Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Úton

Utazzon bár közúti, légi, vasúti vagy vízi közlekedési eszközzel, ez a rovat hasznos tudnivalókkal szolgálhat Önnek: tájékoztatást ad a jogosítványról, a gépjármű-felelősségbiztosításról, a közúti közlekedésbiztonságról, az autópályadíjakról, a légi utasok jogairól, a repülőtéri biztonsági intézkedésekről és a vasúton utazók jogairól.

Közúti közlekedés

Gépjármű-vezetői engedély

Minden olyan érvényes jogosítvány, amelyet valamelyik uniós tagállam illetékes hatóságai állítottak ki, az EU egész területén érvényes. Néhány állam előírja, hogy a járművezető az érvényes jogosítványon kívül a gépjármű forgalmi engedélyét is magánál tartsa.

Ne feledje: a legtöbb országban a gépkocsivezetés alsó korhatára 18 év. A gépjárműbérléssel kapcsolatban nincs uniós szinten előírt alsó korhatár, ezért ez változó, általában 20–23 év között van.

Gépjármű-felelősségbiztosítás

Az Ön gépjárművére megkötött biztosítás az EU egész területén garantálja a jogszabályok által előírt minimális biztosítást (vagyis a kötelező felelősségbiztosítást). Ez ugyancsak érvényes Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is. Ha otthon casco biztosítása van, ellenőrizze, hogy az kiterjed-e más országokra is.

A külföldre utazó biztosított kérhet biztosítójától európai baleseti bejelentő lapot. Ez a formanyomtatvány külföldön bekövetkezett baleset esetén megkönnyíti a helyszíni nyilatkozattételt.

Az EU területén nincs szüksége a biztosítást igazoló zöld kártyára (amely nem tévesztendő össze a gépjárművek környezetvédelmi felülvizsgálatának igazolására szolgáló, azonos elnevezésű okmánnyal). Mivel azonban a zöld kártya nemzetközileg elismert biztosítási okmány, baleset esetén megkönnyíti a kárigények érvényesítését. Ha zöld kártyáját nem is, biztosítási okmányait mindenképpen vigye magával. A zöldkártya-rendszernek jelenleg 45 ország tagja; a rendszert egy biztosítói szövetség irányítja. A szövetség honlapján további információk olvashatók a zöldkártya-rendszerről Englishfrançais és az általa elérni kívánt célokról.

További információk arról, mit kell tennie azoknak, akik balesetet szenvednek külföldön DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Biztonságos vezetés

Az európai uniós tagállamokban a biztonsági öv használata minden járművön kötelező – még a turistabuszokon és a minibuszokon is. A gyermekeket szállító gépkocsikat – akár személyautóról, akár teherautóról van szó – megfelelő gyermeküléssel kell felszerelni. Lehetőség szerint ugyanez vonatkozik a többi járműre is.

A mobiltelefon vezetés közbeni használata nagy mértékben növeli a balesetek kockázatát, ezért azt – kifejezetten vagy közvetett módon – valamennyi EU-tagország tiltja.

Az uniós országok többségében 0,5 mg/ml a megengedett legmagasabb véralkohol-koncentráció, ám egyes országokban mások a szabályok. A megengedett érték országonként 0,2 mg/ml és 0,8 mg/ml között mozog, de olyan ország is van, ahol vezetés közben a gépkocsivezető vére egyáltalán nem tartalmazhat alkoholt. Az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy a tagállamok határozzanak meg egységes megengedett legnagyobb véralkoholszintet, melynek értéke ne legyen több, mint 0,5 mg/ml.

Ne feledje, hogy Cipruson, az Egyesült Királyságban, Írországban és Máltán az úttest bal oldalán kell közlekedni, néhány országban, így Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Portugáliában pedig általában elsőbbséget kell adni a jobbról érkező járműveknek. Az autópályákon elrendelt sebességkorlátozás általában 110, 120 vagy 130 km/óra, lakott területen belül pedig 50 km/h. Ha Ön külföldre utazik, nézzen utána, ott milyen korlátozások és külön előírások vannak hatályban.

További információk az Európai Unió egyes tagországaiban hatályos közúti közlekedésbiztonsági szabályokról (sebességkorlátozások, az ittas járművezetésre, illetve a megengedett véralkoholszintre vonatkozó rendelkezések, a nappali menetjelző lámpák és a téli gumiabroncsok kötelező használata, az előírt biztonsági felszerelések személygépkocsik esetében, kerékpárosok biztonsági felszerelései).

Autópályadíjak

Számos országban (Ausztriában, a Cseh Köztársaságban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Görögországban, Írországban, Lengyelországban, Magyarországon, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Szlovákiában és Szlovéniában) az autópályákat csak autópályadíj ellenében lehet használni. Egyes országokban (Ausztriában, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Szlovákiában és Szlovéniában) autópálya-matrica vásárlásával kell az autópályadíjat megfizetni. A matricát a szélvédőre kell ragasztani.

Autóbusz-közlekedés

Az autóbuszon utazókat 2013. március 1-jétől új jogok illetik meg, függetlenül attól, hogy az Unión belül hol veszik igénybe a szolgáltatást. Minden utasnak joga lesz megfelelő tájékoztatást kapni. A 250 kilométerre vagy annál hosszabb távon utazók további jogokat kapnak, például a segítségnyújtási, a visszatérítési vagy az útvonal-módosítási garanciára való jogot, arra az esetre, ha a busz késik, vagy a járatot törlik. A fogyatékossággal élő és a csökkent mozgásképességű utasokat megilleti az ingyenes segítségnyújtás a pályaudvarokon, valamint a helyi és a távolsági buszokon is.

Légi közlekedés

A légi közlekedés egységes európai piacának megteremtése azt eredményezte, hogy csökkent a repülőjegyek ára, az utasok pedig az útvonalak és szolgáltatások szélesebb kínálatából válogathatnak. Az utasok száma 2000 óta körülbelül 35%-kal növekedett, így még fontosabbá vált a légi utasokat megillető alapjogok kidolgozása.

A légi utasok jogai

Amennyiben járata késik, vagy törölték azt, illetve megtagadják Öntől a beszállást, Önt megilletnek bizonyos jogok. E jogok a menetrend szerinti és charter, hazai és nemzetközi járatokra egyaránt vonatkoznak, amennyiben azok egy uniós repülőtérről indulnak (vagy Izlandról, Norvégiából és Svájcból). Amennyiben az érintett járat nem uniós repülőtérről indul egy uniós repülőtérre, akkor e jogok csak abban az esetben érvényesek, ha a járatot az EU-ban (Izlandon, Norvégiában vagy Svájcban) bejegyzett légitársaság üzemelteti.

A légitársaságokat terheli a felelősség baleset, illetve elveszett, megrongálódott vagy helytelenül kezelt csomag esetén. Az utazók szintén rendelkeznek bizonyos jogokkal, ha utazási csomagra fizetnek be. A fogyatékos, illetve csökkent mozgásképességű utasok ingyenes segítségre jogosultak a repülőgépek fedélzetén és az EU repülőterein, hogy számukra is ugyanolyan könnyű legyen az utazás, mint bárki más számára. Ha Önnek segítségre van szüksége, jelezze azt a légitársaságnak legalább 48 órával az utazás előtt.

Az EU listát vezet azon légitársaságokról, amelyeket eltiltott attól, hogy az EU területén működjenek, illetve az uniós reptereket használják. Az utasok az uniós szabályoknak köszönhetően összehasonlíthatják a repülőjegyek árát. A légitársaságoknak az árakat úgy kell feltüntetni, hogy azoknak a menetdíj mellett tartalmazniuk kell minden adót, díjat és pluszköltséget is.

Panasz esetén először forduljon a légitársasághoz, illetve a társasutazás szervezőjéhez. Ha ők nem teljesítik kötelességüket:

  • a beszállásának visszautasításával, a járattörléssel vagy a jelentős késésekkel kapcsolatos ügyekben panaszt emelhet annak az országnak az illetékes nemzeti szervénél, ahol a probléma felmerült, vagy – ha Ön nem Uniós országból indult – az Unión belüli első célországában;
  • a fogyatékos, illetve csökkent mozgásképességű utasként Önt megillető jogokkal kapcsolatos ügyekben panaszt emelhet annak az országnak az illetékes nemzeti szervénél, ahol a probléma felmerült, vagy – ha Ön nem Uniós országból indult – az Unión belüli első célországában;
  • más ügyekben, például poggyász eltűnése esetén forduljon a helyi Európai Fogyasztói Központhoz češtinadanskDeutschEnglishfrançaisitalianoNederlandspolskiRomânasvenska.
  • Itt letöltheti a légiutas-jogokkal kapcsolatos panasz bejelentésére szolgáló űrlapotpdf Az előző linken elérhető szöveg fordításai .

Biztonság

Az EU arra törekszik, hogy egész területén egyformán magas biztonsági szint érvényesüljön, ezért közös szabályokat és előírásokat vezetett be az utasok, illetve a kézi- és a feladott poggyász biztonsági átvizsgálására minden olyan járat tekintetében, amely az EU valamelyik repülőteréről indul.

Az utasok bizonyos dolgokat nem vihetnek fel a repülőre. Az EU listátpdf állított össze azokról a tárgyakról, amelyeket az utasok nem vihetnek fel a repülőgép utasterébe, illetve amelyeket nem szállíthatnak a csomagtérbe kerülő poggyászban.

A folyadékok, az aeroszolok és a gélek továbbra is csak az előírt korlátozásokkal szállíthatók a kézipoggyászban a repülőgépek fedélzetén. Ezek a korlátozások azonban fokozatosan meg fognak szűnni, amint a repülőterek képesek lesznek a folyékony robbanóanyagok kiszűrésére. 2013 áprilisáig minden repülőtérnek fel kell szerelkeznie a folyadékok, aeroszolok és gélek átvilágítására képes biztonsági rendszerrel. Az utasok jelenleg is vihetnek magukkal folyadékot kézipoggyászukban, de csak egyedi, 100 millilitert meg nem haladó kiszerelésben. A folyadékot tartalmazó tégelyeket, tubusokat stb. legfeljebb egy liter űrtartalmú, átlátszó, visszazárható műanyag zacskóba kell csomagolni, és azt külön be kell mutatni a biztonsági ellenőrzés során. Ez alól a szabály alól csak az utazás ideje alatt szükséges gyógyszerek és bébiételek jelentenek kivételt. Az utasok a repülőgép csomagterébe kerülő feladott poggyászban is szállíthatnak folyadékot.

A kézipoggyász méretére vonatkozó korlátozásokat a légitársaságok írják elő, ezért utazás előtt érdemes erről tájékozódni.

Vasúti közlekedés

Az Európai Unió több mint 210 000 km hosszú vasúthálózattal rendelkezik, melyen nemzetközi utasszállító szolgáltatások széles kínálata várja az utasokat. Néhány országban olyan vonatok is közlekednek, melyek sebessége eléri a 350 km/h-t. A nagy sebességű vonatok számára kiépített, több mint 6000 kilométeres vasúti hálózatot több új vonallal bővítik Ausztriában, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban. A transzeurópai vasúti projektek – így például a Rotterdamot Genovával, Lyont Magyarország és Ukrajna határállomásával, Stockholmot Palermóval, Drezdát Bukaresttel és Varsót Tallinn-nal összekötő vasútvonal fejlesztésére irányuló munkálatok – jelentős anyagi támogatásban részesülnek.

A nemzetközi vasúti személyszállítás egyre versenyképesebbé válik, ez az utasok számára jobb minőségű szolgáltatásokat és kedvezőbb árakat jelent. Minden, az Európai Unióban letelepedett, engedéllyel és biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező vasúttársaság kínálhat vasúti szolgáltatást, és a nemzetközi útvonalon bármelyik két állomás között jogosult utasokat szállítani.

Az EU a vasúton utazók jogairól sem feledkezett meg. Uniós jogszabályokkal bővítette és erősítette meg a tájékoztatás, valamint a késés, a lekésett csatlakozás és a járattörlés esetén érvényesülő utasjogokat. A fogyatékossággal élő és a csökkent mozgásképességű utasokat megilleti az ingyenes segítségnyújtás a pályaudvarokon és a vonatokon is. Az ilyen irányú kéréséket azonban az utazás előtt közölni kell. Ha panaszt szeretne tenni az Önt jogaival kapcsolatosan ért sérelem miatt, először forduljon a vasúttársasághoz vagy a vasútállomás üzemeltetőjéhez. Ha válaszuk nem kielégítő, panaszt emelhet az illetékes tagállami szervnél English. Egyes tagállamok mentességet adnak e kötelezettségek alól a belföldi, regionális, elővárosi vagy városi vasúti járatok számára. További információért hívja a Europe Direct ingyenesen hívható számát: 00 800 6 7 8 9 10 11.

A vasút Európa bebarangolására is lehetőséget teremt: nemzetközi vasúti bérletet váltva nekivághatunk, hogy felfedezzük a kontinens hívogató tájait és országait. A Railteam deutschenglishfrancaisnederlands szövetség keretében hét európai nagysebességűvasút-társaság fogott össze annak érdekében, hogy a kontinenst átszelő vasútvonalakon minél zökkenőmentesebbé tegyék a nagysebességű vonatokat igénybe vevők utazását.

Vízi közlekedés

Számtalan fontos tengeri útvonal létezik az uniós tagállamok között, amelyeken az utasok színvonalas szolgáltatást nyújtó, menetrend szerinti járatokat vehetnek igénybe a közúti, légi vagy vasúti közlekedés alternatívájaként vagy kiegészítéseként. Az EU 27 tagállamából 20 belvízi utakkal is rendelkezik. A hajózható vízi utak hosszúsága 41 000km. A tengeri és folyami hajózás kitűnő lehetőség a kikapcsolódásra. A vízi közlekedés praktikus és kellemes módja lehet a körutazásnak. Próbálja ki Ön is!

Az EU élen jár a tengeri biztonság javításában és a szigorú normák bevezetésének elősegítésében, melyek védelmet nyújtanak az európai kikötőkből induló vagy oda érkező komphajók, valamint az Unión belül közlekedő utasszállító hajók utasai és legénysége számára. A tengeri vagy belvízi hajókon utazók is új jogokat élveznek 2012. december 18-ától. Ide tartozik a visszatérítési, az útvonal-módosítási és a segítségnyújtási garanciára való jog, amelyek akkor illetik meg az utasokat, ha törlik a járatot, vagy késik a hajó. Továbbá minden utast megillet az a jog is, hogy megfelelő tájékoztatást kapjon. A fogyatékossággal élő és a csökkent mozgásképességű utasokat megilleti az ingyenes segítségnyújtás a kikötői terminálokon és a hajók fedélzetén is. Ezeket a jogokat biztosítani kell – néhány kivétellel – azon utasok számára, akik uniós kikötőbe érkeznek, vagy uniós kikötőből indulnak, és az olyan üdülési célú hajóutakon részt vevők számára, ahol az első beszállás az Unió területén található kikötőben történik.

Metró

Ha Ön olyan helyre utazik, ahol metrót is kell használnia, tanácsos előre megismerkednie a metróhálózattal. A linkre kattintva megtalálhatja a különböző európai városok metrotérképétenglish.

Kerékpár, túrázás

Mára sok önkiszolgáló kerékpárkölcsönző rendszer épült ki Európa-szerte, így Párizsban, Brüsszelben, Barcelonában, Koppenhágában, Londonban, de kisebb városokban is. E rendszerek egy része, például a dániai Aalborg, a lengyelországi Krakkó és a spanyolországi Burgos városában igénybe vehető rendszer uniós társfinanszírozással valósult meg.

A kerékpározás szerelmesei 14, összesen több mint 70 000 km-t kitevő távolsági kerékpárút-hálózaton szelhetik át a kontinens országait, ha megvalósul az Európai Kerékpárosok Szövetsége által kezdeményezett EuroVelo english nevű projekt. Az Európai kerékpárlexikon englishfrancais legutóbbi kiadása 27 nyelven, többek között mind a 23 hivatalos uniós nyelven tartalmazza a kerékpározás legfontosabb kifejezéseit. Az útlevélméretű, illusztrált könyvecske igen hasznos lehet azoknak, akik Európában kerékpártúrára indulnak. Ha Ön szeretne egy ingyenes példányt kapni, írjon a következő e-mail címre: ten@eesc.europa.eu. Ha inkább a túrázást kedveli, az Európai Természetjárók Szövetsége deutschenglishfrancais tájékoztatással szolgálhat az európai kirándulóutakról és az Európát átszelő 12 távolsági túraútvonalról.

Right navigation