Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio - Ilmoitus

Korkean edustajan, varapuheenjohtaja Federica Mogherinin ja humanitaarisesta avusta ja kriisinhallinnasta vastaavan komissaarin Christos Stylianidesin lausuma maailman humanitaarisen avun päivänä 2018

Bryssel 17. elokuuta 2018

Euroopan unioni osoittaa YK:n Bagdadin-päämajan pommi-iskujen 15. vuosipäivänä kunnioitustaan avustustyöntekijöille, jotka vaarantavat henkensä eri puolilla maailmaa toimittaakseen perille humanitaarista apua.Euroopan unioni pitää äärimmäisen tärkeänä kansainvälisen oikeuden horjumatonta kunnioitusta, humanitaaristen työntekijöiden turvallisuutta ja heidän esteetöntä pääsyään apua tarvitsevien luokse.

Korkea edustaja, varapuheenjohtaja Federica Mogherini ja EU:n humanitaarisesta avusta ja kriisinhallinnasta vastaava komissaari Christos Stylianides antavat maailman humanitaarisen avun päivänä 2018 seuraavan lausuman:

”Siviilit joutuvat usein maksamaan konflikteissa kovimman hinnan, ja myös avustustyöntekijöitä vastaan hyökätään edelleen. 

Siviilejä ja humanitaarisia työntekijöitä on kuluneen vuoden aikana kuollut hyökkäyksissä monissa paikoissa Afganistanista Nigeriaan ja Keski-Afrikan tasavallasta Jemeniin. Nämä väkivallanteot rikkovat vakavalla tavalla kansainvälistä humanitaarista oikeutta. Ihmishenkien pelastaminen ei saisi maksaa ihmishenkiä.

Kahden viime vuosikymmenen aikana lähes 4 400 humanitaarisen avun työntekijää on joutunut vakavan hyökkäyksen kohteeksi. Heistä yli kolmannes menetti henkensä. Maailman humanitaarisen avun päivä on tilaisuus kunnioittaa näitä omistautuneita avunantajia ja kamppailla heidän turvallisuutensa parantamiseksi.

Kaikilla konfliktien osapuolilla on kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan velvollisuus varmistaa humanitaaristen työntekijöiden turvallisuus ja helpottaa esteetöntä ja jatkuvaa pääsyä kaikkien apua tarvitsevien luokse.

EU on maailman tärkeimpiä humanitaarisen avun antajia. EU pyrkii osana kansainvälistä yhteistyötä edistämään humanitaarisen avun periaatteita ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden kunnioittamista.”

 

Tausta

Konfliktialueilla kuolee ja loukkaantuu jatkuvasti siviilejä sekä heihin kohdistetuissa että umpimähkäisissä iskuissa. Ennätysmäärä ihmisiä on joutunut jättämään konfliktien vuoksi kotinsa: eri puolilla maailmaa yhteensä yli 68,5 miljoonaa ihmistä, joista puolet on alle 18-vuotiaita lapsia.

EU antoi vuonna 2017 yli 2,43 miljardia euroa humanitaariseen apuun yli 80 maassa. Merkittävä osa tästä meni konfliktista kärsivälle väestölle Syyriassa sekä pakolaisille sen naapurimaissa ja -alueilla. EU jatkaa myös pitkäaikaisten konfliktien pakoon ajamien ihmisten tukemista muun muassa Afganistanissa, Kolumbiassa ja Afrikan sarven alueella, samalla kun se vastaa uusiin kriiseihin, kuten rohingyaväestön pakkomuuttoon.

Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja humanitaaristen periaatteiden tahallinen rikkominen on kasvanut jyrkästi. Tämän vuoksi suojelusta on tullut yksi suurimmista haasteista nykyisissä humanitaarisissa hätätilanteissa. Vuonna 2017 EU:n humanitaarisen avun budjetista käytettiin humanitaariseen suojeluun yli 10 prosenttia. 

EU pyrkii koko ajan edistämään suojelua ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamista muun muassa vuoropuhelun, julkilausumien ja aloitteiden avulla sekä rahoittamalla humanitaarisen avun henkilöstölle ja yhteistyökumppaneille annettavaa humanitaarisoikeudellista koulutusta ja suurelle yleisölle suunnattuja tiedotustoimia. 

Esimerkiksi Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) käynnisti EU:n tuella kampanjan ”Health-Care in Danger”, jolla tuodaan esiin väkivallan laajoja ja vakavia vaikutuksia: sairaanhoidon toimittaminen estyy, hoitoinfrastruktuuria ja ajoneuvoja vahingoitetaan tai tuhotaan ja terveydenhuollon työntekijöitä ja potilaita haavoitetaan tai surmataan. 

STATEMENT/18/5004

Lisätietoa tiedotusvälineille:

Lisätietoa yleisölle: Europe Direct -palvelu, puh. 00 800 67 89 10 11 tai sähköposti


Side Bar