Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Verklaring

Commissaris Gabriel feliciteert de eerste 2 800 gemeenten met een WiFi4EU-voucher

Brussel, 7 december 2018

Vandaag heeft de Europese Commissie de resultaten bekendgemaakt van de eerste oproep tot het indienen van voorstellen voor WiFi4EU. Na deze oproep, die liep van 7 tot en met 9 november, werden 2 800 gemeenten geselecteerd. Zij krijgen elk een WiFi4EU-voucher ter waarde van 15 000 euro, samen goed voor een totaal budget van 42 miljoen euro. De geselecteerde gemeenten kunnen hiermee wifi-hotspots installeren op openbare plaatsen zoals gemeentehuizen, bibliotheken, musea, parken, pleinen en andere plaatsen van algemeen belang.

Mariya Gabriel, commissaris voor Digitale Economie en Samenleving:

"Deze eerste WiFi4EU-oproep biedt 2 800 gemeenten de kans om duizenden Europeanen en bezoekers gratis internettoegang te bieden in openbare ruimten, zodat connectiviteit een alledaagser gegeven wordt. Het gaat om gemeenten overal in Europa.

Het verbeteren van de connectiviteit in de EU is een essentieel onderdeel van onze strategie voor de digitale eengemaakte markt en WiFi4EU is een nieuwe concrete stap om dit voor iedereen te realiseren. Dankzij dit project zullen veel meer Europeanen gratis online gaan, van betere communicatiemogelijkheden genieten en nieuwe kansen krijgen om contacten te leggen. Dit zal uiteindelijk onze Europese samenleving en economie versterken.

Recent zijn nieuwe regels goedgekeurd voor de vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie en voor de oprichting van het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie (Berec). Hiermee wordt voor een snellere toegang tot het radiospectrum gezorgd en worden investeringen in snelle en hoogwaardige netwerken gestimuleerd in alle hoeken van de EU, ook in afgelegen gebieden. WiFi4EU maakt deel uit van de inspanningen om van connectiviteit een universeel goed te maken.

Ons doel is dat burgers en bedrijven in heel Europa beter worden beschermd en toegang hebben tot betaalbare communicatiediensten, waaronder toegang tot internetdiensten zoals e-overheid, e-gezondheidszorg, internetbankieren, videogesprekken en zo veel meer. Dat doel zullen we dan ook verwezenlijken!”

Volgende stappen

Na de aankondiging van vandaag zal het Uitvoerend Agentschap innovatie en netwerken (INEA), het uitvoerend agentschap van de Commissie belast met de uitvoering van de WiFi4EU-regeling, de geselecteerde gemeenten uitnodigen om subsidieovereenkomsten te tekenen. Daarna kunnen de geselecteerde gemeenten contracten sluiten voor de installatie van de WiFi4EU-hotspots in openbare ruimten en vervolgens hun voucher inwisselen. De 2 800 WiFi4EU-hotspots zullen gratis zijn en operationeel zijn gedurende ten minste drie jaar.

Er volgen nog drie oproepen waaraan niet-geselecteerde gemeenten kunnen deelnemen. De tweede oproep wordt begin 2019 gelanceerd. Tussen nu en 2020 zullen in totaal ongeveer 8 000 gemeenten van deze regeling kunnen profiteren.

Tot dan kunnen alle geregistreerde gemeenten zich aansluiten bij de WiFi4EU Community om feedback te geven over het initiatief, samen te werken met gemeenten uit heel Europa en op de hoogte te blijven van het WiFi4EU-programma.

Achtergrond

Het WiFi4EU-initiatief, dat voorzitter Juncker in september 2016 in zijn State of the Union-toespraak heeft aangekondigd, maakt deel uit van de ambitieuze herziening van de telecomregels van de EU, met nieuwe maatregelen om aan de groeiende behoefte aan snelle internetaansluitingen te voldoen en zo het concurrentievermogen van Europa een impuls te geven.

De eerste oproep tot het indienen van voorstellen voor WiFi4EU liep van 7 november om 13.00 uur (MET) tot 9 november om 17.00 uur (MET). De oproep bleek een succes, met meer dan 13 000 aanvragen uit alle deelnemende landen. De komende twee jaar worden er nog drie WiFi4EU-oproepen georganiseerd. Voor de vier oproepen samen stelt de Commissie 120 miljoen euro ter beschikking voor maximaal 8 000 gemeenten in de hele EU. De Commissie selecteert de gemeenten volgens het principe "wie het eerst komt, het eerst maalt".

Via WiFi4EU gefinancierde netwerken zijn kosteloos, vrij van reclame en er worden geen persoonlijke gegevens verzameld. Er wordt financiering toegekend voor netwerken die niet overlappen met een bestaand gratis particulier of publiek initiatief van soortgelijke kwaliteit. De gemeenten sluiten een contract met wifi-installateurs en zijn verantwoordelijk voor het opzetten en onderhouden van de wifi-hotspots.

Meer informatie

Meer informatie over de eerste oproep is hier beschikbaar.

Meer algemene informatie over het initiatief is beschikbaar hier en in de factsheet.

 

 

STATEMENT/18/6704

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Side Bar