Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT CS SK RO

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Karmenu Vella biztos nyilatkozata a levegőminőséggel foglalkozó miniszteri találkozót követően

Brüsszel, 2018. január 30.

Jó reggelt kívánok, Hölgyeim és Uraim!

Néhány szóban a ma reggeli, levegőminőséggel foglalkozó miniszteri találkozóról.

A jelenlegi Bizottság következetesen kijelentette, hogy nagyobb szerepet kíván vállalni a nagy horderejű kérdésekben. És mi is lehetne nagyobb horderejű annál, mint a levegőszennyezés által követelt emberélet.

Először is, hangsúlyoznom kell, hogy azért hívtam meg a minisztereket Brüsszelbe, mert számomra, ahogyan a jelenlegi Bizottság számára is, a polgárok védelme a legfontosabb. Most azokról a polgárokról beszélek, akik már szenvednek a levegőszennyezés következményeitől, vagy akik veszélyeztetett helyzetben vannak. Az asztmás gyermekek és szüleik. Az obstruktív tüdőbetegségben szenvedő szülők és gyermekeik.

E kérdés fontosságával a miniszterek is egyetértenek. Köszönöm nekik, hogy ilyen rövid időn belül megjelentek. És köszönöm nekik, hogy hozzám hasonlóan prioritásnak tartják a polgárok védelmét.

Továbbá, a miniszterek egyetértésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy ahhoz, hogy szavahihetőek legyünk polgáraink szemében, hatékonyan fel kell lépnünk, ami azt jelenti, hogy tiszteletbe kell tartani az azt biztosítani hivatott folyamatot.

Évente polgárok megdöbbentően magas számának életét rövidíti meg a légszennyezés. Ezt évtizedek óta tudjuk, és csaknem ugyanennyi ideje vannak érvényben levegőminőségre vonatkozó határértékek.

De még most, 2018-ban is évente 400000 ember hal meg idő előtt azért, mert tartósan, széles körben képtelenek vagyunk foglalkozni e problémával. És még ennél is többen vannak, akik szükségtelenül szenvednek levegőminőséggel összefüggő betegségekben.

Biztos vagyok abban, hogy a ma reggeli találkozó résztvevőiben hozzám hasonlóan frusztrációt kelt, hogy szerte a tagállamokban és a minisztériumokban nem érzékelik mindig egyértelműen a helyzet sürgető jellegét.

Másodszor, azt is hangsúlyoznom kell, hogy ez nem személyes kezdeményezésem. A mai találkozóra nemcsak Juncker elnök, hanem 500 millió polgár teljes körű támogatásával került sor. Biztosi testületként eltökéltek vagyunk aziránt, hogy e problémával szemben olyan komolyan lépünk fel, ahogyan az megköveteli.

Az Unió helyzetét értékelő beszédben elhangzott, a polgárok védelmére irányuló kötelezettségvállalást mi is illusztrálhatná tisztábban, mint az általuk belélegzett levegő védelme.

Harmadszor pedig, némi emlékeztető a folyamatban lévő jogi eljárásról. A jogi kötelezettségek teljesítésének határideje régóta lejárt.

És egyesek szerint már így is túl sokáig vártunk.

Nem halogathatunk tovább! Ezt a ma reggeli miniszteri találkozón is nagyon egyértelművé tettem.

Hangsúlyozni szeretném, hogy a környezetvédelmi minisztereket kulcsfontosságú szövetségeseimnek tekintem a célból, hogy a helyzetet minden lehetséges intézkedés meghozatalával késedelem nélkül orvosoljuk.

Csakúgy, ahogy Juncker elnök és az egész biztosi testület kulcsprioritásnak tekinti polgáraink védelmét, ezt a tagállamokban is az egész kormány és az érintett miniszterek – akár a közlekedési, energiaügyi, ipari, mezőgazdasági vagy pénzügyminiszterről legyen is szó – prioritásává kell tenni. Mindannyiunk szavahihetősége múlik ezen!

Megbeszélésünk során elhangzott néhány pozitív javaslat, de elsőre ezek nem voltak elég jelentősek ahhoz, hogy számottevő változásokat eredményezzenek. Új és hatékony intézkedések hiányában sok esetben továbbra is hónapokon, éveken, sőt akár 2020 után is túl fogják lépni a levegőminőségi határértékeket. Mivel a komoly fellépés régóta kudarcba fullad, és mivel folytatódik a folyamatban lévő jogi eljárás, arra sürgetem az összes tagállamot, hogy ezen életünket fenyegető problémával az általa megkövetelt sürgősséggel foglalkozzanak.

A tétlenség következményekkel jár, nemcsak a polgárokra, hanem az általuk belélegzett levegőre nézve is. A tagállamok felelősséggel tartoznak. Felelősséggel tartoznak azért, hogy cselekedjenek. A tétlenség jogi következményekkel is jár az érintett tagállamra nézve. A minisztereket e felelősségekre és jogi következményekre egyaránt emlékeztettük.

Köszönöm figyelmüket!

STATEMENT/18/508

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar