Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Nakon odluke o novom sjedištu Europsko nadzorno tijelo za rad spremno za početak rada u listopadu

Luksemburg, 13. lipnja 2019.

Danas, uoči sastanka Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača, na kojem će ministri službeno donijeti Uredbu o osnivanju Europskog nadzornog tijela za rad, države članice odlučile su da će sjedište Europskog nadzornog tijela za rad biti u Bratislavi. Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen pozdravila je tu odluku:

Čestitam gradu Bratislavi i vladi Slovačke na tome što su odabrani za sjedište Europskog nadzornog tijela za rad.

Od početka mandata prioritet mi je bio pravedna mobilnost radne snage. Uz uvjet da se njome dobro upravlja, sloboda kretanja potiče rast, poduzećima pomaže da pronađu radnike s potrebnim vještinama te svima pruža priliku da na najbolji način iskoriste svoje talente. Za to su potrebna pravedna i jasna pravila koja se djelotvorno primjenjuju. Europsko nadzorno tijelo za rad kruna je tog pristupa. Ono će podupirati mobilnost radne snage i državama članicama EU-a pružiti potrebne alate za djelotvorniju suradnju i borbu protiv zloupotreba.

Uredba o Europskom nadzornom tijelu za rad donesena je u rekordnom vremenu i sigurna sam da će preseljenje Europskog nadzornog tijela za rad u Bratislavu proteći jednako brzo i glatko. Nadzorno tijelo u listopadu će početi s radom u Bruxellesu gdje će djelovati do premještanja u grad domaćin. Radujem se premještanju Nadzornog tijela u Bratislavu te njegovu što ranijem početku rada ondje.

Kontekst

Predsjednik Juncker prvi put je najavio osnivanje Europskog nadzornog tijela za radu u svojem govoru o stanju Unije u rujnu 2017. Komisija je iznijela svoj prijedlog za osnivanje Nadzornog tijela za rad u ožujku 2018. o kojem su Europski parlament i Vijeće postigli privremeni dogovor u veljači 2019. Nakon Europskog parlamenta danas je i Vijeće službeno donijelo Uredbu o osnivanju Europskog nadzornog tijela za rad, koja će stupiti na snagu sljedećih dana, nakon potpisivanja i objave. Novo Nadzorno tijelo osigurat će pravednu, jednostavnu i djelotvornu provedbu pravila Unije o mobilnosti radne snage. Nakon današnjeg konačnog donošenja temeljne uredbe Nadzorno tijelo počet će s radom 2019. i do 2024. će biti potpuno operativno. Odabir članova upravnog odbora i program rada Europskog nadzornog tijela za rad bit će predstavljeni 16. listopada 2019.

Sjedište Nadzornog tijela odabrano je na temelju zajedničkog dogovora predstavnika vlada država članica u skladu s postupkom i kriterijima koje su potvrdile same države članice. Prema tom postupku zainteresirane države članice trebale su do 6. svibnja 2019. podnijeti prijavu za sjedište Nadzornog tijela i detaljno navesti na koji način ispunjavaju kriterije te uvjete koje nude.

Više informacija

Izjava: Pravedna mobilnost radne snage: Komisija zadovoljna dogovorom o Europskom nadzornom tijelu za rad

Prošireno priopćenje: Pitanja i odgovori o Europskom nadzornom tijelu za rad (nakon privremenog dogovora od 5. veljače 2019.)

Informativni članak: Europski stup socijalnih prava: Ususret pravednoj mobilnosti radne snage: osnivanje Europskog nadzornog tijela za rad

Pratite Marianne Thyssen na Facebooku i Twitteru

Pretplatite se na besplatan elektronički bilten Europske komisije o zapošljavanju, socijalnim pitanjima i uključivanju

STATEMENT/19/2968

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar

Photos