Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Изявление

Изявление на комисар Тейсен по случай Международния ден на труда

Брюксел, 30 април 2018 r.

,,Всяка година на 1 май хората по света отбелязват Международния ден на труда, известен също като Деня на труда. Започналото като ежегодна стачка движение се превърна в официален празник за отбелязване на социалните придобивки в полза на работниците.

Първото социално завоевание бе ограничаването на работния ден на 8 часа. Оттогава беше постигнато много друго. Но на Деня на труда не честваме само придобивките. На този ден си припомняме, че добре функциониращата социална пазарна икономика не може да се приеме за даденост и правилата трябва да бъдат актуализирани с оглед на постоянно променящите се технологии, които оказват въздействие върху нашите икономики и общества.

През този мандат на Комисията искахме и успяхме да постигнем точно това: поставихме социалното измерение на Европа на челно място в дневния си ред. През ноември 2017 г. в Гьотеборг се проведе първата от 20 години насам социална среща на върха . На нея Европейският парламент, държавите членки и Европейската комисия провъзгласиха европейския стълб на социалните права, представляващ набор от 20 принципа и права, подкрепящи възможностите за хората да получат достъп до обучение, образование и учене през целия живот; както и добри условия на труд и ефективни социални системи.

Сега е моментът да се гарантира, че тези принципи и права ще се превърнат в реалност на място. На равнище ЕС вече предложихме няколко инициативи в тази насока. С нашата европейска програма за умения искаме да гарантираме, че хората са подготвени за днешните и бъдещите работни места. Направихме предложения за подобряване на предвидимостта и прозрачността на условията на труд, за гарантиране, че всички работници и самостоятелно заети лица имат достъп до социална закрила и за създаване на справедливи и приложими правила за мобилните работници.

За да постигнем резултати по стълба и да осъществим неговите принципи, се нуждаем от съвместни усилия. Необходимо е всички да участват: държавите членки, Европейския парламент, социалните партньори и не на последно място гражданското общество. Желая да работя съвместно с всички тях, за да се уверим, че през идните години икономическият и социалният напредък се подсилват взаимно и че имаме основания да празнуваме Международния ден на труда.“

За повече информация

Уебсайт за европейския стълб на социалните права

Следете дейността на Мариан Тейсен във Facebook и Twitter

Абонирайте се за безплатния електронен бюлетин за заетостта, социалните въпроси и приобщаването, издаван от Европейската комисия.

STATEMENT/18/3571

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar