Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Az Európai Szolidaritási Testület megerősítése: Navracsics, Oettinger és Thyssen biztos együttes nyilatkozata

Brüsszel, 2018. június 27.

Az Európai Parlament és a Tanács politikai megegyezésre jutott a Bizottság azon javaslatáról, hogy az Európai Szolidaritási Testület 2020-ig saját költségvetést és jogi keret kapjon. Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos, Günther H. Oettinger, a költségvetésért és az emberi erőforrásért felelős európai biztos és Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos az alábbi nyilatkozatban üdvözölte a megállapodást:

„Nagyon örülünk, hogy az Európai Parlament és a Tanács politikai megállapodásra jutott az Európai Szolidaritási Testület jogi keretével kapcsolatban.

Az Európai Unió a szolidaritásra épül; az európaiak közötti kölcsönös összetartás az egyik alapértékünk. Az Európai Szolidaritási Testület fontos része abbéli igyekezetünknek, hogy társadalmi szerepvállalásra ösztönözzük a fiatalokat, és hogy megteremtsük e lehetőségnek az alapjait. Célunk, hogy a fiatalok odafigyeljenek a társadalmunk tagjaira és hozzájáruljanak a versenyképesebb, összetartóbb és ellenállóbb jövőbeli Európa megteremtéséhez. Az Európai Szolidaritási Testület 2016 decemberében látta meg a napvilágot. Azóta azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok fiatal szeretne szolidaritási tevékenységben részt venni. Ez idáig majdnem 67 ezer fiatal regisztrált a testületbe, és több ezren már meg is kezdték önkéntes, gyakornoki vagy munkavállalói tevékenységüket, hogy segítséget nyújtsanak az arra rászoruló személyeknek és közösségeknek.

Az Európai Szolidaritási Testület kezdeményezés már most meghozta gyümölcsét. 2017-ben és 2018-ban például Európa több részéből is érkeztek önkéntesek Közép-Olaszországba, hogy részt vegyenek a 2016. évi pusztító erejű földrengések által sújtott régiók kulturális örökségének helyreállítását célzó projektekben. Most, hogy a testületnek saját jogi kerete lesz, és 2020-ig 375,6 millió eurós költségvetésből fog gazdálkodni, be fogjuk tudni váltani azt az ígéretünket, hogy 2020 végéig 100 000 fiatal végezhessen majd valamilyen segítő munkát a testület keretében. A mai megállapodás emellett lehetővé teszi a számunkra, hogy növeljük a rendelkezésre álló lehetőségek körét, és Európa-szerte több kezdeményezéshez nyújtsunk segítő kezet . Megnyitja az utat továbbá az előtt a 350 ezer hely előtt, amely a Bizottság javaslata értelmében a következő hosszú távú uniós költségvetés alatt lenne elérhető.

Meg szeretnénk köszönni a máltai, az észt és a bolgár elnökségnek, az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának, valamint Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának, hogy kitartó és elkötelezett munkát végzett. Köszönjük az előadók, Helga Trüpel és Brando Benifei munkáját is. Reméljük, hogy a Parlament és a Tanács mihamarabb elfogadja a megállapodás végleges szövegét, és így meg tudjuk tenni a következő lépéseket abba az irányba, hogy az Európai Szolidaritási Testület helyszíni munkája még sikeresebb és célratörőbb legyen.”

A következő lépések

Miután az Európai Parlament megszavazta a megállapodást és a Tanács hivatalosan is elfogadta a szöveget, a Bizottság megkezdheti az Európai Szolidaritási Testület keretében rendelkezésre álló projektek kiválasztását. Előzetes lépéseket már korábban is lehet tenni, az első pályázati felhívás közzétételére várhatóan idén kerül sor.

Háttér-információk

A Bizottság – az érintettekkel folyatott célzott konzultációkat követően – 2017. május 30-án javaslatot terjesztett elő azzal a céllal, hogy egyetlen külön jogi alapot és finanszírozási mechanizmust alakítson ki az Európai Szolidaritási Testület számára, illetve hogy kibővítse a testület keretében végezhető szolidaritási tevékenységek körét. Végső célja az volt, hogy a testület működése még következetesebbé, hatásosabbá és költséghatékonyabbá váljon.

A Bizottság 2018. június 11-én javaslatot tett arra, hogy miképpen működjön az Európai Szolidaritási Testület 2020 után. A javasolt 1,26 milliárd eurós költségvetés kb. 350 ezer fiatalnak teszi majd lehetővé, hogy valamilyen szolidaritási projekten dolgozzon.

További információk

Sajtóközlemény: Európai Szolidaritási Testület – saját jogalap és költségvetés (2017. május)

Kérdések és válaszok: Európai Szolidaritási Testület – saját jogalap és költségvetés (2017. május)

Tájékoztató: Hogyan működik az Európai Szolidaritási Testület?

Sajtóközlemény: Uniós költségvetés: a Bizottság 1,26 milliárd eurós keretösszeget javasol az Európai Szolidaritási Testület kezdeményezés megerősítésére

STATEMENT/18/4024

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar