Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Declarație

Combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun: Declarația comisarului Andriukaitis cu privire la adoptarea unui sistem la nivelul UE de urmărire și asigurare a trasabilității

Bruxelles, 15 decembrie 2017

Astăzi, UE a făcut un pas important în ceea ce privește combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun. Grație noului sistem de la nivelul UE de urmărire și asigurare a trasabilității adoptat astăzi, se va garanta trasabilitatea ușoară a produselor din tutun din UE prin intermediul unui identificator unic pentru fiecare produs. Ne asigurăm, în plus, că produsele din tutun satisfac cerințe specifice de securitate, fiecare pachet trebuind să fie marcat cu cel puțin cinci tipuri de elemente de autentificare.

Sistemul de urmărire și asigurare a trasabilității și cerințele de securitate trebuie instituite până la 20 mai 2019 pentru țigarete sau tutunul de rulat și până la 20 mai 2024 pentru toate celelalte produse din tutun (precum trabucurile, țigările de foi și produsele din tutun care nu arde).

Tutunul este în continuare cea mai importantă cauză evitabilă a decesului prematur în UE, iar comerțul ilegal cu tutun facilitează accesul la țigarete și la alte produse din tutun inclusiv al copiilor și tinerilor. În plus, din cauza comerțului ilegal, se înregistrează anual pierderi de milioane de euro din venituri fiscale. Am încredere că aceste măsuri vor avea ca efect o mai bună sănătate publică și vor produce beneficii economice semnificative pentru țările și cetățenii UE.

 

Context

 

Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE) prevede instituirea unui sistem la nivelul UE de urmărire și asigurare a trasabilității pentru lanțul legal de aprovizionare cu produse din tutun și un sistem al elementelor de securitate care să ajute cetățenii și autoritățile să detecteze produsele ilegale.

Actele juridice adoptate astăzi stabilesc măsurile pe care trebuie să le ia statele membre și operatorii economici din UE pentru instituirea și funcționarea unui sistem de asigurare a trasabilității produselor din tutun, în scopul de a se garanta că toate pachetele de tutun produse pe piața UE, destinate acestei piețe sau introduse pe piața UE sunt marcate cu un identificator unic. Aceste acte stabilesc, de asemenea, cerințele privind elementele de securitate obligatorii care trebuie aplicate produselor din tutun.

Actele juridice adoptate astăzi sunt coerente cu Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru pentru controlul tutunului (CCCT), ratificată de UE în 2016.

 

Informații suplimentare

 

[1] http://www.who.int/fctc/protocol/en/

STATEMENT/17/5269

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar