Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Verklaring

Gezamenlijke verklaring van eerste vicevoorzitter Timmermans en commissaris Jourová in de aanloop naar de Europese herdenkingsdag voor de slachtoffers van alle totalitaire en autoritaire regimes

Brussel, 22 augustus 2018

Ieder jaar brengen wij op deze dag een eerbetoon aan de slachtoffers van alle totalitaire regimes en herinneren wij ons met droefheid de verschrikkelijke gevolgen van het Molotov-Ribbentroppact, dat op 23 augustus1939 door nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie werd gesloten. Het pact stortte Europa nog dieper in een van haar donkerste perioden. Miljoenen mensen werden vermoord en generaties van mede-Europeanen werden voor het leven getekend.

Het is onze plicht de miljoenen die vervolgd werden, te gedenken en de herinnering aan hen levend te houden. Vooral omdat vandaag, 79 jaar later, onze gemeenschappelijke waarden van menselijke waardigheid, de grondrechten, de rechtsstaat en democratie opnieuw op de proef worden gesteld door extremistische, nationalistische en verdeeldheid zaaiende retoriek.

Door de herinnering aan de gruweldaden uit het verleden levend te houden en door te geven aan de volgende generatie Europeanen, helpen wij te voorkomen dat deze zich opnieuw voordoen en benadrukken wij hoe belangrijk het is dat de mensenrechten van alle Europeanen worden verdedigd.

Wij moeten blijven vertellen wat zich in Europa in het verleden heeft afgespeeld, zodat we in de toekomst niet dezelfde fouten maken.”

Achtergrond

De ondertekening van het Molotov-Ribbentroppact op 23 augustus 1939 leidde tot de deportatie, foltering en dood van tientallen miljoenen mensen door totalitaire regimes.

Hoewel het einde van de Tweede Wereldoorlog ook het einde van het naziregime betekende, gingen veel Europeanen nog tientallen jaren lang gebukt onder totalitaire regimes.

Meer informatie

Videobeelden: Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans over onze gemeenschappelijke waarden

STATEMENT/18/5041

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Side Bar