Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

A munka és a magánélet közötti egyensúly A Bizottság üdvözli a ma elfogadott ideiglenes megállapodást

Brüsszel, 2019. január 24.

Az Európai Parlament és a Tanács a mai napon ideiglenes megállapodásra jutott az Európai Bizottság által előterjesztett, a szülők és a gondozók vonatkozásában a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtéséről szóló új irányelvjavaslatról. Frans Timmermans első alelnök, Marianne Thyssen és Vĕra Jourová biztos az alábbi nyilatkozattal üdvözölte a megállapodást:

„Az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság mai megállapodása jó hír az Európában élő családok számára. A szociális jogok európai pillére az európaiak mindennapi életének javításáról szól. A mai ideiglenes megállapodás nagyon kézzelfoghatóvá teszi ezt a jövőképet: a munka és a családi élet összeegyeztetésének valódi lehetőségét biztosítja azon családok számára, amelyekben a szülők dolgoznak vagy gondozást végeznek. Ez óriási lépés a szociálisabb Európa megteremtése felé, és jól példázza a pillér szellemiségét.

A munka és a magánélet közötti egyensúlyra vonatkozó, a 21. századhoz igazított új szabályoknak köszönhetően a dolgozó nők és férfiak egyenlően kivehetik részüket a gyermekek és a rokonok gondozásával kapcsolatos teendőkből. A mai megállapodás gyermek születésekor legalább 10 munkanapos európai apasági szabadságot határoz meg, amelynek során a táppénznek megfelelő díjazás jár. Megerősíti a négy hónapos szülői szabadsághoz való jogot annak előírásával, hogy e négy hónapból kettő a szülők között nem átruházható, és e két hónap díjazását a tagállamok határozzák meg. Megállapodtunk továbbá a munkavállalók új európai jogosultságára, azaz a munkavállalónként évente legalább öt munkanapos gondozói szabadságra vonatkozó európai rendelkezésekről is. Végül, de nem utolsósorban az új szabályok megerősítik valamennyi szülő és eltartott hozzátartozókat gondozó személy jogát arra, hogy rugalmas munkafeltételeket kérelmezzenek.

Ez azonban nem csupán az egyének jogainak megerősítéséről szól. Az új szabályok modellként szolgálnak a társadalmi és gazdasági prioritások összehangolásához. A vállalkozások tehetséges nőket és férfiakat tudnak magukhoz vonzani, az európai gazdaság pedig szintén nyer e javaslatból, amely segít felszámolni a nemek közötti foglalkoztatási különbséget. A nők és férfiak esetében egyaránt igaz, hogy a munka és a magánélet jobb egyensúlyának megteremtése nemcsak hogy méltányos, de intelligens megoldás is.”

A következő lépések

Ezt az ideiglenes megállapodást most az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia.

Háttér-információk

Az Európai Bizottság 2017 áprilisában a munka és a magánélet közötti egyensúlyra vonatkozó kezdeményezésjavaslattal kívánt megoldást találni azokra a kihívásokra, amelyekkel a dolgozó szülők és gondozók munkájuk és magánéleti feladataik összehangolása során szembesülnek. A fenti kezdeményezés a szociális jogok európai pillérének egyik kulcsfontosságú célkitűzése.

A munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló irányelv számos új vagy magasabb szintű követelményt határoz meg a szülői, apasági és gondozói szabadságra, valamint a rugalmas munkafeltételek kérelmezésének jogára vonatkozóan. Figyelembe veszi a kis- és középvállalkozások igényeit, és biztosítja, hogy az új szabályok ne érintsék aránytalanul őket. Az új irányelvet szakpolitikai és finanszírozási intézkedésekkel egészítik ki, támogatva a tagállamokat az elbocsátás elleni védelemre vonatkozó hatályos jogszabályok végrehajtásában, hivatalos gondozási szolgáltatások kialakításában, valamint a második keresőket a munkavállalástól visszatartó gazdasági tényezők kezelésében.

További információk

Sajtóközlemény: A szociális jogok európai pillére – A Bizottság dönt az első konkrét kezdeményezésekről

Tájékoztató: Új kezdet a szülők és a gondozók számára a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése érdekében

A munka és a magánélet közötti egyensúlyra vonatkozó Eurobarométer felmérés

Tájékoztató: A Juncker-Bizottság szociális prioritásai

 

 

 

STATEMENT/19/424

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar