Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Izjava

Izjava podpredsednika Evropske komisije Andrusa Ansipa in komisarke Věre Jourove pred začetkom uporabe splošne uredbe o varstvu podatkov

Bruselj, 24. maja 2018

Od jutri, 25. maja, bodo po vsej EU veljala nova pravila o varstvu podatkov.

 

Podpredsednik Komisije in komisar za enotni digitalni trg Andrus Ansip je povedal: „Nova evropska pravila o varstvu podatkov bodo jutri postala resničnost. Zasebnost Evropejk in Evropejcev bo bolje zaščitena in podjetja bodo imela koristi od enotnih pravil po vsej EU. Trdna pravila o varstvu podatkov so osnova za delujoč enotni digitalni trg in za razcvet spletnega gospodarstva. Nova pravila bodo zagotovila, da bodo državljani lahko zaupali v način, kako se uporabljajo njihovi podatki, in da bo lahko EU kar najbolje izkoristila priložnosti podatkovnega gospodarstva.

Naša nova pravila o varstvu podatkov so bila dogovorjena z razlogom: dve tretjini Evropejk in Evropejcev je zaskrbljenih glede načina, kako se njihovi podatki obdelujejo, saj imajo občutek, da nimajo nadzora nad informacijami, ki jih posredujejo prek spleta. Podjetja potrebujejo jasnost, da bodo lahko varno širila svoje dejavnosti po vsej EU. Nedavni škandali v zvezi s podatki so potrdili, da v Evropi ravnamo prav, ko uvajamo strožja in jasnejša pravila o varstvu podatkov.“

 

Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Věra Jourová je dodala:

„Osebni podatki se zlato 21. stoletja. Svoje podatke puščamo tako rekoč na vsakem koraku, še posebej v digitalnem svetu. Kar zadeva osebne podatke, so danes ljudje zelo izpostavljeni.

Varstvo podatkov je v EU temeljna pravica. Nova pravila bodo Evropejkam in Evropejcem vrnila nadzor nad njihovimi podatki. Omogočala nam bodo izbiro, da se lahko odločimo, kaj se bo zgodilo s podatki in kdo lahko razpolaga z različnimi vrstami podatkov. Na vašo zahtevo vam bodo morala podjetja to povedati. Lahko tudi ponovno pridobite svoje podatke, če prenehate uporabljati storitev ali jo zamenjate .

Nova pravila bodo koristila tudi podjetjem, saj bodo povsod veljala enaka pravila in bo pristojen en sam organ. To bo olajšalo širitev poslovne dejavnosti v drugo državo članico.

Pravila temeljijo na pristopu, ki temelji na tveganju. Podjetja, ki služijo denar z našimi podatki, nosijo večjo odgovornost. Nekaj morajo tudi dati nazaj potrošnikom: vsaj varnost njihovih podatkov. Podjetja, pri katerih obdelava podatkov ni osnovna poslovna dejavnost, bodo imela manj obveznosti in bodo morala predvsem zagotoviti, da so podatki, ki jih obdelujejo, varni in se uporabljajo zakonito. Pravila bodo tudi dejansko učinkovita. Spoštovanje pravil bo v interesu vseh, še zlasti pa podjetij, ki z našimi osebnimi podatki služijo.

S splošno uredbo o varstvu podatkov Evropa uveljavlja svojo digitalno suverenost in bo pripravljena na digitalno dobo. Poleg tega se z novimi pravili začenja vzpostavljati svetovni standard za varstvo zasebnosti. Pripomogla bodo k povrnitvi zaupanja, ki ga potrebujemo, da bi bili lahko uspešni v globalnem digitalnem gospodarstvu.“

Ozadje

EU je 6. aprila 2016 sklenila temeljito prenoviti svoj okvir za varstvo podatkov s sprejetjem svežnja ukrepov za reformo varstva podatkov, ki zajema splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR), ki je nadomestila dvajset let staro direktivo. Dve leti po sprejetju in začetku veljavnosti uredbe se bodo nova pravila o varstvu podatkov 25. maja 2018 začela uporabljati po vsej EU.

Komisija je letos na dan varstva podatkov objavila smernice, da bi olajšala neposredno in nemoteno uporabo novih pravil o varstvu podatkov po vsej EU s 25. majem. Vzpostavila je tudi novo spletno orodje, namenjeno malim in srednjim podjetjem (glej sporočilo za medije).

Naslednji koraki

Komisija bo še naprej dejavno podpirala države članice, organe za varstvo podatkov in podjetja, da bi zagotovila učinkovito uporabo pravil. Za sofinanciranje usposabljanja strokovnjakov za varstvo podatkov je namenila 1,7 milijona evrov sredstev. Nadaljnja dva milijona evrov sta na voljo za podporo nacionalnim organom za varstvo podatkov pri zagotavljanju pomoči podjetjem, zlasti MSP, in posameznikom.

Komisija bo od danes spremljala, kako države članice uporabljajo nova pravila, in po potrebi ukrepala. Eno leto po začetku uporabe uredbe (2019) bo Komisija organizirala dogodek, na katerem bo zbrala izkušnje različnih deležnikov pri izvajanju Uredbe. To bo tudi podlaga za poročilo o oceni in pregledu te uredbe, ki ga mora Komisija pripraviti do maja 2020.

Več informacij

Trije informativni pregledi o varstvu podatkov za srečanje voditeljev EU: koristi za državljane, koristi za podjetja, spremembe po 25. maju

Vprašanja in odgovori

Spletno orodje – spletišče o varstvu podatkov, vključno z informativnimi pregledi

Sedem korakov za podjetja

Infografika: kaj mora storiti vaše podjetje

Danes je objavljen tudi novi posodobljeni priročnik Agencije EU za temeljne pravice (FRA), Sveta Evrope in Evropskega sodišča za človekove pravice, namenjen povečanju poznavanja novih pravil o varstvu podatkov v državah članicah EU in Sveta Evrope ter poznavanju, kako se uporabljajo v praksi.

 

 

 

 

 

STATEMENT/18/3889

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar