Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Declarație

Noi norme pentru agricultura ecologică: Declarația comisarului Phil Hogan

Bruxelles, 20 noiembrie 2017

Acordul privind noile norme pentru agricultura ecologică adoptat astăzi de către reprezentanții Consiliului va simplifica și armoniza multe dintre normele care reglementează producția de alimente ecologice atât în Uniunea Europeană, cât și în țările din afara UE.

Salutând acest pas important spre adoptarea definitivă a noului regulament, comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a declarat:

„Decizia de astăzi a Consiliului reprezintă o nouă piatră de hotar pentru sectorul producției ecologice, care aduce asigurări că acest important sector, aflat în expansiune rapidă, poate continua să se dezvolte în urma introducerii unor norme clare și că se situează pe picior de egalitate cu producătorii din țările terțe care își exportă produsele ecologice către UE.

Toată lumea a fost de acord cu privire la faptul că normele actuale - care sunt vechi de 20 de ani - nu sunt adecvate scopului urmărit și că ele pot mai degrabă împiedica, decât sprijini, dezvoltarea acestui sector în expansiune, care valorează aproximativ 27 de miliarde EUR și care a crescut cu 125 % în ultimul deceniu. Trebuie să sprijinim această creștere, prin asigurarea faptului că sectorul funcționează pe baza unei legislații adecvate. Această creștere va fi sprijinită de producătorii mai mici, care vor fi acum autorizați să se alăture schemelor de certificare în grup pentru a beneficia de reducerea costurilor de certificare. Mai mult, fermierii ecologici vor avea de acum înainte acces la o nouă piață de semințe ecologice, fapt care va îmbunătăți biodiversitatea și sustenabilitatea culturilor și va stimula inovarea.

Pe parcursul acestor negocieri, care au durat peste trei ani, Comisia nu l-a pierdut din vedere în niciun moment pe consumatorul european care achiziționează produse ecologice și care are anumite așteptări rezonabile cu privire la garanțiile aduse de logoul ecologic al UE. Noile norme aprobate astăzi pun capăt actualului regim de excepții à la carte. Aceleași norme se vor aplica tuturor producătorilor ecologici și tuturor produselor ecologice comercializate în UE, indiferent dacă sunt produse pe plan intern sau importate. Măsurile asigurătorii mai stricte vor reduce, de asemenea, riscul de contaminare accidentală cu substanțe neautorizate. De asemenea, consumatorii vor beneficia de o gamă mai largă de opțiuni, deoarece noile norme vor acoperi o varietate mai largă de produse ecologice alimentare și nealimentare decât în trecut (cum ar fi sarea, pluta sau uleiurile esențiale).

Ca urmare a deciziei de astăzi a Consiliului, sper ca toți colegiuitorii să poată proceda rapid la încheierea unui acord în primă lectură și să faciliteze intrarea în vigoare în 2021. Acest lucru va permite sectorului să se pregătească în mod corespunzător pentru un mediu legislativ nou și favorabil și va ajuta acest sector înfloritor să își continue creșterea economică și să își valorifice pe deplin potențialul, pe baza principiului de funcționare în condiții de concurență echitabile.”

Acordul aprobat astăzi de Consiliu va fi supus votului în Parlamentul European. Odată adoptate, noile norme vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. Astfel, producătorii, operatorii și partenerii comerciali vor avea suficient timp la dispoziție pentru a se adapta la noul cadru.

Mai multe informații

Întrebări și răspunsuri cu privire la noile norme privind agricultura ecologică

Fișă informativă privind sectorul producției ecologice și noile norme

Site-ul web privind agricultura ecologică

Logoul ecologic al UE

STATEMENT/17/4727

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar