Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Thyssen biztos nyilatkozata a munka nemzetközi ünnepe alkalmából

Brüsszel, 2018. április 30.

Május 1-jén a világon mindenki a munka nemzetközi ünnepét ünnepli. Ami kezdetben a sztrájkmozgalom évenkénti megnyilvánulása volt, ma munkaszüneti nap, a munkavállalók szociális vívmányainak ünnepe.

Az első szociális vívmány a munkaidő nyolc órára történő korlátozása volt. Azóta számos további eredmény született. A munka ünnepe azonban nem csupán az elért eredmények ünnepléséről szól. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a jól működő szociális piacgazdaság nem magától működik, hogy a szabályait folyamatosan a gazdaságra és a társadalomra ható technológiai változásokhoz kell igazítani.

Megbízatásunk ideje alatt pontosan erre törekedtünk és el is értük az alábbi célokat: Európa szociális dimenziója a napirend élére került. Húsz esztendő alatt az első szociális csúcstalálkozóra 2017 novemberében került sor Göteborgban. A csúcstalálkozón az Európai Parlament, a tagállamok és az Európai Bizottság kihirdette a szociális jogok európai pillérét, amely 20 kulcsfontosságú elvet és jogot határoz meg annak érdekében, hogy az emberek hozzáférhessenek az oktatás, a képzés és az egész életen át tartó tanulás lehetőségeihez; a jó munkakörülményekhez és a hatékony jóléti rendszerekhez.

Eljött az ideje annak, hogy ezek az elvek és jogok a gyakorlatban is érvényesüljenek. Uniós szinten már számos kezdeményezést tettünk ezen a területen. Az európai készségfejlesztési programunk célja annak biztosítása, hogy az emberek megfelelő módon felkészüljelnek jelenlegi és jövőbeli állásaikra. Javaslatokat készítettünk a munkafeltételek kiszámíthatóbbá és átláthatóbbá tételére, annak biztosítására, hogy valamennyi munkavállaló és önálló vállalkozó rendelkezzen a megfelelő szociális védelemhez való hozzáféréssel, és hogy az utazó munkavállalókra vonatkozóan méltányos és érvényesíthető szabályokat hozzunk létre.

A pillért és elveit közös erővel kell megvalósítanunk. Mindannyiunk együttes részvételére van szükség, beleértve a tagállamokat, az Európai Parlamentet, a szociális partnereket és végül, de nem utolsó sorban a civil társadalmat. Örömmel várom, hogy mindannyiukkal együtt dolgozzunk annak érdekében, hogy az elkövetkező években világossá váljon, hogy a gazdasági és a társadalmi haladás egymást erősítik, és hogy okunk van a munka nemzetközi ünnepének megünneplésére.

További információk

A szociális jogok európai pillérét ismertető weboldal

Kövesse Marianne Thyssen biztos bejegyzéseit a Facebookon és a Twitteren.

Iratkozzon fel az Európai Bizottság foglalkoztatással, szociális ügyekkel és társadalmi befogadással kapcsolatos elektronikus hírlevelére.

STATEMENT/18/3571

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar