Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Cijepljenje: vrijeme je da javno osudimo dezinformacije! Izjava potpredsjednika Jyrkija Katainena povodom Europskog tjedna imunizacije

Bruxelles, 26. travnja 2019.

Cijepljenje je jedna od najuspješnijih dosad provedenih mjera javnog zdravlja. Osim što cjepiva sprečavaju bolesti i spašavaju živote, njihovom se primjenom ujedno smanjuju troškovi zdravstvene skrbi. U protekla su dva stoljeća prikupljeni čvrsti dokazi o učinkovitosti cjepiva. Ta je učinkovitost činjenica, a ne odraz nečijeg mišljenja. Nažalost, u medijima ste proteklih godina mogli vidjeti upadljive naslove o sve češćim izbijanjima bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Takve bolesti uzrokuju ozbiljne zdravstvene posljedice, a ponekad i smrtne slučajeve koje je bilo moguće izbjeći. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je dezinformacije o cijepljenju jednom od deset glavnih prijetnji javnom zdravlju ove godine. No znači li to da je povjerenje u znanost narušeno?

Donosimo vam dobre vijesti: danas je objavljeno prvo istraživanje Eurobarometra o stavovima o cijepljenju, prema kojem 85 % građana EU-a smatra da je cijepljenje učinkovit način sprečavanja zaraznih bolesti te da njime štitimo sebe i ljude oko nas. Imunitet krda od ključne je važnosti, osobito za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom koje se ne mogu cijepiti. Primjerice, djeca koja prežive rak ne bi se smjela izlagati riziku koji proizlazi iz činjenice da njihovi vršnjaci nisu cijepljeni.

Istraživanje Eurobarometra pokazuje i da je u zadnjih pet godina cijepljeno oko polovine građana EU-a, a velika većina ispitanika (79 %) o cijepljenju se savjetuje sa zdravstvenim djelatnicima te ima povjerenja u njihove savjete.

Ti podaci potvrđuju da je inicijativa Koalicija za cijepljenje, koju je pokrenula Komisija u suradnji s udrugama zdravstvenih djelatnika, učinkovito započela s radom na informiranju javnosti. To je tek prvi rezultat ostvaren na temelju nedavno donesene Preporuke Vijeća o pojačanoj suradnji u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, a bit će ih još.

Međutim, neki su rezultati istraživanja zabrinjavajući: 48 % Europljana pogrešno smatra da cjepiva često izazivaju ozbiljne nuspojave, a 38 % misli da cjepiva mogu uzrokovati bolesti od kojih nas štite.

To znači da naš rad na povećanju procijepljenosti i borba protiv dezinformacija o cijepljenju nisu ni izdaleka završeni. Nastavit ćemo s provedbom svih mjera iz Preporuke Vijeća o pojačanoj suradnji u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem te mi je zadovoljstvo najaviti da će Komisija i WHO biti domaćini svjetskog sastanka na vrhu o cijepljenju, koji će se održati 12. rujna 2019. u Bruxellesu. Time jasno dajemo političku potporu prednostima cijepljenja, važnosti neprekidnog istraživanja kako bismo dobili bolja cjepiva i osiguravanju jednakog pristupa cjepivima za sve. Naposljetku, od ključne su važnosti globalna solidarnost i odlučno djelovanje protiv dezinformacija o cijepljenju. Udružimo snage u upoznavanju građana s jednostavnom činjenicom: cjepiva su učinkovita!

 

Kontekst

Ovdje možete vidjeti rezultate istraživanja Eurobarometra.

Cijepljenje – Pregled

STATEMENT/19/2254

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar