Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Izjava visoke predstavnice / potpredsjednice Federice Mogherini i povjerenika za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christosa Stylianidesa u povodu Svjetskog dana humanitarnog rada 2018.

Bruxelles, 17. kolovoza 2018.

Europska unija obilježava 15. obljetnicu bombardiranja sjedišta UN-a u Bagdadu i odaje priznanje humanitarnim djelatnicima koji diljem svijeta riskiraju živote kako bi dostavili humanitarnu pomoć. Nedvosmisleno poštovanje međunarodnog prava, sigurnost humanitarnih djelatnika i njihov neometan pristup potrebitima od primarne su važnosti za Uniju.

Visoka predstavnica / potpredsjednica Federica Mogherini i povjerenik EU-a za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides ususret Svjetskom danu humanitarnog rada 2018. izjavili su sljedeće:

„U sukobima često najviše stradavaju civili. Napadi ne posustaju, a izloženi su im i humanitarni djelatnici. 

I jedni i drugi posljednjih su godina u tim napadima gubili živote, od Afganistana do Nigerije te od Srednjoafričke Republike do Jemena. To nasilje predstavlja teško kršenje međunarodnoga humanitarnog prava. Moramo li spašene živote doista plaćati vlastitima?

Gotovo 4400 humanitarnih djelatnika bili su žrtve velikih napada u protekla dva desetljeća. Gotovo trećina je izgubila život. Svjetski dan humanitarnog rada prilika je da im odamo počast i pozovemo da se humanitarne djelatnike uvijek i svugdje zaštiti.

Sve sukobljene strane moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo i obvezne su osigurati sigurnost humanitarnih djelatnika te olakšati neometan i stalan pristup humanitarnoj pomoći svim potrebitima.

EU je najveći pružatelj humanitarne pomoći u svijetu. Promicanje humanitarne pomoći temeljene na načelima te poštovanja međunarodnoga humanitarnog prava u središtu je našega međunarodnog djelovanja.”

 

Kontekst

Civili u zonama sukoba redovito gube živote ili bivaju ranjeni, u ciljanim ili neselektivnim napadima. Zbog sukoba je rekordan broj ljudi bio prisiljen napustiti domove. U svijetu ih je prisilno raseljeno više od 68,5 milijuna – polovina ih je mlađa od 18 godina.

EU je 2017. mobilizirao više od 2,43 milijarde eura za operacije humanitarne pomoći u više od 80 zemalja. Od toga je znatan dio bio usmjeren za pomoć sukobom zahvaćenom stanovništvu u Siriji te izbjeglicama u susjednim zemljama i regijama. EU nastavlja podupirati stanovništvo raseljeno zbog dugotrajnih sukoba, od Afganistana do Kolumbije i Afričkog roga, a pomaže i u novim krizama, poput raseljavanja skupine Rohingya.

Zbog naglog porasta broja namjernih kršenja međunarodnoga humanitarnog prava i humanitarnih načela zaštita je postala glavno humanitarno pitanje. U 2017. je više od 10 % proračuna za humanitarnu pomoć EU-u dodijeljeno za aktivnosti humanitarne zaštite. 

EU i dalje poziva na jačanje zaštite i poštovanje međunarodnoga humanitarnog prava, među ostalim putem dijaloga, izjava i inicijativa, a to promiče i financiranjem izobrazbe osoblja i partnera u području međunarodnoga humanitarnog prava te aktivnosti upoznavanja javnosti s ovim pitanjima. 

Primjerice, Međunarodni odbor Crvenog križa je uz pomoć EU-a osmislio kampanju „Zdravstvena skrb u opasnosti” radi podizanja svijesti o raširenom nasilju i posljedicama koje ono ima na pružanje zdravstvene skrbi, o šteti koja zbog njega nastaje na zgradama ili vozilima te zdravstvenim djelatnicima i pacijentima koji zbog njega bivaju ranjeni ili gube živote. 

STATEMENT/18/5004

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar