Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Izjava

Izjava prvega podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa in komisarke Věre Jourove ob dnevu spomina na žrtve holokavsta nad Romi 2. avgusta

Bruselj, 1. avgusta 2018

Ob dnevu spomina na žrtve holokavsta nad Romi se spominjamo več sto tisoč Romov, ki so bili žrtve holokavsta.

Nacisti in njihovi kolaboranti so ubili približno 500 000 Romov, kar je takrat predstavljalo najmanj četrtino celotnega romskega prebivalstva. Razčlovečenje Romov in drugih manjšin je bil prvi korak na poti k tem grozljivim zločinom. Spominjati se moramo tega dne ter odločno braniti naše skupne evropske vrednote enakosti in nediskriminacije.

Za mnoge Evropejce so Romi pozabljene žrtve holokavsta. Njihov pregon v preteklosti nas opominja, da je treba obravnavati izzive, s katerimi se še vedno soočajo in ki so prepogosto spregledani. Sedem desetletij pozneje se Sinti in Romi vsak dan še vedno soočajo s sovraštvom, nasiljem, diskriminacijo in rasizmom. Poleg tega mnogi še vedno nimajo dostopa do osnovnih dobrin, kot so dostojna stanovanja, izobraževanje in zdravstveno varstvo.

Dolžnost vseh držav članic EU je zagotoviti učinkovite politike, da ne pozabimo preteklih zločinov, varovati in ohranjati zgodovinsko pomembne kraje ter spodbujati izobraževanje in raziskave na tem področju. Dolžnost vseh nas v EU pa je, da dostojanstveno in spoštljivo ravnamo s sodržavljani, zlasti z najranljivejšimi člani družbe.“

Ozadje

Evropska komisija se vsako leto 2. avgusta spominja Romov, ki so bili žrtve holokavsta, ter ponovno potrjuje svojo odločno zavezanost boju proti anticiganizmu, antisemitizmu, rasizmu in drugim oblikam nestrpnosti.

Maja 1944 so nacisti začeli načrtovati „končno rešitev“ za romsko taborišče v Auschwitzu. Likvidacija romskega taborišča je bila prvotno predvidena 16. maja 1944. Ko so pripadniki SS poskusili prisiliti zapornike iz barak, so naleteli na upor romskih moških, žensk in otrok, oboroženih zgolj s palicami, orodji in kamni, in pripadniki SS so se na koncu morali umakniti. Nato je 2. avgusta 1944 ponovno prišel ukaz in v plinskih celicah v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau je bilo usmrčenih okoli 3 000 romskih moških, žensk in otrok. Približno 19 000 od 23 000 Romov, ki so bili poslani v Auschwitz, je tam tudi umrlo.

Uradniki Evropske komisije se bodo 2. avgusta pridružili skupini Romov, ki so preživeli holokavst, in mladih Romov v nekdanjem koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau na Poljskem. Ta spominska svečanost, ki jo organizira nemški centralni svet Sintov in Romov skupaj z združenjem Romov na Poljskem, bo združila 300 mladih Romov in drugih ljudi iz 20 evropskih držav z namenom ozaveščanja o holokavstu nad Romi.

EU že dolgo poudarja potrebo po boljšem vključevanju Romov. Evropske institucije in države članice EU so skupaj odgovorne za izboljšanje njihovih življenjskih razmer in njihovega vključevanja. Evropska komisija je leta 2011 pozvala k nacionalnim strategijam vključevanja Romov. V vmesnem pregledu iz leta 2017 je bil ocenjen napredek od vzpostavitve okvira EU (glej sporočilo za medije).

Več informacij

Poročilo Agencije Evropske unije za temeljne pravice: A persisting concern: anti-Gypsyism as a barrier to Roma inclusion (Dolgotrajen problem: anticiganizem kot ovira za vključevanje Romov)

Sporočilo za medije o številu Romov, ki se soočajo z življenjem kot ljudje v revnejših državah sveta

Infografika o ovirah pri vključevanju Romov

Sporočilo za medije o oceni okvira EU za nacionalne strategije vključevanja Romov do leta 2020

Platforma EU za vključevanje Romov

Program ROMACT za lokalne organe

STATEMENT/18/4749

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar