Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Izjava

En trg – ena Evropa

Bruselj, 20. marca 2018

Skupna izjava

Antonia Tajanija, predsednika Evropskega parlamenta, Jeana-Clauda Junckerja, predsednika Evropske komisije, ter Bojka Borisova, bolgarskega predsednika vlade, ki trenutno predseduje predsedstvu Sveta, ob 25. obletnici enotnega evropskega trga

 

Naš enotni trg je bil ustvarjen pred petindvajsetimi leti in odpravil je mnoge ovire po vsej Evropski uniji. Ljudje so na široko sprejeli nove svoboščine in priložnosti in danes Evropejci svobodno potujejo, študirajo, delajo, živijo in se zaljubljajo prek meja.

Evropski državljani lahko kupijo, kar želijo in kjer želijo, ter uživajo večjo izbiro in nižje cene. Velika in mala evropska podjetja lahko razširijo svojo bazo strank in lažje izmenjujejo izdelke in storitve po vsej EU.

V zadnjih 25 letih je bilo s povezovanjem naših gospodarstev na enotnem trgu ustvarjenih na milijone delovnih mest in EU je postala največje gospodarstvo na svetu. Enotni trg je kronski dragulj našega povezovanja in ta domači trg s 500 milijoni prebivalcev je temelj moči Evrope doma in po svetu.

Enotni trg omogoča evropskim državljanom svoboščine in priložnosti, o katerih so naši starši in stari starši le sanjali, in vsi imamo korist od našega socialnega tržnega gospodarstva. Na našem enotnem trgu ni drugorazrednih Evropejcev in tako tudi ni mesta za drugorazredne izdelke ali drugorazredne delavce, kar pomeni enako plačilo za enako delo na enakem delovnem mestu, enako kakovost živil ter enako varnost igrač in drugih izdelkov.

V zadnjih 25 letih smo dosegli velik napredek. Zdaj lahko gostujemo v mobilnih omrežjih drugih držav članic, kot bi bili doma, plačujemo cenejše račune za energijo in uživamo v prednostih varstva pravic potrošnikov, ne glede na to, kje v Evropi nakupujemo. Za izboljšanje delovanja našega enotnega trga pa si prizadevamo vsak dan, zato med drugim odpravljamo nedovoljeno geografsko blokiranje, potrošnikom zagotavljamo večjo izbiro pokojninskega varčevanja ali povečujemo dostop do javnih naročil.

Enotni evropski trg ima 25 let. Generacija Evropejcev je zrasla z njim in uživala njegove prednosti. Še naprej ga bomo krepili, da bo naslednja generacija od njega imela še več.

 

 

 

STATEMENT/18/2221


Side Bar