Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Изявление

Европейски ден за почитане на паметта на жертвите на тероризма Изявление на Европейската комисия

Брюксел, 11 март 2019 r.

Днес Европейската комисия отбелязва 15-ия Европейски ден за почитане на паметта на жертвите на тероризма — ежегодно събитие за отбелязване на бомбените атентати в Мадрид на 11 март 2004 г., при които загинаха 193 граждани на ЕС и още хиляди бяха ранени.

„Днес ние си спомняме за всички хора, които са загубили живота си или своите близки по време на терористичен акт, независимо от това дали терористичните нападения са извършени на територията на Европейския съюз или извън нея. Отдаваме почит на всички, които са засегнати от тези ужасяващи престъпления, на семействата и приятелите им, и се ангажираме да бъдем единни в нашата борба срещу тероризма.

Белезите са дълбоки и, макар че може да избледнеят с времето, никога няма да изчезнат. Не можем да заличим тези спомени, но можем да положим максимални усилия, за да помогнем на засегнатите да намерят утеха.

Правилата на ЕС вече гарантират, че жертвите на терористични нападения ще получат необходимата подкрепа веднага след евентуалното нападение и ще продължат да я получават докато това е необходимо. Това включва предоставянето на медицинска и психологическа помощ и помощ за преодоляване на травмите, както и правни съвети за търсене на правосъдие. Новият европейски експертен център за жертвите на тероризъм — звено за експертен опит, насоки и подкрепа — ще бъде създаден тази година и за него вече са заделени 1 милион евро.

Не можем да позволим на страха да ни разделя — точно това е целта на извършителите. Единственият начин за преодоляване на предизвикателствата на тероризма е да работим заедно в духа на общите ценности и връзките, които ни свързват. Това и прави Комисията „Юнкер“ през последните 4 години. Ние се борим срещу терористичната пропаганда, както офлайн, така и онлайн, отстраняваме пропуските в областта на информацията, пресичаме достъпа на терористите до средствата за действие и се борим с радикализацията.

Днес ние също така благодарим на героите от екипите за първоначално реагиране, които ежедневно работят заедно на предната линия, за да гарантират, че нито един пострадал няма да бъде оставен да се справя сам. Европа е едно по-безопасно място благодарение на тяхната работа. Ето това сме ние.“

Контекст

Сигурността е сред политическите приоритети от самото начало на мандата на Комисията „Юнкер“ — още в политическите насоки на председателя Юнкер от юли 2014 г. до последното му Обръщение за състоянието на Съюза от 12 септември 2018 г. Предоставянето на подкрепа за жертвите на престъпления, включително жертвите на терористични нападения, е важна част от работата на Комисията за справяне с всички измерения на терористичната заплаха.

ЕС въведе солидна правна уредба за подкрепа и защита на жертвите в цяла Европа чрез Директивата за правата на жертвите и Директивата относно борбата с тероризма. Комисията също така финансира проекти, насочени към защитата на правата на жертвите, включително жертвите на тероризма по линия на програма „Правосъдие“ (с бюджет от около 2,5 милиона евро за 2018 г.).

През октомври 2017 г. Жоел Милке беше назначена за специален съветник на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по въпросите на обезщетяването на жертвите на престъпления. Днес г-жа Милке публикува своя доклад относно утвърждаването на правата на жертвите: от компенсация до обезщетение за понесени вреди. Докладът съдържа 41 подробни препоръки за това как да се подобри достъпът на жертвите до правосъдие и обезщетение на равнището на ЕС и на национално равнище (пълното съобщение за медиите може да намерите тук). Подкрепата на жертвите и техните права са в основата и на работата, извършена от Мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията (RAN).

Европейският ден за почитане на паметта на жертвите на тероризма беше въведен след бомбените атентати в Мадрид на 11 март 2004 г. От 2005 г. насам всяка година на тази дата Европейският съюз отдава почит на жертвите на терористична жестокост.

За повече информация

Съобщение за медиите относно доклада „Утвърждаване на правата на жертвите: от компенсация до обезщетение за понесени вреди

ЕС закриля — Предотвратяване на радикализацията

Директива за правата на жертвите

Директива относно борбата с тероризма

Twitter: #11M #SecurityUnion #EUProtects

 

STATEMENT/19/1610

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar