Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Frans Timmermans első alelnök és Vĕra Jourová biztos közös nyilatkozata a totalitárius és önkényuralmi rendszerek áldozatainak európai emléknapját megelőzően

Brüsszel, 2018. augusztus 22.

Ezen a napon minden évben tisztelettel adózunk a totalitárius rendszerek áldozatai előtt, és szomorúsággal emlékezünk vissza a náci Németország és a Szovjetunió által 1939. augusztus 23-án aláírt Molotov–Ribbentrop-paktum rettenetes következményeire. Ez a paktum még mélyebbre taszította Európát történelmének egyik legsötétebb korszaka idején. Több millió embert gyilkoltak meg, és az európaiak számos nemzedékét érték maradandó sérülések.

Kötelességünk, hogy ne hagyjuk feledésbe merülni az üldözöttek millióinak nevét, és őrizzük emléküket. Különösképpen azért, mert ma, 79 év elteltével is szembesülünk olyan szélsőséges, nacionalista és megosztó szólamokkal, amelyek ismét megkérdőjelezik közös értékeinket – az emberi méltóságot, az alapvető jogokat, a jogállamiságot és a demokráciát.

Ha a múlt atrocitásainak emlékét megőrizzük, és továbbadjuk a fiataloknak, azzal elősegítjük, hogy mindez ne ismétlődhessen meg, és emlékeztetjük magunkat arra, hogy milyen fontos megvédeni Európa összes lakosának emberi jogait.

Újra és újra fel kell idéznünk Európa történelmének eseményeit, hogy a jövőben ne kövessük el ismét ugyanazokat a hibákat.”

Háttér-információk

A Molotov–Ribbentrop-paktum 1939. augusztus 23-i aláírása a totalitárius rendszerekben élő emberek tízmillióinak kitelepítését, kínzását és meggyilkolását vonta maga után.

Ugyan a II. világháború vége a náci rezsim bukását jelentette, sok európai számára folytatódott a szenvedés egy másik totalitárius diktatúrában.

További információk

Videó: Frans Timmermans első alelnök közös értékeinkről

STATEMENT/18/5041

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar