Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Jačanje Europskih snaga solidarnosti: zajednička izjava povjerenika Navracsicsa i Oettingera te povjerenice Thyssen

Bruxelles, 27. lipnja 2018.

Europski parlament i Vijeće postigli su politički dogovor o prijedlogu Komisije kojim se Europskim snagama solidarnosti do 2020. želi omogućiti vlastiti proračun i zaseban pravni okvir. Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics, povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger te povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen pozdravili su dogovor sljedećom izjavom:

„Raduje nas što su Europski parlament i Vijeće postigli politički dogovor o pravnom okviru za Europske snage solidarnosti.

Europska unija počiva na solidarnosti: to je jedna od naših temeljnih vrijednosti koja povezuje europske građane. Snage solidarnosti nezaobilazan su dio naših nastojanja da mladima omogućimo da postanu angažirani i zainteresirani članovi društva koji imaju važnu ulogu u izgradnji otporne i povezane Europe budućnosti. Od osnivanja Europskih snaga solidarnosti u prosincu 2016. svjedočimo tome koliko su mladi zainteresirani za sudjelovanje u aktivnostima u području solidarnosti. Dosad se prijavilo gotovo 67 000 mladih, a tisuće su već počele s volontiranjem, osposobljavanjem ili radom kojim se pomaže potrebitim osobama i zajednicama.

Europske snage solidarnosti već ostvaruju pozitivne učinke. Primjerice, tijekom 2017. i 2018. velik broj volontera iz cijele Europe sudjelovao je u projektima u središnjoj Italiji za obnovu kulturne baštine u regijama koje su 2016. pogodili razorni potresi. S obzirom na očekivanu pravnu osnovu Europskih snaga solidarnosti i proračun od 375,6 milijuna EUR do 2020. sada možemo ispuniti obećanje da ćemo do kraja 2020. osigurati angažman za 100 000 mladih. Nadalje, današnji će nam dogovor omogućiti da ponudimo dodatne mogućnosti i pružimo veću pomoć diljem Europe. Tako će se stvoriti uvjeti za dodatnih 350 000 angažmana koje želimo ponuditi u okviru prijedloga sljedećeg dugoročnog proračuna EU-a.

Ovom se prilikom želimo zahvaliti na uloženom trudu i predanosti malteškom, estonskom i bugarskom predsjedništvu, Odboru Europskog parlamenta za kulturu i obrazovanje te Odboru za zapošljavanje i socijalna pitanja. Gospođa Helga Trüpel i gospodin Brando Benifei kao izvjestitelji zaslužuju posebnu zahvalu. Nadamo se da će Parlament i Vijeće brzo donijeti konačan tekst koji odražava taj dogovor, čime će nam omogućiti daljnji razvoj Europskih snaga solidarnosti i unaprjeđenje njihove uspješnosti i relevantnosti na terenu.”

Sljedeći koraci

Čim Europski parlament izglasa sporazum i Vijeće formalno donese njegov tekst, Komisija može započeti s odabirom projekata za Europske snage solidarnosti. Pripremne aktivnosti mogu se provoditi i prije toga, a prvi poziv za financiranje očekuje se ove godine.

Kontekst

Nakon što su održana savjetovanja s dionicima Komisija je 30. svibnja 2017. iznijela prijedlog o uspostavi jedinstvene pravne osnove Europskih snaga solidarnosti, njihova vlastitog mehanizma financiranja, kao i šireg skupa aktivnosti u području solidarnosti. Time će se pridonijeti daljnjem povećanju njihove usklađenosti, utjecaja i troškovne učinkovitosti.

Komisija je 11. lipnja 2018. iznijela prijedlog za Europske snage solidarnosti nakon 2020. uz proračun od 1,26 milijardi EUR kako bi se omogućilo sudjelovanje otprilike 350 000 mladih u aktivnostima solidarnosti.

Dodatne informacije

Priopćenje za medije: Europske snage solidarnosti – zasebna pravna osnova i proračun (svibanj 2017.)

Pitanja i odgovori: Europske snage solidarnosti – zasebna pravna osnova i proračun (svibanj 2017.)

Informativni članak: Europske snage solidarnosti na djelu

Priopćenje za medije: Proračun EU-a: Komisija predlaže iznos od 1,26 milijardi EUR za jačanje Europskih snaga solidarnosti

STATEMENT/18/4024

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar