Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Izjava

Enotni digitalni trg: nova pravila EU za spletno nakupovanje brez meja

Bruselj, 30. novembra 2018

3. decembra 2018 bo začela veljati nova uredba, ki jo je Evropska komisija maja 2016 predlagala za odpravo neupravičenega geografskega blokiranja na spletu. Konec bo skrbi Evropejcev in Evropejk, da bi bili na spletišču blokirani ali preusmerjeni drugam samo zato, ker so sami ali njihova kreditna kartica iz druge države. Kjer koli v EU bodo lahko dostopali do blaga in storitev na spletu.

Ob tej priložnosti so podpredsednik Komisije, pristojen za enotni digitalni trg, Andrus Ansip, komisarka za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elżbieta Bieńkowska, komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Věra Jourová ter komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel povedali: 

„Leta 2015 63 % spletnih mest obiskovalcem ni omogočalo nakupovanja iz druge države EU. Tako sta bili skoraj dve tretjini potrošnikov prikrajšani za možnost spletnega nakupovanja v tujini. 3. decembra se bo ta praksa končala. Želimo Evropo brez ovir, tudi pri spletnem nakupovanju.

Ob odpravi stroškov gostovanja, novih pravilih o varstvu podatkov in možnosti, da državljani potujejo skupaj s svojimi spletnimi vsebinami, je odprava neupravičenega geografskega blokiranja še ena bistvena pobuda, ki uresničuje enotni digitalni trg za vse ter prinaša konkretne koristi državljanom in podjetjem.

Nova pravila bodo potrošnikom omogočila večjo izbiro izdelkov po konkurenčnih cenah in posledično boljše nakupe. Hkrati bodo podjetja lahko svoj krog strank razširila prek meja, prav tako pa se bodo znižali njihovi transakcijski in upravni stroški. Uredba je tudi del širših prizadevanj EU za spodbujanje e-trgovanja na enotnem trgu, ki vključujejo ukrepe za okrepljeno varstvo potrošnikov na spletu, zagotavljanje cenovno dostopnejše čezmejne dostave paketov in poenostavitev pravil o DDV, da bi olajšali nakup in prodajo blaga na spletu. 

Pozivamo vse države članice, naj zagotovijo učinkovito izvajanje teh pravil in storijo vse, kar je v njihovi moči, da se uredba takoj začne učinkovito izvrševati. Pozivamo tudi k sprejetju dogovora o usklajenih pravilih za prodajo digitalnega blaga in storitev ter spletne nakupe. Vsi ti elementi so ključni za oblikovanje dobro delujočega in konkurenčnega enotnega digitalnega trga.“

Naslednji koraki

Države članice so pristojne za izvrševanje uredbe in morajo vzpostaviti potrebne strukture, da se zagotovi nemoten začetek njene uporabe. Zlasti morajo imenovati izvršilne organe in organe, ki bodo zagotavljali praktično pomoč potrošnikom. Poleg tega morajo določiti učinkovite, sorazmerne in odvračilne ukrepe, ki se uporabljajo v primeru kršitev uredbe. Komisija bo do marca 2020 opravila prvi pregled uredbe o geografskem blokiranju. Zajemal bo morebitno razširitev načela nediskriminacije pri dostopu do blaga in storitev na neavdiovizualne elektronsko opravljene storitve, katerih glavna značilnost je avtorsko zaščitena vsebina, kot so e-knjige, glasba, igre in programska oprema. Komisija bo tudi podrobno analizirala, ali bi bilo treba v drugih sektorjih, kot so prevozne in avdiovizualne storitve, odpraviti morebitne preostale neupravičene omejitve na podlagi državljanstva, prebivališča ali sedeža.

Ozadje

Potrošniki in podjetja, zlasti mala in srednja, imajo vedno večji interes za nakupovanje in prodajo po vsej EU. Letna rast spletne prodaje izdelkov je 22-odstotna. Vendar pa so trgovci pogosto zavračali prodajo strankam iz druge države članice EU ali jim niso ponudili enako ugodnih cen v primerjavi z lokalnimi strankami.

Namen Uredbe (EU) 2018/302 („uredba o geografskem blokiranju“), ki začne veljati 3. decembra, je potrošnikom in podjetjem na notranjem trgu EU zagotoviti več priložnosti. Zlasti obravnava težavo, da nekatere stranke zaradi svojega državljanstva, kraja prebivališča ali kraja sedeža ne morejo kupiti blaga in storitev od trgovcev s sedežem v drugi državi članici, čeprav izpolnjujejo enake pogoje kot lokalne stranke. V raziskavi Komisije iz leta 2015 je bilo ugotovljeno, da je samo 37 % spletnih strani dejansko omogočalo čezmejnim strankam, da pridejo do zadnjega koraka pred zaključkom nakupa z vnosom plačilnih podatkov. 

Uredba o geografskem blokiranju je del širšega sklopa ukrepov, namenjenih spodbujanju e-trgovanja na enotnem trgu, kot so revidirana uredba o sodelovanju na področju varstva potrošnikov, nova pravila o storitvah čezmejne dostave paketov, nova pravila o digitalnih pogodbah in nova pravila o DDV za elektronsko trgovanje.

Več informacij

Informativni pregled o e-trgovanju v EU: kako ga najbolje izkoristiti kot potrošnik
Kratek vodnik o pravilih geografskega blokiranja za spletne trgovce
Vprašanja in odgovori v zvezi z geografskim blokiranjem z informacijami za nacionalne organe, ki izvršujejo nova pravila in zagotavljajo praktično pomoč potrošnikom
Politični dogovor za odpravo neupravičenega geografskega blokiranja
Politični dogovor za cenovno dostopnejšo in učinkovitejšo čezmejno dostavo paketov
Politični dogovor za enostavnejša in učinkovitejša pravila o DDV za spletna podjetja

STATEMENT/18/6626

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar