Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Izjava

Skupna izjava prvega podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa in komisarke Věre Jourove ob vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Bruselj, 22. avgusta 2018

„Vsako leto na ta dan izkazujemo spoštovanje žrtvam vseh totalitarnih režimov in se z obžalovanjem spominjamo hudih posledic pakta Ribbentrop-Molotov, ki sta ga 23. avgusta 1939 podpisali nacistična Nemčija in Sovjetska zveza. S tem paktom se je Evropa še globlje pogreznila v eno od svojih najhujših obdobij. Umorjenih je bilo na milijone ljudi in zaznamovanih je bilo več generacij Evropejcev.

Naša dolžnost je, da se spominjamo imen milijonov preganjanih oseb in ohranimo spomin nanje. Zlasti ker danes, 79 let pozneje, naše skupne vrednote, kot so človekovo dostojanstvo, temeljne pravice, pravna država in demokracija, spet spodkopava ekstremistična, nacionalistična in razdvajalna retorika.

Če spomin na pretekle zločine ohranimo in ga prenesemo na naslednjo generacijo Evropejcev, bomo mogoče lahko preprečili, da bi se ponovili, zato opozarjamo na pomen zaščite človekovih pravic vsakega Evropejca.

Še naprej moramo pripovedovati o teh preteklih dogodkih, zato da v prihodnosti ne bomo naredili istih napak.“

Ozadje

Po podpisu pakta Ribbentrop-Molotov 23. avgusta 1939 je bilo pod totalitarnimi režimi izgnanih, mučenih in umorjenih več deset milijonov ljudi.

Čeprav je konec druge svetovne vojne pomenil poraz nacističnega režima, so številni Evropejci še desetletja trpeli pod totalitarnimi režimi.

Več informacij

Videoposnetek: Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans o naših skupnih vrednotah

STATEMENT/18/5041

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar