Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Izjava

Nadaljnji razvoj evropske solidarnostne enote: Komisija pozdravlja dogovor ministrov za mladino

Bruselj, 20. novembra 2017

Danes so ministri EU v Svetu za izobraževanje, mladino, kulturo in šport dosegli dogovor glede predloga Komisije, da se evropski solidarnostni enoti nameni lastni proračun in pravni okvir. Dogovor so pozdravili komisar za proračun in človeške vire Günther H. Oettinger, komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics ter komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen. V skupni izjavi so zapisali:

Zelo smo zadovoljni, da je Svet danes sprejel splošni pristop o pravnem okviru za evropsko solidarnostno enoto.

Solidarnost je bistvena in temeljna vrednota Evropske unije. Od lanskega decembra se je v evropsko solidarnostno enoto prijavilo več kot 41 000 mladih, pripravljenih za prostovoljstvo, usposabljanje ali delo za skupno dobro. To zavzetost moramo spoštovati, saj prispeva k bolj trajnostni in pravičnejši Evropi. S posebno pravno podlago in lastnimi sredstvi za evropsko solidarnostno enoto se bodo ustvarila jasna pravila, podprta s stabilnim financiranjem. To bo spodbudilo solidarnostne aktivnosti po vsej Evropi in naj bi do leta 2020 zagotovilo 100 000 mest za opravljanje solidarnostnega dela.

Današnji dogovor držav članic odpira pot za dokončni dogovor z Evropskim parlamentom. Malteškemu predsedstvu se zahvaljujemo za začetek postopka, estonskemu pa za predanost in trdo delo pri dosegu soglasja o tem pomembnem vprašanju, manj kot šest mesecev po tem, ko smo predlog predstavili. Zdaj računamo na Evropski parlament, da bo hitro obravnaval to zadevo.“

Nadaljnji koraki

Ko bo Evropski parlament sprejel svoje poročilo, bo organizirano prvo tristransko srečanje med Evropskim parlamentom, Svetom in Komisijo.

Ozadje

Komisija je 30. maja 2017 po usmerjenem posvetovanju z deležniki predlagala, da se evropski solidarnostni enoti zagotovi ena sama pravna podlaga, lasten mehanizem financiranja in širši nabor solidarnostnih aktivnosti. S tem bi še povečali skladnost, učinek in stroškovno učinkovitost solidarnostne enote. Od takrat potekajo razprave v Evropskem parlamentu in Svetu, da bi se dosegel dogovor o predlogu. Institucije EU so se v skupni izjavi zavezale, da bodo predlog udejanjile do konca tega leta.

Več informacij

Sporočilo za medije: Evropska solidarnostna enota – posebna pravna podlaga in lasten proračun (maj 2017)

Vprašanja in odgovori: Evropska solidarnostna enota – posebna pravna podlaga in lasten proračun (maj 2017)

Informativni pregled: Nadaljnji razvoj evropske solidarnostne enote

STATEMENT/17/4729

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar