Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δήλωση

Κοινή δήλωση ΗΠΑ-ΕΕ μετά την επίσκεψη του προέδρου κ. Juncker στον Λευκό Οίκο

Washington, 25 Ιουλίου 2018

Συναντηθήκαμε σήμερα στην Ουάσινγκτον, για να εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: μια περίοδο στενής φιλίας, ισχυρών και αμοιβαία επωφελών εμπορικών σχέσεων, βελτίωσης της συνεργασίας μας για την παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία και κοινού αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση από κοινού αριθμούν περισσότερους από 830 εκατομμύρια πολίτες και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να κάνουμε τον πλανήτη μας καλύτερο και ασφαλέστερο και να αυξήσουμε την ευημερία των κατοίκων του.

Ήδη σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διμερείς εμπορικές σχέσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, πράγμα που αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική σχέση στον κόσμο. Επιθυμούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις εμπορικές σχέσεις προς όφελος όλων των Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών.

Για τον λόγο αυτόν συμφωνήσαμε σήμερα, καταρχάς, να συνεργαστούμε για μηδενικούς δασμούς, μηδενικούς μη δασμολογικούς φραγμούς και μηδενικές επιδοτήσεις για τα βιομηχανικά αγαθά πλην των αυτοκινήτων. Θα συνεχίσουμε επίσης τις προσπάθειες για τη μείωση των εμποδίων και την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών στους τομείς των υπηρεσιών, των χημικών προϊόντων, των φαρμακευτικών προϊόντων, των ιατρικών προϊόντων, καθώς και των σπόρων σόγιας.

Η ευόδωση αυτών των προσπαθειών θα ανοίξει νέες αγορές για τους γεωργούς και τους εργαζομένους, θα αυξήσει τις επενδύσεις και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, το εμπόριο θα γίνει δικαιότερο και πιο αμοιβαίο.

Δεύτερον, συμφωνήσαμε σήμερα να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία σε θέματα ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να εισάγει μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της.

Τρίτον, συμφωνήσαμε σήμερα την έναρξη συστηματικού διαλόγου σχετικά με τα πρότυπα με στόχο τη διευκόλυνση του εμπορίου, τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και τη σημαντική μείωση του κόστους.

Τέταρτον, συμφωνήσαμε σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αποτελεσματικότερη προστασία των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πνεύμα αυτό, θα συνεργαζόμαστε στενά με εταίρους που συμμερίζονται τις ίδιες με τις δικές μας απόψεις για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως η κλοπή διανοητικής ιδιοκτησίας, η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, οι επιδοτήσεις στη βιομηχανία, οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται από κρατικές επιχειρήσεις και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε αμέσως μια εκτελεστική ομάδα εργασίας απαρτιζόμενη από τους στενότερους συμβούλους μας. Επιπλέον, η ομάδα αυτή θα καθορίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών και την αξιολόγηση των υφιστάμενων δασμολογικών μέτρων. Κατά τη συνεργασία μας στο πλαίσιο αυτό, δεν θα καταστρατηγήσουμε το πνεύμα της παρούσας συμφωνίας, εκτός αν το ένα ή το άλλο μέρος αποφασίσει να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις.

Θέλουμε επίσης να επιλύσουμε τα θέματα που αφορούν τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο και τους δασμούς που επιβάλλονται εν είδει αντιποίνων.

STATEMENT/18/4687


Side Bar