Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Izjava

Evropska komisarka Marija Gabriel čestita prvim 2 800 občinam, ki so jim bili dodeljeni boni WiFi4EU

Bruselj, 7. decembra 2018

Evropska komisija je danes objavila rezultate prvega razpisa za zbiranje prijav v okviru pobude WiFi4EU, ki je bil odprt od 7. do 9. novembra. Izbranih je bilo 2 800 občin, ki so prejele po en bon WiFi4EU v vrednosti 15 000 evrov. Celotni proračun razpisa je znašal 42 milijonov evrov. Izbrane občine bodo lahko postavile dostopne točke Wi-Fi na javnih mestih, kot so mestne hiše, knjižnice, muzeji, parki, trgi ali druga mesta javnega interesa.

Evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel je pozdravila rezultate z naslednjo izjavo:

Po zaslugi prvega razpisa v okviru pobude WiFi4EU bo 2 800 občin tisočim Evropejkam in Evropejcem ter obiskovalkam in obiskovalcem na javnih mestih po vsej EU lahko omogočilo brezplačen dostop do interneta in jim s tem približalo povezljivost v njihovem vsakdanjem življenju. Občine se nahajajo na vseh koncih Evrope.

Izboljšanje povezljivosti v EU je ključni del naše strategije za enotni digitalni trg, pobuda WiFi4EU pa je še en konkreten korak k njenemu uresničevanju za vse. Z njo bo veliko več Evropejk in Evropejcev brezplačno prišlo do spleta, kar jim bo omogočilo boljše komuniciranje in nove priložnosti za povezovanje, to pa bo nazadnje okrepilo našo družbo in gospodarstvo EU.

Nedavno odobrena nova pravila o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah in ustanovitvi Organa evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije (BEREC) bodo omogočila hitrejši dostop do radijskega spektra in spodbudila naložbe v visokokakovostna omrežja visoke hitrosti povsod po EU, tudi na oddaljenih območjih. Pobuda Wifi4EU dopolnjuje ta prizadevanja EU širokega razpona, katerih cilj je vsesplošna povezljivost.

Naš cilj je, da bodo državljanke in državljani ter podjetja po vsej Evropi bolje zaščiteni in bodo imeli dostop do cenovno dostopnih komunikacijskih storitev, vključno z dostopom do interneta za uporabo storitev, kot so e-uprava, e-zdravje, spletno bančništvo, video klici in številne druge. In to bomo dosegli.“

Nadaljnji koraki

Po današnji objavi bo Izvajalska agencija za inovacije in omrežja (INEA), ki je izvajalska agencija Komisije, odgovorna za program WiFi4EU, občine, ki jim je bil dodeljen bon, pozvala, naj podpišejo sporazume o nepovratnih sredstvih. Po njihovem podpisu bodo izbrane občine lahko sklenile pogodbo s podjetjem za postavitev dostopnih točk WiFi4EU na javnih mestih in nato izkoristile bon. Vseh 2 800 dostopnih točk WiFi4EU bo brezplačnih in bodo delovale najmanj tri leta.

Objavljeni bodo še trije razpisi, na katere se bodo lahko prijavile občine, ki še niso prejele bona. Drugi razpis bo objavljen v začetku leta 2019. Do leta 2020 bo lahko to shemo izkoristilo skupno približno 8 000 občin.

Medtem se lahko vse registrirane občine pridružijo skupnosti WiFi4EU, v kateri lahko sporočijo povratne informacije o pobudi, sodelujejo z drugimi občinami iz vse Evrope in so sproti obveščene o novostih v programu WiFi4EU.

Ozadje

Pobuda WiFi4EU, ki jo je predsednik Juncker septembra 2016 najavil v govoru o stanju v Uniji, je del ambiciozne reforme predpisov EU o telekomunikacijah, ki vključuje nove ukrepe za kritje vse večjih potreb Evropejk in Evropejcev po povezljivosti ter spodbujanje konkurenčnosti Evrope.

Prvi razpis za zbiranje prijav za WiFi4EU se je odprl 7. novembra ob 13.00 in trajal do 9. novembra ob 17.00 po srednjeevropskem času. Razpis je požel velik uspeh z več kot 13 000 prijavami iz vseh sodelujočih držav. V naslednjih dveh letih bodo organizirani še trije razpisi WiFi4EU. Za vse štiri razpise je Komisija dala na voljo 120 milijonov evrov za do 8 000 občin po vsej EU. Komisija izbira občine po načelu „kdor prej pride, prej melje“.

Na omrežjih, financiranih s pobudo WiFi4EU, oglaševanje in zbiranje osebnih podatkov ne bosta dovoljeni. Financiranje bo namenjeno za omrežja, ki ne podvajajo obstoječih brezplačnih zasebnih ali javnih ponudb podobne kakovosti. Občine bodo sklenile pogodbo s podjetji za namestitev Wi-Fi ter bodo odgovorne za postavitev in vzdrževanje dostopnih točk Wi-Fi.

Več informacij

Več podrobnosti o prvem razpisu v okviru pobude WiFi4EU je na voljo na spletu.

Več splošnih informacij o pobudi je na voljo na spletu in v informativnem pregledu.

STATEMENT/18/6704

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar