Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Изявление

Съвместно изявление на първия заместник-председател Тимерманс и комисар Йоурова в навечерието на общоевропейския ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими

Брюксел, 22 август 2018 r.

Всяка година на този ден отдаваме почит на жертвите на всички тоталитарни режими и си спомняме със съжаление за страшните последици от пакта „Молотов — Рибентроп“, подписан на 23 август 1939 г. от нацистка Германия и Съветския съюз. С този пакт Европа затъна още по-дълбоко в един от най-мрачните периоди на своята история. Милиони хора бяха убити и поколения европейци останаха белязани.

Наш дълг е да запазим имената на милионите преследвани жертви и да поддържаме паметта за тях жива. Това е особено важно, защото днес, 79 години по-късно, нашите общи ценности, като човешко достойнство, основни права, върховенство на закона и демокрация, отново се поставят под въпрос от екстремистка, националистическа и разединяваща риторика.

Като пазим и предаваме паметта за жестокостите от миналото на следващото поколение европейци, ние се застраховаме срещу това да ги повторим и същевременно припомняме колко е важно да защитаваме човешките права на всеки европейски гражданин.

Трябва да продължим да разказваме за миналото на Европа, така че да не допускаме същите грешки в бъдеще.“

Контекст

Подписването на пакта „Молотов — Рибентроп“ на 23 август 1939 г. доведе до депортирането, изтезанията и убийството на десетки милиони хора — жертви на тоталитарни режими.

Въпреки че краят на Втората световна война отбеляза поражението на нацисткия режим, много европейци продължиха десетилетия да страдат, потискани от тоталитарни режими.

За повече информация

Видео: Първият заместник-председател Тимерманс относно нашите общи ценности

STATEMENT/18/5041

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar