU in je navadno od 20 do 23 let.

Avtomobilsko zavarovanje

Vaša avtomobilska zavarovalna polica vam povsod v EU zagotavlja tudi minimalno kritje zavarovanja (zavarovanje avtomobilske odgovornosti), ki ga predpisuje zakonodaja. To velja še za Islandijo, Lihtenštajn in Norveško. Če imate doma sklenjeno kasko zavarovanje, preverite, ali vključuje tudi nesreče na potovanju v drugih državah.

Zavarovalnica vam lahko izda evropski obrazec za prijavo nesreče, to je standardni obrazec, ki ga ob nesreči v drugi državi izpolnite na kraju nesreče.

Pri potovanju po EU zelena karta ni obvezna, vendar pa velja kot mednarodno priznano dokazilo o zavarovanju in ob nesreči omogoča lažjo izterjavo odškodninskega zahtevka. Če nimate zelene karte, morate imeti pri sebi potrdilo o zavarovanju. Sistem zelene karte trenutno zajema 45 držav, vodi pa ga združenje zavarovalnic. Na njihovi spletni strani boste našli več informacij o zeleni karti Englishfrançais in njenem namenu.

Kaj storiti v primeru nesreče v tujini DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Varna vožnja

V vseh državah članicah EU je obvezna uporaba varnostnega pasu v vseh vozilih, tudi v turističnih avtobusih in minibusih. Pri prevozu otrok morajo biti avtomobili in tovornjaki in po potrebi tudi druga vozila opremljeni z varnostnimi mehanizmi za zagotavljanje varnosti otrok.

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo poveča nevarnost nesreče in je v vseh državah EU prepovedana bodisi izrecno bodisi posredno.

V večini držav je največja dovoljena stopnja alkohola v krvi voznika 0,5 mg/ml, v nekaterih je med 0,2 mg/ml in 0,8 mg/ml, v nekaterih državah pa za voznike velja ničelna stopnja alkohola v krvi. Evropska komisija priporoča vsem državam, da sprejmejo standardno dovoljeno stopnjo, ki ne presega 0,5 mg/ml.

Ne pozabite, da na Cipru, Irskem, Malti in v Združenemu kraljestvu vozijo po levi strani ceste in da ima v nekaterih državah, kot so Belgija, Francija, Nizozemska in Portugalska, skorajda vedno prednost vozilo, ki prihaja z vaše desne strani. Omejitev hitrosti na avtocestah je večinoma 110, 120 ali 130 km/h, v naseljih pa 50 km/h. Pozanimajte se o točnih omejitvah in morebitnih posebnih pogojih.

Več o varnostnih predpisih v cestnem prometu v državah EU, tudi o omejitvah hitrosti, dovoljeni stopnji alkohola v krvi, obvezni uporabi dnevnih luči in zimskih pnevmatik, obvezni varnostni opremi v avtomobilu in varnostni opremi za kolesarje.

Cestnine

V mnogih državah, mednje spadajo Avstrija, Češka, Francija, Grčija, Irska, Italija, Madžarska, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija in Združeno kraljestvo, je treba za uporabo nekaterih cest plačati cestnino. V nekaterih (Avstriji, Češki, Madžarski, Slovaški in Sloveniji) uporabljajo za to avtocestne vinjete, ki morajo biti nalepljene na vidnem mestu na vetrobranskem steklu.

Avtobusni prevoz

Potniki v avtobusnem prevozu bodo imeli s 1. marcem 2013 nove pravice povsod v EU. Vsi potniki bodo imeli pravico do ustrezne obveščenosti. Potniki, ki potujejo 250 km daleč ali več, bodo imeli dodatne pravice, na primer do pomoči, povračila stroškov ali spremembe poti v primeru zamud in odpovedi. Invalidnim potnikom in potnikom z zmanjšano zmožnostjo gibanja bo zagotovljena brezplačna pomoč na postajah in na avtobusih.

Potovanje z letalom

Enotni evropski trg za letalski promet je potnikom prinesel nižje cene vozovnic ter večjo ponudbo prevoznikov in storitev. Število potnikov se je od leta 2000 povečalo za okoli 35 %, zato je potreba po zagotavljanju minimalnih pravic letalskih potnikov še večja.

Pravice letalskih potnikov

Letalski potniki imajo nekatere pravice v zvezi z zamudami in odpovedmi letov ter zavrnitvijo vkrcanja. Te pravice veljajo za redne in čarterske lete, domače in mednarodne, z letališča v EU (ali iz Islandije, Norveške in Švice). Pri letih v EU z letališča zunaj EU veljajo samo za potnike na letalih prevoznikov, registriranih v EU (ali Islandiji, Norveški in Švici).

Letalski prevozniki so odgovorni v primeru nesreč in izgubljene, poškodovane ali zamujene prtljage. Potniki imajo nekatere pravice tudi pri počitniških paketih. Invalidni potniki in potniki z zmanjšano zmožnostjo gibanja so zdaj upravičeni do brezplačne pomoči na letalih in na letališčih, vendar morajo letalskega prevoznika o svojih potrebah obvestiti vsaj 48 ur pred letom.

EU vodi tudi seznam letalskih prevoznikov, ki ne smejo poslovati v EU in uporabljati letališč v EU. Pravila EU potnikom omogočajo primerjavo cen letalskih prevozov. Letalske družbe morajo navesti končno ceno, ki vključuje voznino, vse takse, pristojbine in dodatne stroške.

Morebitne pritožbe najprej naslovite na letalskega prevoznika ali organizatorja počitniškega paketa. Če ne bosta izpolnila svojih obveznosti, se lahko pritožite pri:

  • pristojnem nacionalnem organu – za pritožbe v zvezi z zavrnitvijo vkrcanja, odpovedjo leta ali zamudo, in sicer v državi EU, v kateri je prišlo do težave, ali v državi EU, v katero letite, če potujete iz države zunaj EU;
  • pristojnem nacionalnem organu – za pritožbe v zvezi s kršitvijo pravic invalidnih potnikov in potnikov z zmanjšano zmožnostjo gibanja, in sicer v državi, v kateri je prišlo do težave, ali v državi EU, v katero letite, če potujete iz države zunaj EU;
  • evropskem centru za varstvo potrošnikov češtinadanskDeutschEnglishfrançaisitalianoNederlandspolskiRomânasvenska – za vse druge pritožbe, denimo izgubljeno prtljago.
  • Obrazec za pritožbo zaradi kršitve pravic letalskih potnikovpdf Seznam prevodov predhodne povezave 

Varnost

Visoko stopnjo varnosti v vsej EU zagotavljajo skupna pravila in standardi za varnostne preglede potnikov ter ročno in oddano prtljago pri odhodu z letališč v EU.

Nekaterih izdelkov potniki ne smejo vzeti s seboj v letalsko kabino. EU je pripravila sezname predmetovpdf, ki so prepovedani v potniški kabini in v oddani prtljagi v prtljažnem prostoru.

Omejitve glede vnosa tekočin, pršil in gelov v ročni prtljagi v potniško kabino so še naprej v veljavi. Te omejitve bodo postopoma odpravljene, ko jih bo nadomestil sistem za odkrivanje tekočih eksplozivov. Vsa letališča bodo morala biti opremljena z napravami za varnostni pregled tekočin, pršil in gelov do aprila 2013. Tekočine lahko še vedno prinesete na letalo v ročni prtljagi, če jih na varnostnem pregledu pokažete ločeno in so shranjene v posameznih posodicah z vsebnostjo do 100 mililitrov. Spravljene morajo biti v prozorni plastični vrečki, ki jo je mogoče znova zatesniti in katere prostornina ni večja od enega litra. Izjema so zdravila in hrana za dojenčke, ki jo potrebujete med potovanjem. Potniki lahko tekočine shranijo tudi v oddani prtljagi, ki potuje v prtljažnem prostoru letala.

Letalski prevozniki določijo tudi omejitve velikosti ročne prtljage, zato te preverite pri svojem letalskem prevozniku pred odhodom.

Potovanje z vlakom

V EU je več kot 212 000 km železniških prog z razvejanim mednarodnim potniškim prometom. Več držav ima skupno več kot 6 000 km prog za velike hitrosti, po katerih vozijo vlaki s hitrostjo do 350 km/h, to omrežje pa se bo razširilo z novimi povezavami v Avstriji, Belgiji, Franciji, Grčiji, Italiji, Nemčiji, Nizozemski, Portugalski, Španiji in Združenem kraljestvu. Vseevropski projekti, kot so železniške povezave od Rotterdama do Genove, od Lyona do madžarske meje z Ukrajino, od Stockholma do Palerma, od Dresdna do Bukarešte in od Varšave do Talina, so deležni velike finančne podpore.

V mednarodnem železniškem potniškem prometu je vedno več konkurence, kar pomeni kakovostnejše storitve in ugodnejše cene za potnike. Vsi železniški prevozniki z ustreznim dovoljenjem in licenco ter sedežem v EU lahko zdaj ponujajo mednarodne storitve, kar pomeni, da lahko njihovi vlaki sprejmejo potnike na vseh postajah mednarodnih prog.

Pravice potnikov v železniškem prometu so zdaj bolj zaščitene in vključujejo boljšo obveščenost, pravice v primeru zamude, zamujenih povezav in odpovedi. Invalidni potniki in potniki z zmanjšano zmožnostjo gibanja so upravičeni do brezplačne pomoči na železniških postajah in vlakih. Za pomoč je treba zaprositi vnaprej. Vse morebitne pritožbe glede kršitev vaših pravic najprej naslovite na železniško družbo ali upravljavca železniške postaje. Če niste zadovoljni z odzivom, lahko vložite pritožbo pri pristojnem nacionalnem organu English. Nekatere države članice so uvedle izjeme za domače, regionalne, primestne in mestne železniške povezave. Za več informacij pokličite službo Europe Direct na brezplačno telefonsko številko 00 80067891011.

Evropo lahko odkrivate tudi z vlakom – mednarodna železniška vozovnica vas popelje do zanimivih mest in držav. Tudi potovanje v evropskem železniškem omrežju za visoke hitrosti postaja čedalje udobnejše, odkar se je sedem evropskih visokohitrostnih železniških prevoznikov združilo pod imenom Railteam deutschenglishfrancaisnederlands.

Potovanje z ladjo

Države EU povezujejo številne pomembne pomorske poti, po katerih poteka reden in kakovosten ladijski prevoz, bodisi samostojno bodisi v povezavi s cestnim, letalskim ali železniškim prevozom. 20 držav EU ima skupno tudi 41 000 km celinskih plovnih poti. Plovba z ladjo po morju ali reki je praktičen in prijeten način potovanja.

Evropska unija si zelo prizadeva za kakovost in varnost pomorskega prevoza in s predpisi varuje potnike in posadko na trajektih, ki priplujejo iz evropskih pristanišč ali izplujejo iz njih, in na potniških ladjah, ki plujejo znotraj Evropske unije. Tudi potniki na potovanju po morju ali celinskih plovnih poteh bodo imeli z 18. decembrom 2012 nove pravice). Te bodo vključevale povračilo stroškov, spremembo poti, odškodnino in pomoč v primeru odpovedi ali zamude ter pravico do informacij. Invalidni potniki in potniki z zmanjšano zmožnostjo gibanja bodo imeli tudi pravico do brezplačne pomoči na pristaniških terminalih in ladjah. Te pravice razen nekaterih izjem veljajo za potnike, ki potujejo iz pristanišča v EU ali vanj ter za potnike na križarjenju, ki so se na ladjo vkrcali v EU.

Podzemna železnica

Če nameravate potovati s podzemno železnico, si priskrbite zemljevide podzemnih železnic v evropskih mestih english.

Kolesarjenje in pohodništvo

V številnih evropskih mestih, denimo v Ljubljani, Parizu, Bruslju, Barceloni, Københavnu, Londonu in drugod, so uvedli samopostrežni sistem najema koles. Nekatere projekte, denimo v danskem Aalborgu, poljskem Krakovu in španskem Burgosu, je sofinancirala tudi EU.

Za navdušene kolesarje pripravlja Evropska zveza kolesarjev projekt EuroVelo english, ki obsega 14 vseevropskih kolesarskih poti s skupno dolžino več kot 70 000 km. Na kolesarjenju po Evropi bo morda prav prišel tudi najnovejši Evropski leksikon kolesarstva englishfrancais, ilustrirana knjižica velikosti potnega lista, ki vsebuje glavne kolesarske izraze v 27 jezikih, tudi v 23 uradnih jezikih EU. Brezplačni izvod lahko naročite po elektonski pošti na naslovu ten@eesc.europa.eu. Pohodniki lahko pri evropskem pohodniškem združenju deutschenglishfrancais dobijo informacije o pohodništvu v Evropi in o dvanajstih evropskih pešpoteh.

Right navigation