Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Zajednička izjava prvog potpredsjednika Timmermansa i povjerenice Jourove povodom predstojećeg Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Bruxelles, 22. kolovoza 2018.

„Svake godine na današnji dan odajemo počast žrtvama svih totalitarnih režima i s tugom se prisjećamo stravičnih posljedica pakta Molotov-Ribbentrop, koji su 23. kolovoza 1939. potpisali nacistička Njemačka i Sovjetski Savez. Taj je pakt još dublje gurnuo Europu u jedno od njezinih najmračnijih razdoblja. Milijuni su ubijeni, a generacije njihovih europskih sugrađana nosile su ožiljke u sebi čitav život.

Naša je dužnost čuvati imena milijunâ progonjenih i oživljavati sjećanje na njih,posebno stoga jer se danas, 79 godina kasnije, naše zajedničke vrijednosti ljudskog dostojanstva, temeljnih prava, vladavine prava i demokracije ponovno suočavaju s ekstremističkim i nacionalističkim govorom koji unosi podjele.

Čuvajući i prenoseći sjećanja na zlodjela iz prošlosti novoj generaciji Europljana štitimo sebe i sprječavamo da se takva zlodjela ponove te se prisjećamo važnosti zaštite ljudskih prava svakog građanina Europe.

Moramo nastaviti prepričavati događaje iz prošlosti Europe kako ne bismo ponovili iste pogreške u budućnosti.”

Kontekst

Nakon potpisivanja pakta Molotov-Ribbentrop 23. kolovoza 1939. deseci milijuna ljudi deportirani su, mučeni i ubijeni pod totalitarnim režimima.

Kraj Drugog svjetskog rata označio je poraz nacističkog režima, no i nakon toga mnogi su Europljani desetljećima stradavali pod totalitarnim režimima.

Dodatne informacije

Videozapis: Prvi potpredsjednik Frans Timmermans o našim zajedničkim vrijednostima

STATEMENT/18/5041

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar