Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio - Ilmoitus

Ensimmäisen varapuheenjohtajan Frans Timmermansin ja komissaari Věra Jourován yhteinen julkilausuma kaikkien totalitaaristen ja autoritaaristen järjestelmien uhrien Euroopan laajuisena muistopäivänä

Bryssel 22. elokuuta 2018

”Joka vuosi tähän aikaan kunnioitamme kaikkien totalitaaristen järjestelmien uhreja ja muistutamme surullisina niistä kauheista seurauksista, joita natsi-Saksan ja Neuvostoliiton 23. elokuuta 1939 allekirjoittamalla Molotov–Ribbentrop-sopimuksella oli. Tämä sopimus syöksi Euroopan entistä syvemmälle yhteen historiansa synkimmistä ajanjaksoista. Sen aikana miljoonia ihmisiä murhattiin, ja se jätti jälkensä moneen sukupolveen Euroopassa.

Velvollisuutenamme on säilyttää miljoonien vainottujen nimet ja pitää heidän muistoaan yllä. Tämä on tärkeää erityisesti siksi, että nyt, 79 vuotta myöhemmin, ääri- ja kansallismielinen sekä vastakkainasettelua ruokkiva retoriikka asettaa kyseenalaiseksi ihmisarvoa, perusoikeuksia, oikeusvaltioperiaatetta ja demokratiaa koskevat yhteiset arvomme.

Varjelemalla muistoa aikaisemmista julmuuksista ja siirtämällä sen seuraavalle sukupolvelle autamme estämään niiden toistumisen ja muistutamme, miten tärkeää on puolustaa kaikkien eurooppalaisten ihmisoikeuksia.

Meidän on edelleen kerrottava, mitä Euroopassa tapahtui, jotta emme tee samoja virheitä tulevaisuudessa.”

Tausta

Molotov–Ribbentrop-sopimuksen allekirjoittaminen 23. elokuuta 1939 johti kymmenien miljoonien ihmisten pakkosiirtoon, kiduttamiseen ja murhaamiseen totalitaarisissa järjestelmissä.

Vaikka toisen maailmansodan päättyessä natsihallinto kukistui, monet eurooppalaiset jäivät vielä vuosikymmeniksi muiden totalitaaristen järjestelmien vallan alle.

Lisätietoja

Video: Ensimmäisen varapuheenjohtajan Frans Timmermansin viesti yhteisistä eurooppalaisista arvoista

STATEMENT/18/5041

Lisätietoa tiedotusvälineille:

Lisätietoa yleisölle: Europe Direct -palvelu, puh. 00 800 67 89 10 11 tai sähköposti


Side Bar