Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Izjava povjerenice Thyssen uoči Međunarodnog dana radnika

Bruxelles, 30. travnja 2018.

Svake se godine 1. svibnja diljem svijeta slavi Međunarodni dan radnika, poznat i kao Praznik rada. Ono što je počelo kao godišnji štrajkački pokret, razvilo se u državni praznik kojim se slave socijalna postignuća radnika.

Prvo je socijalno postignuće bilo ograničenje radnog dana na osam sati. Nakon toga uslijedila su mnoga druga. Ali na Praznik rada ne slave se samo postignuća. On služi i kao podsjetnik da socijalno tržišno gospodarstvo koje dobro funkcionira ne smijemo uzimati zdravo za gotovo i da se pravila trebaju ažurirati s obzirom na tehnologije koje se stalno mijenjaju, a koje utječu na naša gospodarstva i društva.

Upravo to smo željeli i postigli tijekom mandata ove Komisije: vratiti socijalnu dimenziju Europe na vrh dnevnog reda. Nakon 20 godina prvi se put u studenome 2017. u Göteborgu održao socijalni sastanak na vrhu. Tad su Europski parlament, države članice i Europska komisija proglasili europski stup socijalnih prava, niz od 20 načela i prava koje podupiru prilike za pristup osposobljavanju, obrazovanju i cjeloživotnom učenju; dobrim uvjetima rada i djelotvornim sustavima socijalne skrbi.

Vrijeme je da osiguramo da ta načela i prava postanu stvarnost. U tom smo pogledu na razini EU-a već predložili nekoliko inicijativa. Našim europskim programom vještina želimo osigurati da su građani spremni za poslove današnjice i budućnosti. Predložili smo predvidljivije i transparentnije uvjete rada, osiguravanje pristupa svih radnika i samozaposlenih socijalnoj zaštiti te osmišljavanje pravednih i provedivih pravila za mobilne radnike.

Ostvarivanje stupa i njegovih načela zajednička je težnja. Svi moraju sudjelovati: naše države članice, Europski parlament, socijalni partneri i zadnje, ali ne manje važno, civilno društvo. Radujem se suradnji sa svima njima kako bismo idućih godina mogli dati do znanja da se gospodarski i društveni napredak međusobno dopunjuju i da imamo razloga slaviti Međunarodni dan radnika.

Dodatne informacije

Internetska stranica o europskom stupu socijalnih prava

Pratite Marianne Thyssen na Facebooku i Twitteru

Pretplatite se na besplatan elektronički bilten Europske komisije o zapošljavanju, socijalnim pitanjima i uključivanju

STATEMENT/18/3571

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar