Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Federica Mogherini főképviselő/alelnök és Hrisztosz Sztilianidesz, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős biztos nyilatkozata a 2018. évi humanitárius világnap alkalmából

Brüsszel, 2018. augusztus 17.

Az ENSZ bagdadi központja elleni bombatámadás 15. évfordulóján az Európai Unió elismeréssel adózik a segélymunkások elkötelezettsége előtt, akik világszerte életüket kockáztatják a humanitárius segítség célba juttatása érdekében. A nemzetközi jog egyértelmű tiszteletben tartása, a humanitárius segélymunkások biztonsága és a rászorulókhoz való akadálytalan eljutásuk kiemelt kérdés az Európai Unió számára.

A 2018. évi humanitárius világnap előtt Federica Mogherini főképviselő/alelnök és Hrisztosz Sztilianidesz, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős biztos a következő nyilatkozatott tette:

„A civilek gyakran a legnagyobb árat fizetik a konfliktusokban, és – többek közt a segélymunkások ellen irányuló – merényletek továbbra is történnek. 

Az elmúlt évben Afganisztántól Nigériáig, és a Közép-afrikai Köztársaságtól Jemenig ezek a merényletek civilek és humanitárius segélymunkások életét oltották ki. Ezek az erőszakos cselekmények a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének minősülnek. Az emberéletek megmentése nem kerülhet emberéletekbe.

Az elmúlt két évtizedben majdnem 4400 humanitárius dolgozó esett áldozatul komoly támadásoknak. Több mint egyharmaduk életét veszítette. A humanitárius világnap lehetőséget nyújt arra, hogy kifejezzük tiszteletünket ezen elszánt humanitáriusok iránt, és síkra szálljunk biztonságuk mellett.

A nemzetközi humanitárius jog szerint a konfliktusban részt vevő valamennyi félnek kötelessége, hogy garantálja a humanitárius dolgozók biztonságát, valamint hogy akadály nélküli és folyamatos humanitárius hozzáférést biztosítson annak érdekében, hogy a segítség valamennyi rászoruló emberhez eljuthasson.

Az EU világszinten vezető szerepet játszik a humanitárius segítségnyújtás terén. Az elvszerű humanitárius segítségnyújtás és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartásának előmozdítása továbbra is nemzetközi szerepvállalásunk egyik központi eleme.”

 

Háttér-információk

A konfliktusövezetekben tartózkodó polgári személyek rendszeresen meghalnak vagy megsebesülnek célzott vagy megkülönböztetés nélküli támadásokban. A konfliktusok következtében minden eddiginél több személy menekült el otthonából: világszerte 68,5 millió ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét – felük 18 év alatti gyermek.

2017-ben az EU több mint 2,43 milliárd EUR-t mozgósított humanitárius segítségnyújtási műveletekhez a világ több mint 80 országában. Ennek jelentős része a Szírián belül konfliktus sújtotta lakosság, valamint a szomszédos országokban és régiókban tartózkodó menekültek támogatására irányult. Az EU továbbra is segítette a hosszan tartó konfliktusok miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket Afganisztántól Kolumbiáig és Afrika szarváig, miközben az újonnan kialakuló válságokra is reagált, mint például a rohindzsák elűzésére.

A nemzetközi humanitárius jog és a humanitárius elvek szándékos megsértésében tapasztalható jelentős növekedés következtében a védelem a jelenlegi humanitárius helyzet egyik legnagyobb kihívásává vált. 2017-ben az EU humanitárius segítségnyújtási költségvetésének több mint 10%-át allokálták humanitárius védelmi tevékenységekre. 

Az EU folyamatosan kiállt a védelem fokozása és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása mellett többek között párbeszéd, nyilatkozatok és kezdeményezések útján, valamint a személyi állomány és a partnerek számára nyújtott nemzetközi humanitárius jogi képzések finanszírozásával, továbbá a nemzetközi humanitárius joggal kapcsolatos ismeretterjesztéssel és tudatosságnöveléssel a nyilvánosság körében. 

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) az EU támogatásával dolgozta ki például a veszélyben nyújtott egészségügyi ellátásról szóló kampányát, amely felhívja a figyelmet arra, hogy az erőszakos cselekmények mennyire széles körű és súlyos hatást gyakorolnak az egészségügyi ellátás nyújtására, hogyan károsítják vagy teszik tönkre a létesítményeket és járműveket, valamint hogyan sebesítik vagy ölik meg az egészségügyi dolgozókat és a pácienseket. 

STATEMENT/18/5004

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar