Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Marija Gabriel biztos gratulál a WiFi4EU-utalványokat elsőként elnyerő 2 800 településnek

Brüsszel, 2018. december 7.

Az Európai Bizottság a mai napon kihirdette az első – november 7. és 9. között lezajlott – WiFi4EU-pályázati felhívás eredményét. A Bizottság 2 800 települést választott ki, melyek egyenként 15 000 euró értékű WiFi4EU-utalványt kaptak. A pályázati felhívás teljes költségvetése 42 millió euró volt. A kiválasztott települések a támogatást wifipontok létrehozására használhatják a közösségi élet színterein (városházákon, közkönyvtárakban, múzeumokban, parkokban és egyéb nyilvános helyeken).

A bejelentést Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos a következő nyilatkozatban üdvözölte:

Az első WiFi4EU-pályázati felhívásnak köszönhetően Európa-szerte most 2 800 település biztosíthat több ezer európai polgárnak és Európába látogatónak ingyenes internet-hozzáférést a közösségi élet színterein, közelebb hozva ezzel az internetkapcsolat előnyeit a polgárokhoz mindennapi életük során. A támogatásban részesülő települések Európa legkülönbözőbb pontjain találhatók.

Az Európai Unióban a digitális egységes piaci stratégiának kulcsfontosságú része az internet-hozzáférés javítása, és a WiFi4EU-program egy újabb konkrét lépés afelé, hogy ez mindenki számára valósággá váljon. A WiFi4EU-program számtalan európai polgárnak ingyenes internet-hozzáférést fog biztosítani, aminek köszönhetően a polgárok nemcsak jobban tájékozódhatnak, hanem új kapcsolatteremtési lehetőségek is megnyílnak előttük. Mindez pedig végső soron az EU társadalmát és gazdaságát fogja erősíteni.

Az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) létrehozásáról szóló, nemrég jóváhagyott szabályok gyorsabb hozzáférést fognak biztosítani a rádióspektrumhoz, és várhatóan fellendítik a nagy sebességű és magas minőségű hálózatokba történő beruházásokat az EU minden szegletében, még a legtávolabbi területeken is. Ezen átfogó uniós erőfeszítések mellett a WiFi4EU egy további lépés a megfelelő irányba annak érdekében, hogy az internet mindenki számára elérhetővé váljon.

Célunk, hogy az európai polgárok és vállalkozások nagyobb védelmet élvezzenek, és hozzáférjenek megfizethető hírközlési szolgáltatásokhoz, többek között e-kormányzati, e-egészségügyi és online banki szolgáltatások igénybevételére, illetve videohívásokra alkalmas internetkapcsolathoz. Törekvéseinket meg fogjuk valósítani!”

A további lépések

A mai bejelentést követően az Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynökség (INEA), amely a Bizottságnak a WiFi4EU-program végrehajtásáért felelős ügynöksége, hamarosan felkéri az utalványokban részesülő településeket egy támogatási megállapodás aláírására. Amint ez megtörtént, a kiválasztott önkormányzatok szerződést köthetnek egy wifi-telepítővel a WiFi4EU wifipontok közterületeken történő kialakításáról. Ezt követően pedig beválthatják utalványaikat. Mind a 2 800 wifipont ingyenesen hozzáférhető és legalább három évig aktív lesz.

A további három tervezett pályázati felhíváson azok a települések vehetnek részt, amelyek ez alkalommal nem kaptak utalványt. A második pályázati felhívás 2019 elején indul. A program keretében 2020-ig összesen mintegy 8 000 település részesülhet majd támogatásban.

Addig is a programra bejelentkezett települések csatlakozhatnak a külön számukra létrehozott WiFi4EU-közösséghez, ahol visszajelzést adhatnak a kezdeményezésről, Európa legkülönbözőbb tájain található településekkel léphetnek kapcsolatba és értesülhetnek a WiFi4EU-programmal kapcsolatos újdonságokról.

Háttér-információk

Juncker elnök 2016 szeptemberében, az Unió helyzetét értékelő beszédében jelentette be, hogy az uniós távközlési szabályozás nagyszabású átdolgozásának részeként az EU útjára indítja az ún. WiFi4EU kezdeményezést. A távközlési szabályok módosítása további intézkedéseket is magában foglal, melyek célja az európaiak internet-összeköttetés iránti növekvő igényének kielégítése és Európa versenyképességének javítása.

Az első WiFi4EU pályázati felhívást november 7-én, közép-európai idő szerint 13.00 órakor tették közzé, és november 9-én, közép-európai idő szerint 17.00 órákor zárták le. A felhívás rendkívül népszerűnek bizonyult, hiszen a részt vevő országokból több mint 13 000 pályázat érkezett be. A következő két évben további három WiFi4EU pályázati felhívás kerül majd megrendezésre. A négy pályázati felhívás keretében a Bizottság összesen 120 millió eurót bocsát az Unió legfeljebb 8 000 településének rendelkezésére. A Bizottság a településeket jelentkezési sorrendjük alapján választja ki.

A WiFi4EU-támogatásból kiépített hálózatok ingyenesek és reklámoktól mentesek lesznek, és használatukhoz a felhasználóknak nem kell megadniuk személyes adataikat. A települések a támogatást olyan hálózatok kiépítésére kapják, amelyek nem csupán a már létező, hasonló minőségű ingyenes magán- vagy nyilvános szolgáltatások ismétlését jelentenék. A wifi-telepítő vállalkozásokkal a települések kötnek szerződést, és az ő feladatuk lesz a wifipontok kiépítése és karbantartása.

További információk:

Az első WiFi4EU pályázati felhívás további részletei itt érhetők el.

A kezdeményezéssel kapcsolatos általános információk megtekinthetők itt és a kapcsolódó tájékoztatóban.

 

 

STATEMENT/18/6704

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar