Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Declarație

Declarație comună a vicepreședintelui Ansip și a comisarului Gabriel cu ocazia împlinirii unui an de la eliminarea tarifelor de roaming în Europa

Bruxelles, 15 iunie 2018

Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală, și Mariya Gabriel, comisar pentru economie digitală și societate digitală, au anunțat, cu ocazia împlinirii primului an fără tarife de roaming în UE, că europenii au multe de câștigat datorită noilor norme:

„Ne bucurăm să observăm că cetățenii își folosesc mai mult și mai liber telefoanele mobile cu ocazia deplasărilor străinătate și mai ales în UE, în special când este vorba de datele mobile. Persoanele care călătoresc în mod frecvent și în special tinerii europeni recunosc avantajele posibilității de a utiliza telefoanele mobile fără a plăti tarife suplimentare pentru roaming.

Acesta este un exemplu de situație în care UE îmbunătățește în mod concret viața cetățenilor europeni. Roamingul la tarife naționale funcționează și este pe cale de a deveni o obișnuință: clienții sunt mulțumiți, consumul crește, iar cererea de servicii mobile în rândul celor care călătoresc în interiorul UE este foarte mare. Atât consumatorii, cât și operatorii, au de câștigat. De asemenea, în ceea ce-i privește pe operatori, creșterea considerabilă a traficului în roaming are un efect pozitiv asupra veniturilor cu ridicata.

Principalul nostru obiectiv a fost eliminarea obstacolelor considerabile pe care tarifele de roaming le reprezentau nu numai pentru consumatori, care percepeau costurile ca pe un factor ce limita utilizarea telefonului mobil în străinătate, dar și pentru operatorii de telefonie mobilă. De când am eliminat aceste tarife, cantitatea de date consumate a crescut de peste cinci ori, iar numărul apelurilor telefonice efectuate în UE și în Spațiul Economic European a crescut, de asemenea, de aproape două ori și jumătate. Este o veste extraordinară! Mai mult decât atât, 82 % dintre cei care au călătorit într-o altă țară din UE anul trecut au declarat că au beneficiat de noile norme. Nimeni nu trebuie să mai aibă un șoc la primirea facturii la întoarcerea din concediu sau dintr-o deplasare profesională în străinătate.

Vom continua să cooperăm cu autoritățile naționale de reglementare pentru a monitoriza evoluțiile de pe piețele de telefonie mobilă din toată Europa, astfel încât să avem garanția că normele sunt aplicate în mod corespunzător.

Dar veștile bune pentru cetățenii europeni nu se opresc aici. Pe lângă faptul că beneficiază de eliminarea tarifelor de roaming, de la 1 aprilie anul curent cetățenii europeni au și posibilitatea de a utiliza abonamentele la servicii digitale atunci când călătoresc. Tot anul acesta, începând cu data 3 decembrie, consumatorii europeni vor putea să caute cele mai bune oferte online în întreaga UE atunci când cumpără bunuri și servicii, fără a fi discriminați în funcție de cetățenie sau de reședință.”

Context

Mulțumită noilor norme ale UE în materie de roaming, în vigoare de la 15 iunie 2017, consumatorii își pot utiliza telefonul mobil atunci când călătoresc în altă țară din UE ca și cum ar fi acasă, cu alte cuvinte fără să plătească tarife suplimentare.

Rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru privind roamingul arată că 62 % dintre europeni sunt la curent cu eliminarea tarifelor de roaming, iar 69 % consideră că ei personal sau un cunoscut al lor vor avea de câștigat de pe urma acestei măsuri. În special persoanele care călătoresc în mod frecvent și tinerii recunosc că noile norme oferă un avantaj evident.

Eliminarea tarifelor de roaming a constituit o etapă importantă a procesului de adaptare a pieței unice a UE la era digitală. În total, Comisia a prezentat 29 de propuneri legislative în cadrul Strategiei privind piața unică digitală. 16 dintre acestea au fost deja acceptate, primele care vor intra în vigoare fiind noile norme privind serviciile de roaming, portabilitatea serviciilor de conținut online și normele împotriva blocării geografice nejustificate.

Comisia încurajează colegiuitorii să finalizeze adoptarea celorlalte 13 propuneri legislative din cadrul Strategiei privind piața unică digitală până la sfârșitul anului 2018.

Informații suplimentare

Sondaj Eurobarometru privind roamingul (iunie 2018)

Eliminarea tarifelor de roaming

Noile norme privind portabilitatea

Eliminarea blocării geografice nejustificate

Raportul privind roamingul al Organismului autorităților europene de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice

STATEMENT/18/4181

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar