Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Zajednička izjava povodom Međunarodnog dana borbe protiv genitalnog sakaćenja žena

Bruxelles, 5. veljače 2019.

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv genitalnog sakaćenja žena, koji se obilježava 6. veljače, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Komisije Federica Mogherini, povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica i povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Věra Jourová sljedećom su izjavom ponovno potvrdili odlučnu predanost Europske unije iskorjenjivanju genitalnog sakaćenja diljem svijeta:

Svaka djevojčica i žena ima pravo na život bez nasilja i boli. Unatoč tome, bolnoj i traumatičnoj praksi genitalnog sakaćenja podvrgnuto je više od 200 milijuna žena i djevojčica diljem svijeta, od čega njih 500 000 u Europi. Postoji opasnost da će do 2030. to morati proživjeti još 68 milijuna djevojčica u 25 zemalja.

Genitalno sakaćenje žena teško je kršenje ljudskih prava i tjelesnog integriteta žena. Ta praksa nije ništa drugo nego mučenje i ponižavanje koje se ne može opravdati, ni kao običaj, ni kao dio tradicije, kulture ili vjere.

Kažnjiva je u svim državama članicama Europske unije. Nedavno su izrečene prve osuđujuće presude nad osobama zbog genitalnog sakaćenja žena te očekujemo pravdi moći privesti bilo koga tko taj zločin počini u Europskoj uniji ili ga organizira u trećoj zemlji. Iako je pred nama dug put, to je važan prvi korak u ostvarivanju pravde za žrtve.

Europska unija predvodnica je globalnog nastojanja da se genitalno sakaćenje žena iskorijeni do 2030.Podržavamo partnerske zemlje u kriminalizaciji te štetne prakse, a odlučni smo činiti i više.

EU i UN pokrenuli su globalnu inicijativu „Spotlight”, čiji je cilj iskorijeniti sve oblike nasilja nad ženama i djevojčicama, uključujući genitalno sakaćenje, dječje brakove i druge prakse koje štete ženama. EU će financirati projekte za suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja na lokalnoj razini kako bi promicao održive socijalne promjene.Na ukidanju genitalnog sakaćenja žena surađivat ćemo sa sudionicima na svim razinama: s tijelima, čelnicima zajednica, roditeljima, parlamentima, pravosuđem, civilnim društvom, mladima i medijima te drugim relevantnim dionicima.

I dalje ćemo predano raditi sve što je u našoj moći kako bismo iskorijenili tu kriminalnu praksu.

Kontekst

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije genitalno sakaćenje/obrezivanje žena obuhvaća sve postupke djelomičnog ili potpunog uklanjanja vanjskih ženskih spolnih organa ili druge ozljede ženskih spolnih organa iz medicinski neutemeljenih razloga.

Genitalno sakaćenje žena provodi se zbog kulturnih, religijskih i/ili društvenih razloga nad djevojčicama od ranog djetinjstva do dobi od 15 godina. Ono je oblik zlostavljanja djece i nasilja nad ženama i djevojčicama. Njegove su fizičke i psihološke posljedice teške i dugotrajne.

Genitalno sakaćenje žena oblik je nasilja nad ženama kriminaliziran u skladu s Istanbulskom konvencijom Vijeća Europe. Konvenciju su potpisale sve države članice EU-a, a dosad ju je ratificiralo njih 20. Građane EU-a sada se može kazneno goniti zbog genitalnog sakaćenja/obrezivanja žena u inozemstvu.

Europska unija proteklih je 10 godina u tom području ostvarila važne ciljeve. Zahvaljujući EU-ovoj suradnji s UNICEF-om, UNFPA-om i organizacijama civilnog društva oko 3,3 milijuna žena i djevojčica dobilo je pristup službama za zaštitu i prevenciju. Više od 20 000 zajednica u Africi javno je pozvalo na ukidanje genitalnog sakaćenja. Uz potporu čvrstog partnerstva Europske unije, Afričke unije i vodećih afričkih zemalja u proračune 12 afričkih zemalja uključene su proračunske linije za ukidanje te prakse. U arapskim zemljama na suzbijanju te prakse rade i regionalne i nacionalne mreže vjerskih organizacija.

Europska unija i dalje se zalaže za potpunu provedbu Programa održivog razvoja do 2030., u kojem se o genitalnom sakaćenju žena govori u cilju br. 5 o rodnoj ravnopravnosti i posebnom podcilju 5.3 o iskorjenjivanju štetnih praksi.

Mnoge djevojčice i žene u Europskoj uniji također su izložene riziku od genitalnog sakaćenja ili su ga proživjele. Europski institut za ravnopravnost spolova provodi istraživanja o učestalosti genitalnog sakaćenja žena u Europskoj uniji te je nedavno objavio studiju o učestalosti te prakse u Belgiji, Grčkoj, Francuskoj, Italiji, Cipru i Malti. Ta studija donosi preciznije kvalitativne i kvantitativne podatke o genitalnom sakaćenju žena i riziku od te prakse za djevojčice u EU-u, pri čemu se u obzir uzimaju novi obrasci migracija.

Dodatne informacije

Pitanja i odgovori – genitalno sakaćenje žena i mjere EU-a za ukidanje te prakse

Inicijativa EU-a i UN-a „Spotlight”

Studija o riziku od genitalnog sakaćenja žena u šest zemalja EU-a (Belgija, Cipar, Francuska, Grčka, Italija i Malta)

STATEMENT/19/810

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar