Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Védőoltások: itt az ideje, hogy felemeljük szavunkat a félretájékoztatás ellen! Jyrki Katainen alelnök nyilatkozata az Európai Védőoltási Héten

Brüsszel, 2019. április 26.

A védőoltás a mai napig az egyik legsikeresebb népegészségügyi intézkedés. A védőoltások nemcsak a betegségeket előzik meg, és életeket mentenek, hanem csökkentik az egészségügyi ellátás költségeit is. Az elmúlt két évszázad egyértelműen igazolta a védőoltások hatásosságát. Ez nem pusztán vélemény, hanem tény. Aki sajtóhíreket olvas, az elmúlt években sajnálatos módon olyan megdöbbentő szalagcímekbe ütközhetett, amelyek védőoltással megelőzhető betegségek mind gyakoribb kitöréséről számoltak be. Ezek a betegségek súlyos egészségügyi következményekkel és olykor – egyébként elkerülhető – halálesetekkel járnak. Az Egészségügyi Világszervezet a védőoltásokkal kapcsolatos félretájékoztatást idén a 10 legsúlyosabb közegészségügyi veszély közé sorolta. Azt jelentené ez, hogy gyengül a tudományba vetett bizalom?

Vannak azonban jó híreink is: amint az a védőoltásokkal kapcsolatos hozzáállásokról készített első, ma közzétett Eurobarométer felmérésből kiderül, az uniós polgárok 85%-a úgy véli, hogy a védőoltás a fertőző betegségek megelőzésének hatékony eszköze, amellyel megvédhetjük magunkat és másokat. A „nyájimmunitás” létfontosságú, különösen azok számára, akiknek sérült az immunrendszere, és akiket ezért nem lehet beoltani. A rákbetegségből felépült gyermekeket például nem lenne szabad kitenni annak a kockázatnak, amelyet be nem oltott társaik jelentenek.

Az Eurobarométer felmérésből az is kiderül, hogy az uniós polgárok mintegy fele kapott védőoltást az elmúlt öt évben, és a nagy többség (79%) bizalommal fordul az egészségügyi szakemberekhez, hogy a védőoltásokról tájékozódjon.

Az említett adatok megerősítik, hogy a Bizottság és a Coalition of Healthcare Workers (az egészségügyi dolgozók szövetsége) kezdeményezése hozzájárult a tudatosság hatékony növeléséhez. Ez a védőoltással megelőzhető betegségek elleni megerősített együttműködésről szóló, közelmúltban elfogadott tanácsi ajánlásnak még csak az első eredménye volt, amelyet továbbiak fognak követni.

Vannak azonban aggasztó megállapítások is: az európaiak 48%-a – helytelenül – úgy véli, hogy a védőoltások gyakran súlyos mellékhatásokkal járhatnak, 38%-uk pedig úgy gondolja, hogy a védőoltások kiválthatják azokat a betegségeket, amelyek ellen védelmet hivatottak nyújtani.

Az átoltottság növelése érdekében és a védőoltásokkal kapcsolatos félretájékoztatás ellen folytatott munkánk ezért még messze nem fejeződött be. Folytatjuk a védőoltással megelőzhető betegségek elleni megerősített együttműködésről szóló tanácsi ajánlásban szereplő valamennyi intézkedés végrehajtását. Örömmel jelentem be, hogy a Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet 2019. szeptember 12-én Védőoltásügyi Világkonferenciát szervez Brüsszelben. Világos üzenet ez arról, hogy a szakpolitika elismeri a védőoltások hasznosságát, fontosnak tartja az egyre jobb védőoltások előállítása érdekében végzett folyamatos kutatást, valamint biztosítani kívánja mindenki számára a védőoltásokhoz való egyenlő hozzáférést. Végül, de nem utolsósorban kulcsfontosságú, hogy világszinten összefogjunk és határozottan fellépjünk a védőoltásokkal kapcsolatos félretájékoztatás ellen. Hívjuk fel együtt a társadalom figyelmét arra az egyszerű tényre, hogy a védőoltások hatásosak!

 

Háttér-információk

Az Eurobarométer felmérés eredményei itt olvashatók.

A védőoltások áttekintése

STATEMENT/19/2254

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar