Kotiček za učitelje

15 let in več

15 let in več

15 let in več

There is currently no content classified with this term.

Subscribe to RSS - 15 let in več
233

Vse o EU

15 let in več
Knjižica dejavnosti

Če ste stari med 14 in 18 let ter bi radi izvedeli več o Evropski uniji, je ta publikacija kot nalašč za vas. Evropska unija se je razvijala postopno. Gre za proces, ki se nikoli ne konča, in kmalu bo vaša generacija na vrsti, da se odloči o nadaljnjih ciljih. Zdaj je torej čas, da oblikujete svoja mnenja o EU. Ta publikacija in naloge, ki jih vključuje, vas ne bodo samo spodbudile k razmisleku, ampak vam bodo tudi pomagale pri pogovorih o Evropi s prijatelji in družino.

2017

15 let in več
Brošura

Ta publikacija predstavlja Evropsko unijo (EU) in njene dejavnosti. V prvem oddelku je Evropska unija na kratko predstavljena. V drugem oddelku z naslovom „Kaj dela Evropska unija“ je opisano, kaj počne na 35 različnih področjih, da bi izboljšala življenje prebivalcev Evrope in drugih držav. V tretjem oddelku z naslovom „Kako se Evropska unija odloča in sprejema ukrepe“ so opisane institucije v središču postopka odločanja EU in kako se njihove odločitve oblikujejo v dejanske ukrepe.

2018

9–12 let
12–15 let
15 let in več
Spletna stran

Učenje o davkih!
Želite izvedeti več o davkih na splošno ali vas zanima kak poseben vidik davkov? Prebrskajte po naših koristnih virih, ki zajemajo celo vrsto tem (davčna goljufija, davčna utaja, nacionalna sredstva itd.)

2017

15 let in več
Spletni kviz

Ta spletni kviz je namenjen srednješolcem za lažje razumevanje osnovnih informacij o EU. Lahko ga uporabite pri pouku ali za domačo nalogo. Deluje na računalnikih, tablicah in pametnih telefonih.

2017

15 let in več
Spletna stran

To spletišče vsebuje osnovne informacije o EU, denimo o državah članicah, institucijah in zgodovini.
Dodatne informacije (spletišča):
Področja politike Evropske unije
Pravice državljanov EU
Informativne brošure (naročite več izvodov):
Kako deluje Evropska unija
Evropska unija - Podatki in številke

To spletno mesto redno posodabljamo.

15 let in več
Predstavitveni diapozitivi

Te diapozitive lahko uporabljajo učitelji za predstavitev EU s powerpointom. Vsak diapozitiv predstavlja nekaj zelo preprostih dejstev in ključnih besed v preprostem, vsakomur razumljivem jeziku. Pojasnjujejo ključne številke, politike in delovanje EU ter vsebujejo osnovne informacije o vprašanjih, kot so širitev EU, pogodbe in simboli EU.

To spletno mesto redno posodabljamo.

15 let in več
Spletna stran

Od konca druge svetovne vojne, skozi hladno vojno, vse do gospodarske rasti in recesije – evropska zgodovina ni bila nikoli dolgočasna! Oglejte si, kako so ti dogodki oblikovali EU – in kako se je EU nanje odzivala. Oglejte si pregled po desetletjih ali pa preberite, kaj se je dogajalo vsako leto posebej. Mogoče želite izvedeti več tudi o „ustanovnih očetih“ EU in si ogledati video posnetke o njihovem delu.

To spletno mesto redno posodabljamo.

15 let in več
Spletna stran

EuroparlTV je spletna video storitev Evropskega parlamenta, prek katere se lahko državljani EU seznanijo z dejavnostmi Parlamenta in vidijo, kako evropski poslanci oblikujejo politično dogajanje in sprejemajo zakone, ki vplivajo na življenja ljudi po vsej Evropi.

To spletno mesto redno posodabljamo.

Aktualno

15 let in več
Knjižica

Evropejci potrebujemo zanesljivo, trajnostno in cenovno dostopno energijo. Pri našem načinu življenja je energija bistvena za opravljanje vsakodnevnih storitev, brez katerih ne državljani ne podjetja ne moremo delovati.  Zagotavljanje zadostnih količin potrebne energije, po ceni, ki si jo lahko privoščimo, tako zdaj kot tudi v prihodnosti, pa ni tako enostavno.

2018

15 let in več
Knjižica

Najpomembnejša prednostna naloga Evropske komisije je spodbujati gospodarsko rast v Evropi in odpirati nova delovna mesta brez dodatnega zadolževanja. Od začetka svetovne gospodarske in finančne krize EU pestita nizka stopnja naložb in visoka stopnja brezposelnosti. Da bi Komisija rešila to težavo, je v sodelovanju z Evropsko investicijsko banko pripravila naložbeni načrt za Evropo.

2018

15 let in več
Knjižica

Ekonomska in monetarna unija je pomemben korak pri povezovanju gospodarstev EU. Vzpostavljena je bila leta 1992 ter zajema usklajevanje ekonomskih in fiskalnih politik, skupno monetarno politiko in skupno valuto evro. V ekonomski uniji sodeluje vseh 28 držav članic EU, nekatere države pa so pri povezovanju naredile še korak naprej in sprejele evro. Te države sestavljajo evrsko območje. Enotna valuta brez dvoma prinaša prednosti: znižuje stroške finančnih transakcij, olajšuje potovanja in krepi vlogo EU na mednarodni ravni.

2018

15 let in več
Knjižica

Enotni trg je eden največjih dosežkov Evrope. Državljanom prinaša otipljive koristi in spodbuja močnejše in pravičnejše gospodarstvo EU. Z omogočanjem prostega gibanja oseb ter prostega pretoka blaga, storitev in kapitala odpira nove priložnosti za državljane, delavce, podjetja in potrošnike, pri čemer ustvarja delovna mesta in rast, ki jih Evropa tako zelo potrebuje.

2018

15 let in več
Knjižica

Veliko jih je prikrajšanih za najširšo ponudbo spletnega blaga in storitev ali pa ne morejo izkoristiti številnih priložnosti, ki jih ponuja internet. Zato je enotni digitalni trg v Evropi tako pomemben: ustvarjen je bil za zagotavljanje enakega dostopa do izdelkov in storitev, vzpostavitev ustreznega okolja za dinamicne in varne spletne inovativne ekosisteme v Evropi ter zagotovitev, da lahko vsak evropski državljan, podjetje in vlada zaupa spletnim storitvam ter uživa prednosti digitalne revolucije.

2018

The EU and the refugee crisis
15 let in več
Knjižica

V zadnjih dveh letih je Evropa doživela največje množične migracije po drugi svetovni vojni. V Evropsko unijo je prispelo več kot milijon beguncev in migrantov, ki v veliki meri bežijo pred vojno in nasiljem v Siriji ter drugih prizadetih državah. EU je sprejela številne ukrepe, da bi se spopadla s krizo.

2016

Države in regije EU

12–15 let
15 let in več
Spletna stran

Spletno mesto vključuje zemljevide z osnovnimi informacijami o vsaki državi članici EU. Prenesete in naročite lahko tudi publikaciji:

Potovanje v Evropi 2017–2018, kjer najdete zemljevid in številne nasvete za potovanja,

Zemljevid EU 2014 z zastavami držav članic EU (pripravljeno za tisk v formatu A4)

To spletno mesto redno posodabljamo.

12–15 let
15 let in več
Online game

Izobraževalna igra je namenjena mladim, ki bi radi bolje spoznali Evropsko unijo, njene države članice ter države kandidatke in potenciale kandidatke. Igralci potujejo po Evropi in odgovarjajo na vprašanja o posameznih državah skozi igro iskanja enakih ploščic in pri tem osvajajo „jokerje“, ki jim pomagajo pri nadaljnjem potovanju.

Igre obravnava različne teme (denimo poznavanje zgodovine, zemljepisa in kulture) ter splošna dejstva o EU in pogojih za članstvo v EU.

Igro lahko prenesete tukaj ali jo igrate na spletu.

 

2018

Energija in okolje

15 let in več
Brošura (pdf)

Deset pobud za sodobno in čisto gospodarstvo : prispevek Junckerjeve Komisije k vrhu En planet v Parizu, 12. decembra 2017


„Da bi lahko vzdrževali naš sedanji način življenja, proizvodnjo in potrošnjo, bi potrebovali vsaj štiri planete. Imamo pa samo enega. Zato je prišel čas, da stopimo skupaj ter ukrepamo in tako rešimo naš planet. Jutri bo prepozno.“ Jean-Claude Juncker, Predsednik Evropske komisije.

2018

Gospodarstvo in trgovina

15 let in več
Brošura

Ta vodič predstavlja osnovne informacije o evru. Na kratko opiše njegovo zgodovino, zakaj je nastal in kakšne prednosti ponuja. Na koncu vodiča boste našli ilustrirano časovnico najpomembnejših dogodkov, ki so doslej zaznamovali obstoj evra.

2015