Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

A dohánytermékek tiltott kereskedelme elleni fellépés: Vytenis Andriukaitis biztos nyilatkozata az EU egészére kiterjedő árukövető és nyomonkövetési rendszer elfogadásáról

Brüsszel, 2017. december 15.

A mai napon az EU nagy lépést tett előre a dohánytermékek tiltott kereskedelmének megakadályozása terén. A mai napon elfogadott, az EU egészére kiterjedő új árukövető és nyomonkövetési rendszer biztosítani fogja, hogy egy minden egyes árun elhelyezett egyedi azonosító segítségével a dohánytermékeket könnyen nyomon lehessen követni az EU területén. Emellett arról is gondoskodunk, hogy a dohánytermékek megfeleljenek bizonyos biztonsági követelményeknek, amelyek értelmében minden egyes csomagot legalább öt féle eredetiséget igazoló elemmel kell ellátni.

Az árukövető és nyomonkövetési rendszert, valamint a biztonsági előírásokat a cigaretta és a cigarettadohány esetében 2019. május 20-ig, az összes többi dohánytermék esetében pedig 2024. május 20-ig kell bevezetni.

A dohányzás továbbra is a korai elhalálozás legfőbb elkerülhető oka az Európai Unióban, és a dohánytermékek tiltott kereskedelme megkönnyíti a cigarettához és egyéb dohánytermékekhez való hozzáférést többek között a gyermekek és a fiatalok számára is.Emellett a tiltott kereskedelem az adóbevételek szintjén minden évben több millió euró veszteséget is jelent. Bízom benne, hogy ezek az intézkedések javulást fognak előidézni a közegészségügyben és jelentős gazdasági előnyökkel járnak majd az EU és polgárai számára.

 

Háttér-információk

 

A dohánytermékekről szóló 2014/40/EU irányelv előírja, hogy létre kell hozni a dohánytermékek jogszerű ellátási láncánakuniós szintű árukövető és nyomonkövetési rendszerét, valamint a polgárok és a hatóságok számára a tiltott termékek felismerését segítő biztonsági elemek rendszerét.

A mai napon elfogadott jogi aktusok meghatározzák azokat az intézkedéseket, amelyeket az uniós országoknak és gazdasági szereplőknek követniük kell a dohánytermékek nyomonkövethetőségi rendszerének létrehozása érdekében, amely biztosítja, hogy az EU piacára szánt vagy ott forgalomba hozott dohánytermékek minden csomagja egyedi azonosítóval legyen ellátva. E jogi aktusok meghatározzák továbbá a dohánytermékeken elhelyezendő kötelező biztonsági elemekre vonatkozó követelményeket is.

A mai napon elfogadott jogi aktusok összhangban állnak a dohányzás visszaszorításáról szóló keretegyezményhez (FCTC) csatolt, a dohánytermékek tiltott kereskedelmének felszámolásáról szóló jegyzőkönyvvel, amelyet az EU 2016-ban ratifikált.

 

További információk

 

[1] http://www.who.int/fctc/protocol/en/

STATEMENT/17/5269

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar