Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Andrus Ansip alelnök és Mariya Gabriel biztos közös nyilatkozatban üdvözlik az új uniós távközlési szabályokról tartott európai parlamenti szavazás eredményét

Brüsszel, 2018. november 14.

Az Európai Parlament ma megszavazta az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexnek és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének a létrehozását, amelyre az Európai Bizottság a digitális egységes piacra vonatkozó stratégia részeként 2016 szeptemberében tett javaslatot. Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök és Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos közös nyilatkozatban üdvözölte az eredményt:

„Az Európai Parlamentben tartott mai szavazás pozitív és szükséges lépés annak biztosításához, hogy az uniós távközlési ágazat alkalmassá váljon a kitűzött célok elérésére. A szavazás eredményeképpen életbe lépő új távközlési szabályok Európa digitális jövőjének kulcsfontosságú elemei, amelyek új digitális jogokat fognak biztosítani az európai polgárok számára. Nélkülözhetetlenek az európai lakosok internet-összeköttetés iránti növekvő igényeinek kielégítéséhez és az EU versenyképességének fokozásához. Ezenkívül megteremtik az alapokat az 5G európai szintű kiépítéséhez.

E szabályoknak köszönhetően gyorsabban hozzáférhető lesz a rádiófrekvencia-spektrum, a mobilkommunikáció kulcsfontosságú forrása, valamint az EU minden szegletében, többek között a távoli területeken is fel tudjuk majd lendíteni a nagy sebességű és magas színvonalú hálózatokba való beruházásokat. A fogyasztók fokozott védelemben fognak részesülni és jobb szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe függetlenül attól, hogy hagyományos hívásokat bonyolítanak, SMS-eket küldenek vagy webalapú szolgáltatásokat (Skype és WhatsApp) használnak. A fogyasztók megfizethető hírközlési szolgáltatásokhoz fognak hozzáférni, ideértve a bárhol elérhető internetet, valamint az olyan szolgáltatásokat, mint az e-közigazgatás, az online bankolás és a videohívások lebonyolítása. 2019 májusa óta a polgárok percenként legfeljebb 19 centért telefonálhatnak, illetve 6 centért küldhetnek SMS-t más uniós tagállamokba. A polgárok a 112-es számnak köszönhetően vészhelyzetekben is nagyobb védelemben fognak részesülni, különösen azáltal, hogy a nyilvános figyelmeztetések mobiltelefonjukra fognak érkezni.

Az új távközlési szabályok inspirációként is szolgálnak. Mutassunk hasonló ambíciót az elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelv aktualizálása tekintetében is. Ez elengedhetetlen a bizalmas adatkezelés szabályainak korszerűsítéséhez a digitális korban. E szabályokat sürgősen össze kell hangolni az általános adatvédelmi rendelettel – az új, világszínvonalú adatvédelmi normával – annak érdekében, hogy a szabályok a mindennapokban használt olyan eszközökre is érvényesek legyenek, mint például az azonnali üzenetküldés, az IP-alapú üzenetek és a webalapú e-mail.”

A további lépések

Azt követően, hogy az Európai Parlament ma elfogadta a javaslatokat, az EU Tanácsa december 3-án hivatalosan is elfogadja az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex létrehozásáról szóló irányelvet és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) létrehozásáról szóló rendeletet. Az Európai Unió Hivatalos Lapjában való közzétételét követően a tagállamoknak két év áll majd a rendelkezésükre ahhoz, hogy a Kódexet átültessék a nemzeti jogba.

Azt követően, hogy az Európai Parlament ma elfogadta BEREC-rendeletet, amelyet a Tanács várhatóan december 3-án fog elfogadni, az új szabályok a Hivatalos Lapban való kihirdetésüket követő harmadik napon lépnek hatályba.  Az EU-n belüli külföldi hívásokra vonatkozó rendelkezéseket 2019. május 15-től kell alkalmazni.

Háttér-információk

Az európai lakosok gyors és megbízható internet-hozzáférésre tartanak igényt a munkahelyükön, az otthonukban és utazásaik során. A nagyon nagy kapacitású hálózatok egyre fontosabbak az oktatás, az egészségügy, a gyártás és a közlekedés szempontjából. E kihívások kezelése és Európa digitális jövőjének előkészítése érdekében a Bizottság 2016 szeptemberében javaslatot tett az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex létrehozásáról szóló irányelvre és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének létrehozásáról szóló rendeletre. A Kódex korszerűsíteni fogja a jelenlegi, legutóbb 2009-ben frissített uniós távközlési szabályokat, valamint élénkíteni fogja a versenyt a beruházások ösztönzése, illetve a belső piac és a fogyasztói jogok megerősítése érdekében.

Az uniós társjogalkotók 2018 júniusában politikai megállapodásra jutottak e szabályokkal kapcsolatban.

További információk

Sajtóközlemény: Az uniós tárgyalók politikai megállapodásra jutottak az uniós távközlési szabályok naprakésszé tételéről

Kérdések és válaszok

Tájékoztató: Rádiófrekvencia-spektrum az Európai Unióban

Tájékoztató: Az internetkapcsolatok számának növekedéséhez és minőségének javulásához nélkülözhetetlenek a nagy sebességű és jó minőségű hálózatokba történő beruházások

A digitális gazdaság és társadalom fejlettségi mutatója (DESI) – összekapcsoltsággal kapcsolatos adatok tagállami bontásban

További információk a távközlésről

 

STATEMENT/18/6419

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar