Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Andrus Ansip alelnök és Mariya Gabriel biztos közös nyilatkozata az európai barangolási díjak eltörlésének első évfordulója alkalmából

Brüsszel, 2018. június 15.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök és Mariya Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos az uniós barangolási díjak nélküli első évét összegezve bejelentette, hogy az európaiak nagy mértékben részesülnek az új szabályok előnyeiből:

„Örömmel látjuk, hogy az emberek egyre szabadabban használják mobiltelefonjukat az Unión belüli külföldi tartózkodásaik során, különösen a mobil adatok tekintetében. Leginkább a gyakran utazó személyek és az európai fiatalok számára egyértelműek a többletdíj nélküli barangolás előnyei.

Ez újabb példa arra, hogy az EU ténylegesen javítja az európai polgárok életét. A belföldi díjszabás szerinti barangolás működik, és egyre inkább szokássá válik: az ügyfelek szeretik, a fogyasztás nő, a mobilszolgáltatások iránti kereslet igen magas az EU-n belüli utazások során. Ez a fogyasztók és a szolgáltatók számára egyaránt előnyös. A barangolási forgalom nagymértékű növekedése a szolgáltatók nagykereskedelmi bevételeire is kedvező hatást gyakorol.

Fő célunk az volt, hogy megszüntessük a barangolási díjak által képviselt jelentős akadályokat azon fogyasztók számára, akiket korlátoztak a külföldi telefonhasználat költségei, de egyben a mobilszolgáltatók számára is. Amióta megszüntettük a díjakat, több mint ötszörösére nőtt az adatforgalom, és közel két és félszeresére a telefonhívások száma az EU-ban és az Európai Gazdasági Térségben. Ez nagyszerű hír. Emellett az elmúlt évben az Unión belül külföldre utazó személyek 82%-a nyilatkozott úgy, hogy az új szabályok kedvezőek a számukra. Ezentúl senkit sem érhet kellemetlen meglepetés, amikor a nyaralásból vagy egy külföldi üzleti útról hazatérve megkapja a telefonszámláját.

Továbbra is együttműködünk a nemzeti szabályozó hatóságokkal az európai mobilszolgáltatási piacokon zajló folyamatok nyomon követése és a szabályok megfelelő alkalmazásának biztosítása érdekében.

De az európai polgárok számára a jó hír itt nem ér véget. Amellett, hogy megszűntek a barangolási díjak, idén április 1-je óta az európai polgárok már utazás közben is élvezhetik digitális előfizetéseiket. Idén december 3-ától az európai fogyasztók igénybe vehetik az Unió-szerte fellelhető legjobb internetes ajánlatokat az áruk és szolgáltatások vásárlása során anélkül, hogy ki lennének téve az állampolgárság és a lakóhely alapján történő hátrányos megkülönböztetésnek.”

Háttér-információk

A 2017. június 15. óta hatályos új uniós barangolási szabályoknak köszönhetően a fogyasztók EU-n belüli külföldi útjaik során épp úgy használhatják mobiljukat, mint otthon, többletdíj nélkül.

A barangolásról szóló legfrissebb Eurobarométer felmérés szerint az európaiak 62%-a tisztában van azzal, hogy a barangolási díjak megszűntek, és 69%-uk véli úgy, hogy ez előnyös lesz számukra vagy ismerőseik számára. Különösen a gyakran utazó személyek és a fiatalok számára egyértelműek az új szabályok előnyei.

A barangolási díjak megszüntetése fontos lépés volt ahhoz, hogy az uniós egységes piac megfeleljen a digitális kor követelményeinek. A Bizottság összesen 29 jogalkotási javaslatot terjesztett elő a digitális egységes piaci stratégia keretében. A javaslatok közül 16 tárgyában már megállapodás született, amelyek közül elsőként az új barangolási szabályok, az online tartalmak hordozhatóságára irányuló szabályozás, valamint az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás elleni szabályok léptek életbe.

A Bizottság szorgalmazza, hogy jogalkotók 2018 végéig zárják le a digitális egységes piaci stratégia keretében fennmaradó 13 jogalkotási javaslattal kapcsolatos tárgyalásokat.

További információk

Eurobarométer felmérés a barangolásról (2018. június)

Megszűnnek a barangolási díjak:

Új hordozhatósági szabályok

Az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás megszüntetése

Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének jelentése a barangolásról

STATEMENT/18/4181

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar