Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Közös nyilatkozat a Női Nemi Szervek Megcsonkításával Szembeni Zéró Tolerancia Nemzetközi Napján

Brüsszel, 2019. február 5.

A Női Nemi Szervek Megcsonkításával Szembeni Zéró Tolerancia Nemzetközi Napja – 2019. február 6. – előtt Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a Bizottság alelnöke, Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos, Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és a fejlesztésért felelős biztos, valamint Vĕra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos az alábbi közös nyilatkozattal erősítette meg ismét az Unió szilárd elkötelezettségét a női nemi szervek megcsonkításának felszámolása mellett:

„Minden lánynak és nőnek joga van ahhoz, hogy az életét erőszak- és fájdalommentesen élje. Ennek ellenére világszerte több mint 200 millió – ezen belül 500 000 Európában élő – nőt és lányt vetettek alá a női nemi szerv megcsonkításának fájdalmas és traumatikus beavatkozásának. Lányok további millióit fenyegeti a megcsonkítás veszélye: a 2030-ig tartó időszakot nézve 25 országban 68 millió lányt.

A női nemi szervek megcsonkítása az emberi jogok és a nők fizikai integritásának komoly megsértését jelenti.Ez a gyakorlat kínzásnak és megalázó bánásmódnak minősül, és nem indokolhatósem a szokásokkal vagy hagyományokkal, de még a kultúrával vagy vallással sem.

Az Európai Unió valamennyi tagállamában bűncselekménynek számít. Nemrég megszülettek az első ítéletek a női nemi szervek megcsonkítását végző személyekkel szemben, és reméljük, hogy minden olyan személyt bíróság elé fognak állítani, aki ilyen bűncselekményt követ el az Európai Unióban vagy szervez meg egy harmadik országban. Még mindig sok kihívással kell szembenézni, azonban ez jelentős első lépés afelé, hogy igazságot szolgáltassunk az áldozatoknak.

Az Európai Unió élen jár a női nemi szervek megcsonkításának 2030-ig történő felszámolására irányuló globális erőfeszítésekben.Támogattuk a partnerországokat e káros gyakorlat bűncselekménnyé nyilvánításában, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy még ennél is többet tegyünk.

Az EU és az ENSZ elindította a Reflektorfény nevű globális kezdeményezést, amelynek célja felszámolni a nők és lányok elleni erőszak bármilyen formáját, legyen az a női nemi szervek megcsonkítására irányuló gyakorlat, gyermekházasság vagy a nők ellen elkövetett egyéb káros gyakorlat.A fenntartható társadalmi változás előmozdítása érdekében az EU olyan projekteket fog finanszírozni, amelyek helyi szinten küzdenek a nemi alapú erőszak ellen.E gyakorlat felszámolása érdekében minden szinten együtt fogunk működni az érintettekkel: a hatóságokkal, közösségi vezetőkkel, szülőkkel, parlamentekkel, az igazságszolgáltatással, a civil társadalommal, a fiatalokkal és a médiával, valamint egyéb releváns érdekelt felekkel.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy felszámoljuk ezt a bűncselekménynek minősülő gyakorlatot.”

Háttér-információk

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása alapján a női nemi szervek megcsonkítása/kimetszése mindazokat az eljárásokat jelenti, amelyek során egészségügyi indok nélkül részlegesen vagy teljesen eltávolítják a külső női nemi szerveket vagy okoznak ezeken egyéb sérülést.

A női nemi szervek megcsonkítását fiatal lányokon végzik kulturális, vallási és/vagy társadalmi okokból, a csecsemőkor és a tizenötödik életév közötti időszakban. Ez a rendkívül káros gyakorlat a gyermekek elleni visszaélés, valamint a nők és lányok elleni erőszak egyik formáját képezi, emellett súlyos rövid és hosszú távú fizikai és pszichológiai következményekkel jár.

A női nemi szervek megcsonkítása a nők elleni erőszak egyik formája, amelyet az Európa Tanács isztambuli egyezménye bűncselekménnyé nyilvánított. Az egyezményt az összes uniós tagállam aláírta, és eddig 20 tagállam ratifikálta, és így az uniós polgárok büntethetők azért, ha külföldön női nemi szervek megcsonkítását/kimetszését végzik el.

Az elmúlt 10 évben az Európai Unió jelentős, mérföldkőnek minősülő eredményeket ért el ebben a témában. Az Európai Unió, az UNICEF, az ENSZ Népesedési Alapja és a társadalmi szervezetek segítségével körülbelül 3,3 millió nő és lány jutott védelmi és megelőzési szolgáltatásokhoz. Afrikában több mint 20 000 közösségi csoport tett közzé nyilvános felhívást a nemi szervek megcsonkításának megszüntetése érdekében. Az Európai Unió, az Afrikai Unió és az élen járó afrikai államok közötti erős partnerség támogatásával 12 afrikai ország fordít összegeket nemzeti költségvetéséből a gyakorlat felszámolására. Az arab államokban is vannak olyan regionális és nemzeti vallási szervezetek, amelyek felemelik a hangjukat a gyakorlat ellen.

Az Európai Unió továbbra is elkötelezett a 2030-ig tartó időszakra szóló menetrend teljes végrehajtása mellett, amely a nemek közötti egyenlőségről szóló 5. számú célján belül, a káros gyakorlatok felszámolásáról szóló 5.3. számú konkrét cél keretében küzd a női nemi szervek megcsonkítása elle.

Az Európai Unióban élő lányok és nők közül is sokan vannak olyanok, akiknek megcsonkították nemi szervét vagy ilyen veszélynek vannak kitéve. A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete kutatást végzett arról, hogy milyen gyakran fordul elő a női nemi szervek megcsonkítása az Európai Unióban, és a közelmúltban tett közzé egy tanulmányt a női nemi szervek megcsonkításának előfordulási gyakoriságáról Belgiumban, Görögországban, Franciaországban, Olaszországban, Cipruson és Máltán. A tanulmány pontosabb minőségi és mennyiségi adatokat közöl a női nemi szervek megcsonkításának gyakorlatáról, és annak kockázatáról az EU-ban élő lányok körében, figyelembe véve a migráció új mintázatait.

További információk

Kérdések és válaszok – a női nemi szervek megcsonkításáról, valamint az e gyakorlat felszámolása érdekében hozott uniós intézkedésekről

EU-ENSZ Reflektorfény kezdeményezés

Tanulmány a női nemi szervek megcsonkításának hat uniós országban előforduló kockázatáról (Belgium, Ciprus, Franciaország, Görögország, Olaszország és Málta)

STATEMENT/19/810

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar