Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio - Ilmoitus

On aika torjua rokotuksiin liittyvää disinformaatiota! Euroopan rokotusviikkoa koskeva komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen lausuma

Bryssel 26. huhtikuuta 2019

Rokottaminen on yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä kansanterveystoimenpiteistä. Rokotteet eivät pelkästään estä sairauksia ja säästä ihmishenkiä vaan ne myös alentavat terveydenhuollon kustannuksia. Kahden viime vuosisadan aikana on toistuvasti todistettu, että rokotteet toimivat. Tämä on tosiasia, ei mielipidekysymys. Viime vuosina uutisissa on nähty huomiota herättäviä otsikoita siitä, kuinka rokotuksin ehkäistävissä olevien tautien epidemioita esiintyy aiempaa enemmän, mikä on valitettavaa. Nämä taudinpurkaukset ovat johtaneet vakaviin terveyshaittoihin ja joissakin tapauksissa jopa kuolemiin, jotka olisi voitu välttää. Maailman terveysjärjestö (WHO) on julistanut rokotteita koskevan disinformaation tämän vuoden 10 suurimman kansanterveysuhkan joukkoon. Tarkoittaako tämä siis, että luottamus tieteeseen on rapautumassa?

Ei välttämättä, sillä kuten ensimmäinen tänään julkaistu Eurobarometri-kysely rokotusasenteista osoittaa, 85 prosenttia EU-kansalaisista katsoo rokottamisen olevan tehokas keino ehkäistä tartuntatauteja ja suojella itseään ja muita. Laumasuoja on tärkeä erityisesti niiden ihmisten kannalta, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä ja joita ei voida rokottaa. Esimerkiksi lapsien, jotka ovat selvinneet syövästä, ei pitäisi altistua terveyshaitoille vain siksi, että heidän ikätovereitaan ei ole rokotettu.

Eurobarometri osoittaa myös, että noin puolet EU:n kansalaisista on rokotettu viimeisten viiden vuoden aikana ja suuri enemmistö (79 %) kysyy neuvoa terveydenhuollon ammattilaisilta ja luottaa heiltä saamiinsa tietoihin rokotteista.

Nämä Eurobarometrin tulokset vahvistavat sen, että komission aloite yhdessä terveydenhoitoalan työntekijöiden yhteistyöryhmän (”Coalition of Healthcare Workers”) työpanoksen kanssa ovat parantaneet tietoisuutta asiasta merkittävästi. Tämä on hiljattain annetun neuvoston suosituksen (neuvoston suositus yhteistyön tehostamisesta rokotuksin ehkäistävissä olevien tautien torjunnassa) tulosta, ja sen tiimoilta on odotettavissa vielä monia muita toimenpiteitä.

Toisaalta Eurobarometrin tulokset pitivät sisällään myös huolestuttavia havaintoja: 48 prosenttia eurooppalaisista uskoo – virheellisesti – että rokotteilla voi usein olla vakavia sivuvaikutuksia, ja 38 prosenttia uskoo, että rokotteet voivat aiheuttaa niitä tauteja, joita vastaan niiden on tarkoitus suojata.

Vielä on tehtävä paljon työtä, jotta rokotuskattavuutta saadaan parannettua ja rokotteita koskevaa disinformaatiota kitkettyä. Aiomme jatkaa pyrkimyksiämme kaikkien niiden toimien toteuttamiseksi, jotka sisältyvät edellä mainittuun neuvoston suositukseen yhteistyön tehostamisesta. Lisäksi olen iloinen voidessani ilmoittaa, että komissio ja WHO järjestävät maailmanlaajuisen rokottamista käsittelevän kokouksen ”Global Vaccination Summit” 12. syyskuuta 2019 Brysselissä. Tämä antaa selkeän viestin siitä, että on olemassa poliittinen yksimielisyys rokottamisen hyödyistä, parempien rokotteiden kehittämiseen tähtäävän tutkimuksen jatkuvuuden tärkeydestä ja tarpeesta varmistaa, että rokotteet ovat tasapuolisesti kaikkien saatavilla. Lopuksi on korostettava, että maailmanlaajuinen yhteisvastuullisuus ja päättäväisiin toimiin ryhtyminen rokotteita koskevan disinformaation torjumiseksi on ratkaisevaa. On tärkeää yhdistää voimamme ja levittää tietoa siitä, että rokotteet toimivat!

 

Tausta

Eurobarometri-tutkimuksen tuloksiin voi tutustua täällä.

Rokotukset – yleiskatsaus

STATEMENT/19/2254

Lisätietoa tiedotusvälineille:

Lisätietoa yleisölle: Europe Direct -palvelu, puh. 00 800 67 89 10 11 tai sähköposti


Side Bar