Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Declarație

Declarația comună SUA-UE după vizita președintelui Juncker la Casa Albă

Washington, 25 iulie 2018

Ne-am întâlnit astăzi la Washington D.C. pentru a lansa o nouă etapă a relației dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană – o etapă a prieteniei, a relațiilor comerciale solide în urma cărora ambele părți vor avea de câștigat, a unei mai bune colaborări pentru securitatea și prosperitatea mondială și a luptei comune împotriva terorismului.

Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au împreună peste 830 de milioane de cetățeni și reprezintă peste 50 % din PIB-ul mondial. Dacă ne unim eforturile, putem face ca planeta noastră să fie un loc mai bun, mai sigur și mai prosper.

Valoarea schimburilor comerciale bilaterale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană este în prezent de un trilion de USD, fiind cea mai importantă relație economică din lume. Dorim să continuăm consolidarea acestei relații comerciale în beneficiul tuturor cetățenilor, americani și europeni.

Acesta este motivul pentru care am convenit astăzi, mai întâi, să depunem eforturi comune în direcția eliminării tarifelor, a barierelor netarifare și a subvențiilor pentru produsele industriale non-auto. De asemenea, vom depune eforturi pentru a reduce barierele și a spori comerțul cu servicii, cu produse chimice, farmaceutice și medicale și cu soia.

Acest lucru le va aduce oportunități agricultorilor și lucrătorilor, va duce la sporirea investițiilor și la o mai mare prosperitate atât în Statele Unite, cât și în Uniunea Europeană. De asemenea, comerțul va deveni mai echitabil și va fi bazat pe un nivel mai ridicat de reciprocitate.

În al doilea rând, am convenit astăzi să ne consolidăm cooperarea strategică în ceea ce privește energia. Uniunea Europeană dorește să importe mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite pentru a-și diversifica aprovizionarea cu energie.

În al treilea rând, am convenit astăzi să lansăm un dialog strâns cu privire la standarde pentru a facilita comerțul și a reduce obstacolele birocratice și costurile.

În al patrulea rând, am convenit astăzi să ne unim forțele pentru a proteja întreprinderile americane și europene de practicile comerciale neloiale de la nivel mondial. Prin urmare, vom colabora îndeaproape cu partenerii care ne împărtășesc viziunea pentru a reforma OMC și a aborda practicile comerciale neloiale, în special furtul de proprietate intelectuală, transferul forțat de tehnologie, subvențiile din domeniul industriei, distorsiunile create de întreprinderile deținute de stat și supracapacitatea.

Pentru realizarea acestei agende comune am decis să constituim imediat un grup de lucru executiv format din consilierii noștri cei mai apropiați. În plus, acesta va identifica măsurile pe termen scurt care trebuie luate pentru a se facilita schimburile comerciale și va evalua măsurile tarifare existente. Cât timp lucrăm la aceste aspecte nu vom încălca spiritul acestui acord decât dacă una dintre părți se retrage de la masa negocierilor.

Dorim, de asemenea, să rezolvăm aspectele legate de tarifele la oțel și aluminiu și tarifele de retorsiune.

STATEMENT/18/4687


Side Bar