Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Declarație

Vaccinare: E timpul să dezavuăm dezinformarea! Declarație a vicepreședintelui Jyrki Katainen despre Săptămâna europeană a imunizării

Bruxelles, 26 aprilie 2019

Vaccinarea este una dintre cele mai reușite măsuri de sănătate publică aplicate până în prezent. Vaccinurile nu doar previn bolile și salvează vieți, ele contribuie și la reducerea costurilor asistenței medicale. De-a lungul ultimelor două secole, s-a demonstrat în mod consecvent că vaccinarea dă rezultate. Aceasta este o certitudine, nu doar o opinie. Din păcate, cei dintre noi care citesc știrile, au văzut, fără îndoială, titluri îngrijorătoare referitoare la creșterea în ultimii ani a numărului de focare de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, care au determinat consecințe grave asupra sănătății și, uneori, decese evitabile. Organizația Mondială a Sănătății a numit dezinformarea cu privire la vaccinuri ca fiind una dintre primele 10 amenințări la adresa sănătății publice din acest an. Dar înseamnă oare aceasta că încrederea în știință se erodează?

Avem unele vești bune: conform primului sondaj Eurobarometru privind atitudinile față de vaccinare, publicat astăzi, 85 % dintre cetățenii UE cred că vaccinarea este o modalitate eficientă de a preveni bolile infecțioase, pentru a se proteja pe sine și pe alții. Imunitatea populațiilor este esențială, în special în cazul în care o persoană are un sistem imunitar compromis și nu poate fi vaccinată. Copiii care supraviețuiesc cancerului, de exemplu, nu ar trebui să fie puși în pericol din cauza faptului că colegii lor nu sunt vaccinați.

De asemenea, sondajul Eurobarometru arată că aproximativ jumătate dintre cetățenii UE au fost vaccinați în ultimii cinci ani, iar o mare majoritate a lor (79 %) se consultă cu cadrele medicale și au încredere în informațiile despre vaccinări pe care ele le furnizează.

Aceste din urmă date confirmă faptul că inițiativa Comisiei, luată împreună cu Coaliția lucrătorilor din domeniul sănătății, ne înscrie pe calea cea bună în sensul creșterii gradului de informare într-un mod eficient. Acesta a fost doar primul obiectiv îndeplinit al Recomandării recent adoptate de Consiliu privind consolidarea cooperării în lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, altele urmând să fie îndeplinite în viitorul apropiat.

Totuși, există alte câteva constatări îngrijorătoare: 48 % dintre europeni cred – în mod incorect – că vaccinurile pot produce adesea efecte secundare severe, iar 38 % cred că vaccinurile pot cauza bolile împotriva cărora ele sunt administrate.

Aceasta înseamnă că eforturile noastre de a crește ratele de vaccinare și de a combate dezinformarea cu privire la vaccinuri sunt departe de a fi finalizate. Vom continua să efectuăm toate acțiunile incluse în Recomandarea Consiliului privind consolidarea cooperării în lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare și sunt încântat să anunț că, la 12 septembrie 2019, Comisia și OMS vor găzdui la Bruxelles un Summit global cu privire la vaccinare. Acesta este un mesaj clar de susținere politică a beneficiilor vaccinării, a importanței continuării cercetării pentru îmbunătățirea vaccinurilor și a necesității asigurării unui acces egal la vaccinuri pentru toți. În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, solidaritatea noastră globală și măsurile decisive luate împotriva dezinformării cu privire la vaccinuri sunt esențiale. Haideți să ne unim cu toții forțele pentru a face larg cunoscut un fapt simplu: Vaccinurile dau rezultate!

 

Context

Citiți rezultatele sondajului Eurobarometru aici.

Privire de ansamblu asupra vaccinării.

STATEMENT/19/2254

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar