Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Az Európai Szolidaritási Testület új szakaszba lép: a Bizottság üdvözli az ifjúsági miniszterek megállapodását

Brüsszel, 2017. november 20.

Az Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sportügyi Tanács mai ülésén a tagállami miniszterek megállapodtak a Bizottság javaslatáról, amely saját költségvetést és jogi keretet kíván biztosítani az Európai Szolidaritási Testületnek. Günther H. Oettinger költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős biztos, Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos, valamint Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos üdvözölték a megállapodást. Közös nyilatkozatukban a következőképpen fogalmaztak:

Örömmel fogadjuk, hogy a Tanács a mai napon elfogadta az Európai Szolidaritási Testület jogi keretére vonatkozó általános megközelítést.

A szolidaritás az Európai Unió egyik alapvető értéke. Tavaly december óta több mint 41 000 fiatal jelentkezett az Európai Szolidaritási Testületbe, hogy önkéntes munkát végezzen, képzésben vegyen részt vagy a közjót szolgálva dolgozzon. Fontos, hogy ezt a lelkesedést értékeljük, hiszen ez vezet el minket a fenntarthatóbb és méltányosabb Európához. Ha az Európai Szolidaritási Testület saját jogalappal és finanszírozással rendelkezik, azzal egyértelmű szabályrendszer és stabil finanszírozás biztosítható. Ez egész Európában lendületet ad a szolidaritási tevékenységeknek, és 2020-ra 100 000 fiatal elhelyezkedését biztosítja.

A tagállamok között ma létrejött megállapodás előkészíti a végső megállapodást az Európai Parlamenttel. Szeretnénk köszönetet mondani a máltai elnökségnek a folyamat elindításáért, illetve az észt elnökségnek elkötelezett és kitartó munkájáért, melynek köszönhetően a javaslat előterjesztése után kevesebb mint hat hónappal konszenzus született e fontos témát illetően. Most az Európai Parlamenten a sor, hogy minél hamarabb továbbléphessünk.”

A következő lépések

Azt követően, hogy az Európai Parlament elfogadja jelentését, sor kerül a Parlament, a Tanács és a Bizottság részvételével tartandó első háromoldalú egyeztetésre.

Háttér-információk

A Bizottság – az érintettekkel folyatott célzott konzultációkat követően – 2017. május 30-án javaslatot terjesztett elő azzal a céllal, hogy egyetlen külön jogi alapot és finanszírozási mechanizmust alakítson ki az Európai Szolidaritási Testület számára, illetve hogy kibővítse a keretében végezhető szolidaritási tevékenységek körét. Mindez elősegíti a testület koherenciájának, hatásának és költséghatékonyságának erősítését. Ezt követően mind az Európai Parlamentben, mint a Tanácsban megbeszélések folytak a javaslattal kapcsolatban. Az uniós intézmények közös nyilatkozatukban kötelezettséget vállaltak arra, hogy a javaslat elfogadására irányuló jogalkotási munka terén az év végéig eredményt érnek el.

További információk

Sajtóközlemény: Európai Szolidaritási Testület – saját jogalap és költségvetés (2017. május)

Kérdések és válaszok: Európai Szolidaritási Testület – saját jogalap és költségvetés (2017. május)

Tájékoztató: Európai Szolidaritási Testület: új szakaszba lépett a kezdeményezés

STATEMENT/17/4729

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar