Kruimelpad

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Op reis

Wie met de auto, het vliegtuig, de trein of met de boot reist, vindt hier praktische informatie over rijbewijzen, autoverzekeringen, veiligheid, tolheffing, rechten van vliegtuigpassagiers, veiligheidsmaatregelen op vliegvelden en rechten van treinreizigers.

Autorijden

Rijbewijs

Een geldig rijbewijs dat in een EU-land is uitgereikt, is in de hele EU geldig. In sommige landen moet u naast een geldig rijbewijs het kentekenbewijs van uw auto bij u hebben.

In de meeste landen mag u pas autorijden vanaf 18 jaar. De minimumleeftijd voor het huren van een auto is niet in alle EU-landen gelijk. Meestal ligt die tussen 20 en 23 jaar.

Autoverzekering

Wanneer u binnen de EU reist, biedt uw autoverzekering automatisch de wettelijk verplichte minimumdekking (wettelijke aansprakelijkheid). Dit geldt ook in IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Als u in eigen land allrisk of omnium verzekerd bent, ga dan na of u ook in andere landen gedekt bent.

Bij uw verzekeraar kunt u terecht voor een Europees aanrijdingsformulier. Dit is een standaarddocument waarmee u bij een ongeval in een ander land gemakkelijker ter plaatse aangifte kunt doen.

De groene kaart is een internationaal erkend verzekeringsbewijs waarmee u gemakkelijker een schadeclaim kunt indienen als u een ongeval hebt. Ze is niet verplicht voor reizen in de EU, maar als u geen groene kaart bij u hebt, mag u uw verzekeringsbewijs niet vergeten. Het groenekaartsysteem omvat momenteel 45 landen en wordt beheerd door een vereniging van verzekeraars. Op hun website vindt u meer informatie over het systeem Englishfrançais en de doelstellingen daarvan.

Wat moet u doen als u een ongeluk krijgt in het buitenland? DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Veilig rijden

In alle EU-landen is de veiligheidsgordel nu verplicht in alle motorvoertuigen, dus ook in touringcars en minibussen. Voor kinderen die meerijden in de auto of vrachtwagen is een kinderzitje of zitverhoger verplicht. Dit geldt ook voor andere voertuigen, voor zover dat tenminste mogelijk is.

Telefoneren tijdens het rijden verhoogt de kans op een ongeval aanzienlijk. Het is dan ook in alle EU-landen uitdrukkelijk of impliciet verboden.

In de meeste EU-landen bedraagt het maximaal toegelaten alcoholgehalte in het bloed tijdens het rijden 0,5 mg/ml. In sommige landen ligt die grens hoger (tot 0,8 mg/ml) of lager (tot zelfs 0,0 mg/ml). De Europese Commissie wil dit voor de hele EU gelijktrekken op maximaal 0,5 mg/ml.

Denk eraan dat in Ierland en het Verenigd Koninkrijk en op Cyprus en Malta links wordt gereden en dat in veel landen geen voorrang van rechts geldt. De maximumsnelheid op snelwegen is over het algemeen 110, 120 of 130 km/uur. De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is over het algemeen 50 km/uur. Let goed op de maximumsnelheidsborden en pas uw rijgedrag aan de omstandigheden aan.

Meer informatie over regels voor verkeersveiligheid in de verschillende EU-landen, waaronder maximumsnelheden, maximale alcoholpromillages, verplicht voeren van verlichting overdag voor auto's en veiligheidsuitrusting voor fietsers.

Tolheffing

Veel landen, waaronder Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk, hebben tolwegen. In sommige landen (Hongarije, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije en Tsjechië) betaalt u voor de tolwegen via een vignet of tolsticker.

Reizen per autobus of touringcar

Burgers die per bus of touringcar reizen, zullen vanaf 1 maart 2013 overal in de EU nieuwe rechten genieten. Alle passagiers zullen recht hebben op adequate informatie. Passagiers die 250 km of meer reizen, zullen extra rechten hebben, zoals bijstand, terugbetaling of overboeking op een andere bus of touringcar in geval van vertragingen en annuleringen. Passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit zullen aan op- en afstapplaatsen en aan boord van bussen of touringcars gebruik kunnen maken van gratis hulp.

Per vliegtuig

Door de interne markt heeft de EU gezorgd voor goedkopere tickets en een ruimere keuze aan routes en diensten. Sinds het jaar 2000 is het aantal passagiers met ongeveer 35% toegenomen. Er is dus nog meer dan voorheen behoefte aan een minimumpakket van rechten voor vliegtuigpassagiers.

Rechten van vliegtuigpassagiers

Als vliegtuigpassagier hebt u bepaalde rechten wanneer uw vlucht vertraging oploopt of wordt geannuleerd of wanneer u niet aan boord mag. Deze rechten gelden voor alle binnenlandse en internationale lijn- en chartervluchten die vertrekken vanaf een EU-luchthaven (of vanuit IJsland, Noorwegen en Zwitserland). Voor vluchten vanuit een niet-EU-land naar een EU-luchthaven gelden deze rechten alleen wanneer de vluchten worden uitgevoerd door een luchtvaartmaatschappij die een vergunning heeft in de EU (of IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland).

In geval van een ongeval of gestolen, beschadigde of zoekgeraakte bagage zijn de luchtvaartmaatschappijen aansprakelijk. Ook wat pakketreizen betreft, hebben reizigers bepaalde rechten. Passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit hebben tegenwoordig recht op gratis hulp aan boord van het vliegtuig en op de luchthaven, zodat zij net zo gemakkelijk als ieder ander kunnen reizen. Laat de luchtvaartmaatschappij wel ten minste 48 uur van tevoren weten dat u hulp wenst.

De EU heeft een zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen, die uit het Europese luchtruim en van de Europese luchthavens worden geweerd. Dankzij de EU-regels kunnen reizigers nu de prijzen van vliegtickets makkelijker vergelijken. Luchtvaartmaatschappijen moeten hun prijzen adverteren inclusief de ticketprijs, belastingen en andere toeslagen.

Met klachten kunt u in eerste instantie terecht bij de luchtvaartmaatschappij of de reisorganisatie. Als deze hun verplichtingen niet nakomen, kunt u ook een klacht indienen.

  • voor vragen over instapweigering, annulering van vluchten of lange vertragingen kunt u terecht bij de nationale toezichthouder in het land waar dit gebeurd is, of als u vanuit een niet-EU-land vertrok, in het eerste EU-land waar u aankwam.
  • voor klachten over uw rechten als reiziger met een functiebeperking kunt u terecht bij de nationale toezichthouder in het land waar dit gebeurd is, of als u vanuit een niet-EU-land vertrok, in het eerste EU-land waar u aankwam.
  • voor andere kwesties, zoals zoekgeraakte bagage, kunt u contact opnemen met het Europese bureau voor consumentenvoorlichting in uw land.
  • EU-klachtenformulier voor vliegtuigpassagierspdf Bekijk deze link in een andere taal  downloaden

Veiligheid

Om het vliegverkeer in de hele EU zo veilig mogelijk te maken, zijn er gemeenschappelijke regels en normen vastgelegd voor o.a. de veiligheidscontrole van passagiers, handbagage en ruimbagage bij vertrek vanuit een EU-luchthaven.

U mag bepaalde zaken niet meenemen aan boord van een vliegtuig. Er is lijst van artikelenpdf die in de hele EU niet zijn toegestaan als handbagage, en een lijst van artikelen die niet zijn toegestaan in het bagageruim.

De beperkingen op de hoeveelheid vloeistoffen, spuitbussen en gels die u mag meenemen in de cabine blijven voorlopig gelden. Naar verwachting worden deze beperkingen opgeheven als er andere bruikbare methodes zijn voor het opsporen van vloeibare explosieven. Alle luchthavens moeten vanaf april 2013 over dergelijke methodes beschikken. Vloeistoffen mogen alleen mee in uw handbagage als u ze laat zien bij de veiligheidscontrole en zijn verpakt zijn in aparte flesjes van maximaal 100 ml die verpakt zijn in een doorzichtige plastic ziplockzak van maximaal een liter. Er wordt een uitzondering gemaakt voor medicijnen en babyvoeding die tijdens de vlucht nodig zijn. U mag grotere hoeveelheden vloeistoffen meenemen in de bagage die u incheckt voor in het ruim van het vliegtuig.

Hoeveel handbagage u mag meenemen verschilt per luchtvaartmaatschappij. Controleer dit voor vertrek.

Met de trein

De EU heeft een uitgebreid spoorwegnet van ruim 212 000 km met allerlei internationale verbindingen. Verschillende landen worden doorkruist door ruim 6.000 km aan hogesnelheidslijnen, waarop de treinen een snelheid van 350 km/u kunnen halen. Dit netwerk wordt uitgebreid met nieuwe verbindingen in België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Aanzienlijke financiële steun wordt verleend aan trans-Europese projecten zoals verbetering van de spoorverbindingen van Rotterdam naar Genua, van Lyon naar de Hongaars-Oekraïense grens, van Stockholm naar Palermo, van Dresden naar Boekarest en van Warschau naar Talinn.

Er is steeds meer concurrentie onder aanbieders van internationale treinreizen. Dat leidt tot betere dienstverlening en scherpere prijzen. Alle erkende EU-spoorwegmaatschappijen mogen hun diensten internationaal aanbieden. Zij mogen op alle stations langs de internationale route reizigers laten in- en uitstappen.

Treinreizigers hebben dankzij EU-wetgeving meer rechten gekregen, met name op het gebied van informatievoorziening en schadevergoeding bij vertragingen, gemiste aansluitingen en afgelaste treinen. Passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit hebben recht op gratis hulp in stations en op de trein. U moet wel van tevoren laten weten dat u hulp nodig heeft. Als u een klacht heeft over uw treinreis, neem dan eerst contact op met de spoorwegmaatschappij of de stationsmanager. Als u niet tevreden bent met het antwoord, kunt u een klacht indienen bij een nationale toezichthouder English. Sommige EU-landen hanteren nationale uitzonderingen voor binnenlandse, regionale en/of lokale treinreizen. Meer informatie kunt u krijgen bij Europe Direct op het gratis nummer 00800 67891011.

Een goede manier om Europa per spoor te verkennen is een interrail-pas. Daarmee kunt u naar plaatsen en landen die u altijd al wilde ontdekken. Bovendien hebben zeven Europese exploitanten van hogesnelheidslijnen hun krachten gebundeld onder de naam Railteam om reizen over het Europese hogesnelheidsnet zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Met de boot

Er zijn diverse vaste scheepvaartverbindingen tussen EU-landen die een volwaardig alternatief zijn voor reizen over de weg, het spoor of door de lucht, of die daarmee gecombineerd kunnen worden. Er is ook zo'n 41.000 km aan binnenwaterroutes in 20 van de 27 EU-landen. U kunt er een zee- of riviercruise op maken of aan pleziervaart doen.

De EU promoot veiligheid op het water en hoge kwaliteitsnormen om de passagiers en bemanning van veerboten van, naar en tussen Europese havens te beschermen. Passagiers die over zee of over Europese binnenwateren reizen, krijgen bovendien vanaf 18 december 2012 nieuwe rechten, onder meer het recht op terugbetaling, overboeking op een ander schip, schadevergoeding en bijstand in geval van annuleringen of vertragingen, en het recht op informatie. Passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit zullen ook recht hebben op gratis hulp, zowel in de haven als aan boord van het schip. Deze rechten gelden, op enkele uitzonderingen na, voor iedereen die reist met een passagierslijn met vertrek of aankomst in een EU-haven of met een cruiseschip waarvan de inschepingshaven in de EU ligt.

Met de metro

Als u de metro wilt gebruiken, kijk dan alvast naar de kaarten van metrolijnen van verschillende Europese steden english.

Fietsen en wandelen

Maak gebruik van het steeds groter wordende aantal fietsverhuurdiensten in steden als Parijs, Brussel, Barcelona, Kopenhagen, Londen en kleinere steden in heel Europa, waarvan sommige, zoals die in Aalborg in Denemarken, Krakow in Polen en Burgos in Spanje mede door de EU zijn gefinancierd.

Voor enthousiaste fietsers heeft EuroVelo english, dat onderdeel is van de Europese Fietsersfederatie ECF, twaalf langeafstandsfietsroutes van in totaal 70.000 km door Europa uitgezet. In de Europese Fietswoordenlijst englishfrancais, een geïllustreerd boekje op paspoortformaat, staan de belangrijkste fietstermen in 27 talen, waaronder de 23 officiële EU-talen. Het is heel handig voor iedereen die fietst in Europa. Neem contact op met ten@eesc.europa.eu voor een gratis exemplaar. Als u liever wandelt, heeft de Europese Wandelaarsvereniging deutschenglishfrancais informatie voor u over wandelen in Europa en over 12 langeafstandspaden door heel Europa.

Right navigation