Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Declarație

Declarația comună a vicepreședintelui Ansip și a comisarului Gabriel referitoare la votul favorabil al Parlamentului European cu privire la noile norme ale UE în domeniul telecomunicațiilor

Bruxelles, 14 noiembrie 2018

Parlamentul European a votat astăzi în favoarea instituirii Codului european al comunicațiilor electronice și a Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice, astfel cum a propus Comisia Europeană în septembrie 2016, în cadrul Strategiei privind piața unică digitală. Vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, și comisarul pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, au salutat rezultatul votului în cadrul unei declarații comune:

„Votul de astăzi al Parlamentului European constituie o măsură pozitivă și necesară în direcția asigurării faptului că sectorul telecomunicațiilor din UE răspunde scopului urmărit. Noile norme în domeniul telecomunicațiilor care vor intra acum în vigoare datorită acestui vot reprezintă un element esențial pentru viitorul digital al Europei și o sursă de noi drepturi digitale pentru cetățenii europeni. Aceste norme sunt esențiale pentru a răspunde nevoilor tot mai mari în materie de conectivitate ale europenilor și pentru a stimula competitivitatea Europei. În plus, aceste norme permit să se asigure bazele necesare pentru implementarea tehnologiei 5G în întreaga Europă.

Datorită acestor norme vom fi în măsură să asigurăm un acces mai rapid la spectrul de frecvențe radio, care constituie o resursă esențială pentru comunicațiile mobile, și să stimulăm investițiile în rețele de mare viteză și de înaltă calitate oriunde în UE, inclusiv în zonele îndepărtate. Consumatorii vor beneficia de o protecție sporită și de servicii îmbunătățite, indiferent dacă utilizează apelurile obișnuite, SMS-urile sau serviciile online, cum ar fi Skype și WhatsApp. Consumatorii vor avea acces la servicii de comunicații la prețuri convenabile, inclusiv acces universal la internet, și la servicii cum ar fi e-guvernarea, serviciile bancare online și apelurile video.Începând din mai 2019, cetățenii vor putea să efectueze apeluri către alte țări din UE cu maximum 19 cenți pe minut și să plătească 6 cenți pentru a trimite un SMS. Cetățenii vor fi, de asemenea, mai bine protejați în situații de urgență prin intermediul numărului 112, în special prin transmiterea de avertismente publice pe telefoanele mobile.

Noile norme în domeniul telecomunicațiilor sunt și o sursă de inspirație. Să dăm dovadă de același nivel de ambiție în ceea ce privește actualizarea Directivei asupra confidențialității și comunicațiilor electronice. Această actualizare este necesară pentru a moderniza normele privind confidențialitatea în era digitală, care trebuie să fie aliniate de urgență la Regulamentul general privind protecția datelor – noul standard de nivel mondial în materie de protecție a datelor – și pentru a include în domeniul lor de aplicare și instrumentele utilizate zi de zi, cum ar fi serviciile de mesagerie instantanee, de telefonie prin internet și de e-mail pe internet”.

Etapele următoare

După ce Parlamentul European a adoptat astăzi Directiva de instituire a
Codului european al comunicațiilor electronice și Regulamentul de instituire a Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (OAREC), cele două acte legislative vor fi adoptate în mod formal de
Consiliul UE la data de 3 decembrie. După publicarea Codului în Jurnalul Oficial al
Uniunii Europene
, statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a-l transpune în legislația națională.

După ce Parlamentul European a adoptat astăzi Regulamentul privind OAREC și după ce acesta va fi adoptat de Consiliu la data de 3 decembrie, noile norme vor intra în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial. Dispozițiile privind apelurile în interiorul UE se vor aplica de la 15 mai 2019.

Context

La locul de muncă, acasă sau atunci când călătoresc, europenii se așteaptă să beneficieze de o conexiune la internet rapidă și fiabilă. Rețelele de foarte mare capacitate sunt din ce în ce mai importante pentru educație, asistența medicală, sectorul producției și transporturi. Pentru a face față acestor provocări și pentru a pregăti viitorul digital al Europei, Comisia a propus, în septembrie 2016, Directiva de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice și Regulamentul de instituire a Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice. Codul va moderniza normele în vigoare ale UE în domeniul telecomunicațiilor, care au fost actualizate ultima dată în 2009, va stimula concurența pentru a încuraja investițiile și va consolida piața internă și drepturile consumatorilor.

În iunie 2018, colegiuitorii UE au ajuns la un acord politic cu privire la aceste norme.

Pentru informații suplimentare

Comunicat de presă: Negociatorii UE au ajuns la un acord politic în vederea actualizării normelor UE în domeniul telecomunicațiilor

Întrebări și răspunsuri

Fișă informativă: Spectrul de frecvențe radio în Uniunea Europeană

Fișă informativă: O conectivitate la internet mai extinsă și mai bună necesită investiții în rețele de mare viteză și de înaltă calitate

Indicele economiei și societății digitale (DESI), inclusiv date privind conectivitatea defalcate pe țări

Informații suplimentare în domeniul telecomunicațiilor

 

STATEMENT/18/6419

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar