Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Izjava povjerenice Thyssen uoči Međunarodnog praznika rada

Bruxelles, 30. travnja 2019.

Sutra obilježavamo još jedan Međunarodni dan radnika, poznat i kao Praznik rada. Ove je godine to dobra prilika da se osvrnemo na ono što smo postigli, ali i da pogledamo što nam nosi budućnost.

Tijekom posljednjih dvanaest mjeseci radnička prava u EU-u dodatno su napredovala na temelju prijedloga Europske komisije. Donesena su nova pravila za transparentnije i predvidljivije radne uvjete te je tako poboljšana zaštita najranjivijih radnika u novim oblicima rada, posebice radnika s nestandardnim ugovorima o radu. Poduzeti su i koraci kako bi svi radnici imali odgovarajuće socijalno osiguranje i bili zaštićeni od ekonomske nesigurnosti, bez obzira na radni status. Nova pravila EU-a o ravnoteži između poslovnog i privatnog života omogućit će zaposlenim roditeljima i skrbnicima da usklade obiteljski život i posao, pri čemu se muškarcima i ženama pružaju jednake prilike. Novo Europsko nadzorno tijelo za rad pridonijet će pravednoj mobilnosti radne snage u EU-u za radnike i poduzeća. EU je pojačao zaštitu od niza kemikalija koje uzrokuju rak na radnom mjestu, a k tome će i, zahvaljujući Europskom aktu o pristupačnosti, više od 80 milijuna osoba s invaliditetom dobiti lakši pristup ključnim proizvodima i uslugama poput telefona, računala, e-knjiga i e-trgovine.

Sve te inicijative dio su našeg rada na ostvarenju ciljeva europskog stupa socijalnih prava. On nam služi kao putokaz danas, ali i u budućnosti: i dalje će usmjeravati oblikovatelje politika u donošenju boljih i pravednijih pravila kako bi se Europa mogla nositi s društvenim izazovima 21. stoljeća.

Europski stup socijalnih prava stalno nas podsjeća da Europu kakvu želimo moramo graditi zajedničkim snagama: institucije EU-a, države članice i socijalni partneri – svi u svojem području i sa sredstvima koja su nam na raspolaganju. Sljedeći se tjedan europski čelnici sastaju u Sibiuu, gdje će raspravljati o budućnosti Europe. Uvjerena sam da će socijalna Europa ostati glavni prioritet i da će se nastaviti graditi na temeljima koje smo postavili u korist svih građana.

Dodatne informacije

Internetska stranica o europskom stupu socijalnih prava

Informativni članak o socijalnim prioritetima u okviru Junckerove Komisije

Pratite Marianne Thyssen na Facebooku i Twitteru

Pretplatite se na besplatan elektronički bilten Europske komisije o zapošljavanju, socijalnim pitanjima i uključivanju

 

*Ažurirano 2. svibnja 2019. u 11:50 h.

STATEMENT/19/2295

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar