Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Zajednička izjava potpredsjednika Ansipa i povjerenice Gabriel o glasovanju Europskog parlamenta o novim pravilima EU-a kojima se olakšava slobodan protok neosobnih podataka

Strasbourg, 4. listopada 2018.

Europski parlament danas je donio Uredbu o slobodnom protoku neosobnih podataka koju je Europska komisija predložila u rujnu 2017. Potpredsjednik Komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip i povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel pozdravili su njezino donošenje u zajedničkoj izjavi:

„Zadovoljni smo rezultatom današnjeg glasovanja u Europskom parlamentu. Digitalnog gospodarstva i društva nema bez podataka, a donošenjem uredbe dovršen je još jedan stup jedinstvenog digitalnog tržišta. Prilike koje nude digitalni napredak i tehnologije kao što su umjetna inteligencija i superračunala Europa može najbolje iskoristiti samo ako postoji slobodan protok podataka.

Ono što je za osobne podatke već ostvareno Općom uredbom o zaštiti podataka novom će se uredbom sada postići i za neosobne podatke: slobodan i siguran protok unutar Europske unije. 

Europski parlament glasovanjem je jasno poručio europskim poduzećima: svejedno je gdje u EU-u čuvate i obrađujete podatke – ograničenja lokalizacije u državama članicama stvar su prošlosti. 

Nova će pravila snažno potaknuti europsko podatkovno gospodarstvo jer će mnogim europskim novoosnovanim, malim i srednjim poduzećima omogućiti da inovacijama u prekograničnom pristupu podacima stvaraju i nude nove usluge. Samo do 2020. to bi moglo značiti rast BDP-a EU-a za 4 % ili 739 milijarda EUR. 

Zajedno s Općom uredbom o zaštiti podataka, Uredba o slobodnom protoku neosobnih podatka omogućit će EU-u da u cijelosti iskoristi potencijal sadašnjeg i budućeg globalnog gospodarstva temeljenog na podacima.” 

Kontekst

Od donošenja Komunikacije o europskom podatkovnom gospodarstvu u siječnju 2017. u okviru Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta Komisija je provela javno internetsko savjetovanje, organizirala strukturirane dijaloge s državama članicama i održala nekoliko radionica s raznim dionicima. Na temelju tih inicijativa kojima su prikupljane informacije objavljena je procjena učinka.

Europska komisija, Vijeće EU-a i Europski parlament postigli su 19. lipnja 2018. okvirni politički dogovor o Uredbi o slobodnom protoku neosobnih podataka.

Njome se žele ukloniti prepreke slobodnom protoku neosobnih podataka. Nakon današnjeg povoljnog rezultata glasovanja u Europskom parlamentu Uredbu će u idućim tjednima donijeti Vijeće EU-a, a na snagu će stupiti do kraja godine. Od službenog donošenja države članice imat će šest mjeseci za primjenu novih pravila.

Uredba o slobodnom protoku neosobnih podataka ne utječe na primjenu Opće uredbe o zaštiti podataka jer se ne odnosi na osobne podatke. Zajedno će, međutim, te uredbe omogućiti slobodan protok podatka – osobnih i neosobnih – te tako stvoriti jedinstven europski podatkovni prostor. U slučaju mješovitih skupova podataka na osobne će se podatke primjenjivati odredba Opće uredbe o zaštiti podataka kojom se jamči slobodan protok osobnih podataka, a na neosobne podatke načelo slobodnog protoka neosobnih podataka.

Dodatne informacije:

Informativni članak: Slobodan protok podataka

Pitanja i odgovori: Okvir za slobodan protok neosobnih podataka u EU-u

Informativni članak: Stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta – mjere Europske komisije od 2015.

STATEMENT/18/6001

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar