Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Udtalelse

Erklæring fra den højtstående repræsentant og næstformand, Federica Mogherini, og kommissæren med ansvar for humanitær bistand og krisestyring, Christos Stylianides, på verdensdagen for humanitært arbejde 2018.

Bruxelles, den 17. august 2018

På 15-årsdagen for bombeangrebet på FN's hovedkvarter i Baghdad hylder Den Europæiske Union indsatsen fra de humanitære hjælpearbejdere, som risikerer deres liv for at yde humanitær bistand i hele verden. Klar overholdelse af folkeretten, de humanitære hjælpearbejderes sikkerhed og sikring af uhindret adgang til folk i nød er alle vigtige punkter for Den Europæiske Union.

Forud for verdensdagen for humanitært arbejde 2018 fremsatte den højtstående repræsentant og næstformand, Federica Mogherini, og kommissæren med ansvar for humanitær bistand og krisestyring, Christos Stylianides, følgende erklæring:

"Der sker fortsat angreb på civile, herunder på humanitære hjælpearbejdere, og det er ofte dem, der betaler den højeste pris i konflikter. 

Civile og humanitære hjælpearbejdere har i løbet af det sidste år mistet livet under angreb i områder fra Afghanistan til Nigeria og fra Den Centralafrikanske Republik til Yemen. Disse voldshandlinger udgør en alvorlig overtrædelse af den humanitære folkeret. Det skal ikke koste liv at redde liv.

Næsten 4 4000 humanitære hjælpearbejdere er blevet ofre for større angreb i de sidste tyve år. Over en tredjedel af dem er blevet dræbt. Verdensdagen for humanitært arbejde er en anledning til at hædre disse trofaste hjælpere og slå til lyd for deres sikkerhed.

Alle parter i konflikter er i henhold til den humanitære folkeret forpligtede til at garantere de humanitære hjælpearbejderes sikkerhed og til at give dem uhindret og vedvarende adgang, så nødhjælpen kan nå frem til alle mennesker i nød.

EU er blandt de førende i verden inden for humanitær bistand. Indsatsen for principfast humanitær bistand og overholdelse af den humanitære folkeret er fortsat en central del af vores internationale engagement."

 

Baggrund

Civile i konfliktområder bliver ofte dræbt eller kvæstet under målrettede eller vilkårlige angreb. Konflikt har tvunget et rekordstort antal mennesker til at flygte fra deres hjem. På verdensplan er over 68,5 mio. mennesker blevet tvangsfordrevet, og halvdelen af dem er under 18 år gamle.

I 2017 mobiliserede EU over 2,43 mia. EUR til humanitære bistandsforanstaltninger i over 80 lande i hele verden. En væsentlig andel af dette beløb gik til at støtte de konfliktramte befolkningsgrupper i Syrien og flygtninge i de tilstødende lande og regioner. EU har også fortsat ydet støtte til personer, der er blevet fordrevet af langvarige konflikter, fra Afghanistan til Colombia og Afrikas Horn. Samtidig har EU sat ind over for nye kriser såsom fordrivelsen af rohingyaerne.

Den voldsomme stigning i antallet af forsætlige overtrædelser af den humanitære folkeret og de humanitære principper har gjort beskyttelse til en af de største udfordringer i vor tids humanitære situationer. I 2017 blev over 10 % af EU's humanitære budget afsat til humanitær beskyttelse. 

EU er stadig fortaler for øget beskyttelse og overholdelse af den internationale folkeret, herunder via dialoger, erklæringer og initiativer, samt via finansiering til uddannelse af personale og partnere i humanitær folkeret, formidling af den internationale folkeret og generel oplysning af offentligheden. 

F.eks. har Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) med støtte fra EU udviklet "Health-Care in Danger"-kampagnen, som skal øge kendskabet til de vidtrækkende og alvorlige konsekvenser af voldshandlinger, der hindrer levering af sundhedspleje og fører til, at anlæg eller fartøjer beskadiges, og at sundhedspersonale omkommer. 

STATEMENT/18/5004

Pressehenvendelser:

Borgerhenvendelser: Europe Direct på tlf. 00 800 67 89 10 11 eller pr. mail


Side Bar