Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Изявление

Изявление на върховния представител/заместник-председател Федерика Могерини и на комисаря по въпросите на хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стилианидис във връзка с Международния ден на хуманитарните дейности (2018 г.)

Брюксел, 17 август 2018 r.

По повод 15-ата годишнина от бомбения атентат срещу централата на ООН в Багдад Европейският съюз почита ангажираността на хуманитарните работници, които рискуват живота си, за да предоставят хуманитарна помощ по целия свят. Безусловното зачитане на международното право, на безопасността и сигурността на хуманитарните работници и техния безпрепятствен достъп до нуждаещите се са основна грижа за Европейския съюз.

В навечерието на Международния ден на хуманитарните дейности през 2018 г. върховният представител/заместник-председател Федерика Могерини и комисарят по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис направиха следното изявление:

„При възникване на конфликти цивилното население често плаща най-високата цена. Все още продължават случаите на нападения, включително и срещу хуманитарни работници. 

През изминалата година — от Афганистан до Нигерия и от Централноафриканската република до Йемен — при такива нападения загинаха цивилни хора и хуманитарни работници. Тези актове на насилие са тежко нарушение на международното хуманитарно право. Спасяването на човешки живот не трябва да коства живота на други хора.

През последните две десетилетия близо 4 400 хуманитарни работници са пострадали при сериозни нападения. Над една трета от тях са били убити. Международният ден на хуманитарните дейности е възможност да почетем тези отдадени хуманитарни работници и да се застъпим за тяхната безопасност и сигурност.

Съгласно международното хуманитарно право всички страни в даден конфликт са задължени да гарантират безопасността на хуманитарните работници, както и да улесняват безпрепятствения и постоянен достъп на хуманитарната помощ, така че тя да може да достига до всички нуждаещи се.

ЕС е световен лидер в хуманитарната помощ. Насърчаването на основаващата се на принципи хуманитарна помощ и зачитането на международното хуманитарно право продължава да бъде в центъра на нашите международни ангажименти.“

 

Контекст

В зоните на конфликти редовно има случаи на убити или ранени цивилни хора при целенасочени или произволни нападения. Конфликтите са принудили рекорден брой хора да напуснат домовете си, като броят на насилствено разселените лица в цял свят надхвърля 68,5 милиона души и половината от тях са деца на възраст под 18 години.

През 2017 г. ЕС мобилизира над 2,43 милиарда евро за операции за хуманитарна помощ в над 80 страни по света. Значителна част от тази сума беше използвана за подкрепа на засегнатото от конфликта население в Сирия и бежанците в съседните страни и региони. Освен това ЕС продължи да подкрепя населението, разселено поради дългогодишни конфликти от Афганистан до Колумбия и региона на Африканския рог, като същевременно реагира на възникващи кризи, като например разселването на общността рохингия.

Рязкото увеличение на преднамерените нарушения на международното хуманитарно право (МХП) и хуманитарните принципи превърна закрилата в основно предизвикателство в днешния хуманитарен контекст. През 2017 г. повече от 10 % от бюджета на ЕС за хуманитарна помощ бяха заделени за дейности за хуманитарна закрила. 

ЕС продължи застъпничеството си за увеличаване на закрилата и спазването на МХП, включително чрез диалог, изявления и инициативи, както и чрез финансиране за обучение за служителите и партньорите по МХП и за дейности за разпространение и повишаване на осведомеността за МХП сред широката общественост. 

Така например с подкрепата на ЕС Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) разработи кампанията „Здравни грижи в опасност“, която служи за повишаване на осведомеността за широко разпространените и сериозни последици от актовете на насилие, които възпрепятстват предоставянето на здравни грижи, повреждат или унищожават съоръженията или превозните средства и раняват или убиват здравни работници и пациенти. 

STATEMENT/18/5004

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar